Planla, yerleş, keyifle yaşa

Tıpkı içeride olduğu gibi dışarısını da akılcı ürünler ve doğru yerleşimle planlayarak alanınızdan maksimum faydalanabilirsiniz.

Küçük de olsa harika bir bahçeniz var ama tam anlamıyla kullanamadığınız için sıkıcı ve işlevsiz geliyor. Oysa yerli yerinde çözümler, doğru yere doğru mobilyalarla yaz bitene kadar içeri girmeden keyifle zaman geçirebileceğiniz bir bahçeye sahip olabilirsiniz.

ÇOK AMAÇLI BİR PLANLAMA İşe başlamadan önce oturma, yeme, keyif yapma gibi farklı işlevleri çözümlemeyi düşünüyorsanız bahçenin küçük bir krokisini çizin. Bu size, neyi nereye yerleştireceğiniz konusunda fikir verecektir. Oturma ve yemek birimi genellikle eve daha yakın bir alanda ve varsa verandanın uzantısında planlanmalı. Oysa dinlenme köşesini bahçenin evden uzak ağaç altı ya da bol yeşillikli kısmında çözümleyebilirsiniz. Küçük ölçekli bahçelerde oturma köşesinde koltuk, yemek alanında sandalye gibi kullanabileceğiniz ürünler fonksiyonellik kazandırır. Eğer kalabalık bir aileyseniz bölünebilen bir kanepe ve tek sehpa yerine çoklu sehpalar daha işlevsel.

UZAN, DİNLEN, GÜNEŞLEN Bu alanı evden biraz uzak bir yerde planlamak en doğrusu. Böylece kendinize günlük ev hengamesinden ve seslerden uzaklaşma imkanı yaratırsınız. Ancak bu imkan yoksa modüler bir kanepe seçeneğini tercih edin. Çünkü dilediğinizde köşe modülünü daybed gibi ayırıp uzanma koltuğuna dönüştürür, arkadaş toplantılarında birleştirerek geniş bir oturma birimine sahip olabilirsiniz. Eğer havuz başı keyfi sevenlerdenseniz yine uzun bir şezlong yerine katlanabilen modellerden ya da plaj sandalyelerinden bir tane edinin. Kullanmadığınızda gereksiz alan kaplamaz. Ayrıca küçük dekoratif pufları da, koltukları birer dinlenme birimine dönüştürmek için çok pratik.

GÜNEŞTEN KORUNUN Elbette yaz aylarının en favori aktivitesi güneşlenmek. Ama oturma ve yemek alanları için bu pek geçerli, hatta doğru değil. Bu yüzden havuzun dışında kalan alanlar için eğer evin uzantısı bir pergola ya da tenteniz yoksa geniş bir şemsiye edinmek ya da bu bölümleri bir çardak altında organize etmek akıllıca olur.

SİZE ÖZEL BARBEKÜ KEYFİ Yaz günlerinin klasik aktivitelerinden biri de bahçede mangal partisi. Uzun günler ve akşamlarda dostlarla oturmak ve mangalın tadına varmak gibi bir alışkanlığınız varsa standart sandalyeler yerine daha genişçe, yumuşak minderli koltuk tipi sandalyelerle yemek alanını çok daha konforlu kılabilirsiniz. Ayrıca sabit bir barbekü için yer yoksa taşınabilir portatif mangal setleri oldukça pratik ve kullanışlı ürünler. Bu alanı yemek bölümünden çok uzaklaşmadan ama eve çok yakın olmayan izole bir köşede planlarsanız koku yüzünden komşuları rahtsız etmez, siz de duman altı olmazsınız. Ayrıca içecek ve yiyecekleri saklamak için mini buzdolabı ve gereçler için küçük konsol yerleştirebileceğiniz bir bar bankosu planlarsanız tüm bunları almak için sürekli eve girip çıkmaktan da kurtulmuş olursunuz.

