Pera Palas Otel mimarisi ile yeniden gündemde

Son güncelleme:

Pera Palas’ta Gece Yarısı Netflix’te izleyici ile buluştu. Hazal Kaya, Tansu Biçer ve Selahattin Paşalı’nın başrolünde olduğu yapımın yayınlanmasının ardından, Pera Palas Otel’in mimarisi ile ilgili detaylar merak konusu oldu.

Kuruluş çalışmaları 1892’de başlayan ve büyük açılış balosu 1895’te yapılan Pera Palas, bugün hala ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Otelin ilk sahiplerinden biri Esayan Ailesi’dir.

İstanbul Beyoğlu’nda Pera’nın Tepebaşı bölgesinde Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alan Pera Palas Otel, Haliç manzarası ile büyülüyor.

Otel, Mimar Alexender Vallaury tarafından neo-klasik, oryantal ve art nouveau stillerinde tasarlandı.

O dönem şehirde misafirlerine sıcak su sağlayan tek adresti ve İstanbul’un ilk elektrikli asansörüne ev sahipliği yapıyordu.

NEO KLASİK STİL

İngiliz ciddiyeti, grinin kendinden emin hali ve kuzeyin maskülen hatlarıyla buluşan bu stil klasik çekiciliğin temsilcisi.

Neo Klasik stilde;

  • Deri, masif ahşap gibi malzemeleri rahatlıkla kullanılabilir.
  • Lacivert, kahve ve gri en popüler renk kartelası.

ART NOUVEAU

Art Nouveau’nun en belirgin özellikleri; stilize edilmiş, yassı, kıvrımlı, asimetrik ve kavisli şekiller, ritmik motifler, hayvan ve bitkiler, kadın figürü, uçuşan saç ve tüyler, çiçekler, asma filizleri olarak sayılabilir. Malzeme olarak ilk olarak artık cam, kurşun ve kalay alaşımı, demir ve gümüş kullanılıyordu.

Art Nouveau akımı, resim, mimari, grafik, takı, mobilya, iç tasarım, seramik, tekstil, metal işleri ve cam sanatı gibi alanlarda etkili olmuştur. 

Galata ve Pera ’da Art Nouveau stilde dizayn edilmiş iki otel bulunmaktadır.

Detaylar: Art Nouveau (Sezesyonizm) nedir? Mimaride Art Nouveau

PERA PALAS OTELİ KURULUŞU VE TARİHİ

Pera Palas Otel’in internet sitesinde bu konuda şu bilgiler yer alıyor:

“Dünyaca ünlü Orient Express, 1888 yılında Paris-İstanbul seferini yapmaya başladığında trendeki yolcuların İstanbul’da konaklayabilecekleri yüksek standartlara sahip lüks bir otel bulunmuyordu. Bunun üzerine 1892 yılında yapımına başlanan Pera Palace Hotel, 1895’te düzenlenen bir açılış balosuyla birlikte ilk misafirlerini ağırlamaya başladı.

Pera Palace Hotel, açıldığı ilk günden itibaren dünyanın pek çok ülkesinden binlerce konuğu ağırladı. Sanatçılar, yazarlar, oyuncular, yönetmenler, devlet adamları, birbirinden ünlü isimler… Pera Palace Hotel, Tepebaşı’ndan eşsiz Haliç manzarasını seyrederken 126 yıllık kadim bir tarihe tanıklık etti. Osmanlı’nın çöküşünü, Cumhuriyetin kuruluşunu, savaşları ve göçleri gördü.

Pera Palace Hotel, aynı zamanda ilklerin yaşandığı bir mekândı da. İstanbul’da, Osmanlı sarayları dışında elektrik verilen ilk yapı olarak tarihe geçti. Aynı zamanda ilk elektrikli asansör ve ilk akar sıcak su Pera Palace Hotel’deydi.

Pera Palace Hotel’in en değerli misafirlerinden biri de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk oldu. 1937 yılı sonrasında özellikle cepheden döndüğü zamanlarda Pera Palace Hotel’deki odasında konakladı; önemli kararlar aldı, ülkenin geleceğine dair çalışmalarda bulundu ve üst düzey misafirlerini yine aynı odada ağırladı. Pera Palace Hotel’deki 101 numaralı oda, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılında kişisel eşyalarının da sergilendiği bir müzeye dönüştürüldü. Böylece Pera Palace Hotel, kıymetli varlığına müze-otel olarak bir güzellik daha eklemiş oldu.”

Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk (Fotoğrafta müze odası görülüyor), olmak üzere İsmet İnönü, Kral VIII. Edward, Kraliçe II. Elizabeth, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Şah Rıza Pehlevi, Yugoslavya Devlet Başkanı Tito, General Franz von Papen, Zsa Zsa Gabor, Greta Garbo, Sarah Bernhardt, Alfred Hitchcock, Pierre Loti, Jacqueline Kennedy, Ernest Hemingway, Ninette de Valois, Mata Hari, Cicero ve Mikis Theodorakis Pera Palace Hotel’de konaklayan misafirler arasında yer aldı.

101 NUMARALI ODA ZİYARET EDİLEBİLİYOR

  • Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izlerini taşıyan 101 numaralı oda, herkes tarafından her gün 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
  • 101 numaralı oda, Atatürk’ün Pera Palace Hotel’i ziyareti sırasında konakladığı oda olarak bilinir.
  • 101 numaralı oda, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında müze oda haline getirildi. Özel eşyaları, kitapları, kendisine gelen armağanlar, dönemin gazeteleri ve dergileri burada sergileniyor.

AGATHA CHRISTIE ROMANLARINI YAZDI

Pera Palace Hotel’in en ünlü konuklarından biri de dünyaca ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie oldu. Sık sık İstanbul’u ziyaret eden yazar, bu ziyaretleri sırasında Pera Palace Hotel’de konakladı.

Ayrıca ünlü Doğu Ekspresi’nde Cinayet romanını da bu ziyaretleri sırasında Pera Palace Hotel’deki odasında kaleme aldığı rivayet edilmektedir ve sırrı henüz çözülememiş olan kayıp 11 gününde de İstanbul’da, Pera Palace Hotel’de olduğu düşünülmektedir.

Art Nouveau (Sezesyonizm) nedir? Mimaride Art Nouveau