Parke tamiri artık neredeyse her evde görmeye alıştığımız parkeler için sıklıkla gerekiyor. Parkelerin bakımının ve onlarda oluşan hasarların nasıl düzeltileceğini biliyor musunuz? Parkeler için onarım ve bakım hakkında pratik çözümleri, püf noktaları anlatıyoruz.

PARKE TAMİRİ / ONARIMI NASIL YAPILIR?

Parkelerin tamiri (onarımı), mevcut hasarlara göre değişebilir. Onarımı üç adımda planlayabilirsiniz.

HASAR TESPİTİ

Parke üzerine yapışan yabancı nesneleri çıkarın ve üzerine serdiğiniz halıları kaldırın. Ardından parke döşemelerinizdeki hasarlı ve çizik bölgeleri tespit edin.

PARKE TAMİRİ VE ZIMPARA

Parkelerinizdeki ufak tefek sorunları zımpara yardımıyla giderebilirsiniz. Çizikler için bu bölgeleri zımparaladıktan sonra, cila uygulayın ve parkenizi kullanmaya devam edin. Eğer hasarın tamir edilmesi gerekiyorsa, üçüncü aşamaya geçin. Parke üzerindeki çıkmayan lekeler için de zımpara yapılabilir.

PARKEDEKİ YANIK İZLERİ NASIL TAMİR EDİLİR?

Parkenizde küçük yanık izleri oluştuysa, yanık bölgeyi zımparalayarak ince bir oyuk oluşturun. Bu bölgeyi tutkal ve gazete parçaları ile doldurun. Daha sonra donan tutkal ve gazete karışımınızı parke ile aynı seviyeye gelene kadar zımparalayın. Daha sonra parkeyle birlikte cilalayın.

AHŞAP VE LAMİNANT PARKELER

Parke tamiri için parkenin türü de önemli. Ahşap ve laminat parkelerinizin yüzeyinde zamanla meydana gelen hasarları tamir etmek için, profesyonellerden ve firmalardan yardım alabilirsiniz. Parke onarımı bittikten sonra, yeni bir koruyucu üst kat uygulanması gerekebilir.

Parkelerinizin üzerine sürülen koruyucu cilanın tamamen kurumasını bekleyin. Bakım: Ahşap parkelerin iki büyük düşmanı vardır. Birincisi çeşitli nedenlerle yüzeyinde oluşan ve ahşabı korunmasız bırakan çizikler, ikincisi ise su. Su ile temizliği çok sık yaparsanız özellikle masif ahşap parkeler zamanla bel verir.

PARKE TEMİZLİĞİNİN PÜF NOKTALARI

Parke temizliği periyodik olarak yapılması gereken bir işlemdir. En az haftada bir kez parkeleri çizmeyecek yumuşak aparat taktığınız elektrikli süpürge ile toz almalısınız. Elektrikli süpürgenin ucunun halı ayarında kalmamasına dikkat edin çünkü parke tozu almak için süpürge ucunun biraz yüksekte olması gerekmektedir.

Tozunu aldıktan sonra iyice sıkılmış ıslak bir bez ya da mop ile silebilirsiniz. Sildiğiniz suya parke temizlemek için üretilen ahşap temizleyici eklemeyi unutmayın. Taş alanların temizlenmesi için kullanılan yüzey temizleyicileri kullanmayın, onlar parke cilasına zarar verir.

Her şey boyanabilir mi? Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Ev turu: 50 metrekarelik bu evde işlevsel ve şık çözümler var!

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

16 saat önce

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları

Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…

17 saat önce

Çok yıllık bitki seçim rehberi

Çok yıllık bitki seçim rehberi ile karşınızdayız. Bahçeniz renklenecek diye her mevsim çiçek dikmekten yoruldunuz…

18 saat önce

65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz: Mavi beyaz dekorasyon

Bodrum Yalıkavak'ta 65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz. Mavi beyaz dekorasyonun hakimiyet sürdüğü bu evi gelin…

18 saat önce

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 13 örnek

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Bitkilerle yatak odanızda huzurlu atmosfer oluşturun. Bu 13 örnek sizi…

2 gün önce

Musluklardan sert su lekelerini hiçbir temizleyici kullanmadan çıkarmak mümkün! İşte pratik yöntemler

Musluklardaki su lekeleri, zamanla sert su ve mineral birikintilerinden oluşur. Bu lekeler, muslukların estetik görünümünü…

2 gün önce