YARATICI EĞLENCE KÖŞESİ Bahçenin en çok tadını çıkaran hiç kuşkusuz çocuklar. Öyleyse onlar için de küçük bir alan ayırmak akıllıca olur. Üstelik bu alanda siz de hafta sonları ailece neşeli oyunlar oynayarak güzel bir yaz geçirebilirisiniz. Bunun için gerekli olanlar yumuşacık yer minderleri, portatif bir salıncak ve kaydırak, başlarına güneş geçmemesi için oyun çadırı ya da sabit bir çardak, bir havuz yoksa onlar için özel şişme bir havuz. Tüm bunları yine eve yakın bir yerde konumlandırarak olası tehlikeleri öneyebilirsiniz. Elbette bir kulağınız daima onlarda olsun. Kendinizi de unutmayın! Mesela bir sinemaseverseniz taşınabilir sinema perdelerinden bir tane edinip önündeki minderlere, armut koltuklara uzanarak geceleri izleyebilirsiniz. Ayrıca büyük bir dama tahtası ya da portatif iki kale ile bahçenizi tam bir oyun alanına dönüştürebilirsiniz.

BAHÇEYİ DEKORATİF KILMAK İÇİN KISA KISA…

– Bahçeyi evden koparmamak için içerisi ve dışarısı arasında dekoratif geçişler yaratın. Sürgülü ve eşiksiz kapılar, zeminde parke ile uyumlu karolar kullanın. Geçiş yerine geniş saksılarda bu yıl popüler olan ev ağaçları yerleştirin. Bakan duvarlarına panolar, aynalar asarak alanı davetkar kılın.

– Evdeki stiliniz dışarıda da devam etsin. Modern kuzeyli bir tarzınız varsa çim yerine beton görünümlü seramik, brüt beton ya da tik döşeyin. Siyah ve gri metal veya rattan mobilyalar kullanın. Yemek masasında cam tabla tercih edin. Parlak krom ve ham ahşap aksesuarlar seçin. Renk paletinizde siyah, bej ve lacivert olsun. Bunları gri ve beyazla aydınlatın.

– Zeminde çim veya çakıl taşı, eskitme ahşap, ferforje, bambu mobilyalar, çiçekli yastıklar, pastel tonlar, beyaz, ekru renk paleti, vazoda çiçekler, fenerler, sarkıt süsler… Hepsi geleneksel bir hava yaratır.

– Renkli ve pop bir bahçe için turuncu, neon sarı, fıstık yeşili, kırmızıyı parlak krom ve beyaz düz hatlı mobilyalar ya da tamamen tik ürünlerle kullanın. Çizgili ve geometrik desenli tekstillerle etkiyi pekiştirin.

– Bahçeme etnik yakışır, diyorsanız ağaçlara renkli fenerler asın, desenli puflar yerleştirin. Genişçe bir kanepeyi örtülerle giydirin ve bolca ikat, suzani, nakışlı minderler kullanın.

Bali bambu oturma seti:, Tekzen.
Summer ahşap salıncak, Biev.

VERANDA MI, TARAÇA MI? Eviniz uygunsa, ikisini de yaptırabilirsiniz. Ancak üzeri pergola ile geçilmiş bir veranda yaz-kış sosyalleşmek için keyifli bir gölgelik yaratır. Üzeri genellikle açık olan taraça ise güneşlenmek için ideal.

KEYFİNİZE KEYİF KATIN Bahçede ihtiyacınız olan hamak mı, salıncak mı? Karar verdikten sonra genişçe bir şemsiye ile gölgelik yaratın.

Teak Concept.
H&M Home.

UZAN, YAYIL SOSYALLEŞ Kalabalık arkadaşları ağırlamak ya da tek başına kaldığınızda uzanıp bahçenin tadını çıkarmak istiyorsanız, dilediğinizde ekleyerek uzatıp L formlu oturma birimlerine dönüştürebileceğiniz modüler kanepelerden seçin.

HAVUZ BAŞINDA TROPİK HAREKETLER Bir havuzunuz varsa, gün boyu suyun etkisiyle serinleyip ferahlarsınız. Akşama doğruysa rahat koltuklarda dinlence zamanı başlar. Bu yüzden havuz kenarına sığacak ölçekte derli toplu ve bol minderli mobilyalar kullanın.