gamer room

Oyun odası dekorasyonu nasıl olmalı? (Gamer room)

Son güncelleme:

Son dönemlerin popüler dekorasyon tercihlerinden birisi: Oyun odaları. Ağırlıklı olarak genç odalarında görülen bu konsept evin uygun bir odasında oyunseverler için de eğlenceli bir atmosfer yaratabilir.

AYDINLATMA

Davetkar bir ambiyans için yumuşak aydınlatma şart! Gözü yormayan, farklı seviyelerde yerleştirilmiş aydınlatma modülleri genellikle oyuncu odalarının olmazsa olmazları arasında. LED şeritler, masa lambaları veya renk değiştirebilen aydınlatma sistemleri kullanabilirsiniz. Eğer belirli bir temanız olacaksa konseptinize uygun renkli ışıklarla odanızı daha etkileyici hale getirebilirsiniz.

MOBİLYALAR

Oyun odası dekorasyonu, kişisel tercihlere ve oyun türlerine göre değişebilir. Ancak genel olarak, rahatlık, ergonomi ve eğlence odaklı bir ortam oluşturma hedefinde olunmalıdır. – Foto: Gamer Oyuncu Odası, Doğtaş

Oyun oynarken uzun süreler bir koltuk ya da sandalyede geçirilir. Bu bakımdan konfor ve ergonomi ön planda olmalıdır. “Gamer room” yani oyun odaları için son dönemlerde geliştirilen pek çok oyuncu koltuğu var. Bu tasarımlardan birini tercih edebilirsiniz.

Benzer biçimde masa terci-hiniz de bu yönde olmalı. Geniş ve ergonomik bir oyun masası ile konfor vurgusunu zirveye taşıyabilirsiniz. Mobilyaların en büyük ayaklarından birini de depolama kısmı oluşturuyor. Oyun ekipmanlarınızı düzenli tutmak için kapalı ya da açık raf sistemleri eklemeyi unutmayın.

TEMATİK YAKLAŞIM

Oyun odanızın bir teması olabilir, örneğin, favori bir oyununuzun atmosferine uygun bir tema tercih edebilirsiniz. Diyelim ki araba yarışı ya da fantastik oyunlar tercih ediyorsunuz. Her iki tür birbirinden çok farklı olacağı için burada renklere göre hareket edebiliriniz. Fantastik oyunlardan hoşlananlar daha dramatik tonlar, araba yarışı gibi konseptler için daha canlı tonların hakim olduğu ve bol ışıklı bir ambiyans tercih edilebilir.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Çilek Mobilya.

Beklentiler oyun odasını şekillendirir… Oyuncuları mutlu etmek hem çok kolay hem de çok zordur. Üstelik bir evin düzeninden, yani ailenin geri kalan fertleriyle oluşturulması gereken ortak bir mutluluk kümesinden bahsediyorsak, biraz daha detaya girmek ve düşünmek gerekiyor. Oyuncu odasının evin geri kalanıyla uyum içinde olmasını beklemek biraz zorlama olabilir. Evin geri kalanıyla ahenk içindeki oyuncu odalarını kolaylıkla hazırlayabildiğimiz bir ortam ne kadar da harika olurdu, ancak oyuncuların spesifik ihtiyaçları söz konusu ve bu da kendi arasında detaya girdikçe dallanıp budaklanıyor. Oyuncu odasının büyüklüğü ve içeriği gibi konular kişiden kişiye değişebileceğinden ailelerin dikkat etmesi gereken ilk konu, internetin kayıpsız ve sağlıklı bir şekilde o odaya ulaştırılabiliyor olması. Bunu en başından düşünmek sizi gençlerle yapılacak ciddi tartışmalardan ve ek maliyetlerden koruyacaktır.

Gelelim ikinci kısma; çocuğunuz yayın yapmayı düşünüyor mu? Cevap hayır ise, işiniz daha kolay. Gençler artık 104 tuşlu full-size klavyeler yerine %60, %75 ve TKL tabir edilen kompakt klavyelere yöneliyorlar ve bu onları mutlu etmek için dev bir masa almanız gerekmeyebileceği anlamına geliyor. Eğer kendisi laptop kullanıyorsa masa boyutları biraz daha ufalmış ve size dilediğiniz gibi dekore edebileceğiniz biraz daha alan açılmış demektir.

Arcade oyuncu odası

Eğer yayın yapacaksa, durum biraz karışıyor ve maliyet çok yükseliyor. Zira bu sefer işin içine iki adet monitörün sığabileceği boyutta bir masa, insan boyunda bir oyuncu sandalyesi (evet, dekoratif değiller) ve yayıncıların olmazsa olmazı olan doğru ışıklandırma faktörü giriyor. Üstelik gençler yayındayken arkada oyunlarının ve kitaplarının sergilendiği kocaman kütüphaneler olmasını ve RGB ışık gösterilerini de seviyorlar. Haliyle, eğer odayı sıfırdan dekore ediyorsanız, bence ilk yapmanız gereken gençlerin o odada nasıl vakit geçirmek istediğini iyice anlamak. Hem belki de tek ihtiyacı arkadaşlarıyla beraber FIFA oynayabileceği bir konsol, bir kanepe ve bir televizyondur. Eğer böyleyse, odanın geri kalanı konusunda istediklerinizi kabul ettirmeniz de daha kolay olacaktır. Kürşat Zaman, Mobidictum Yazı İşleri Müdürü

DUVARLAR

Favori oyunlarınızın veya karakterlerin posterleri ile duvarları dekore edebilirsiniz. Ayrıca duvara monte edilebilen raflarla bu alanlarda oyun karakterlerini de sergileyebilirsiniz. Koleksiyonlar dekorasyonun eşsiz birer parçası olabilir. Duvarlarda dekorasyonun etkili bir parçası olabilecek bir başka öge yalıtım panelleri. Dekoratif paneller komşuları ya da evin diğer üyelerini rahatsız etmeden keyfinizce oyun oynamanıza yardımcı olur.

Piena oyuncu odası, Kelebek Mobilya.

TEKNOLOJİK SEÇENEKLER

Elbette bir oyun odasının kalbinde oyun konsolu veya bilgisayar var. İlk etapta ele alınması gereken donanım monitörünüz. Büyük, yüksek çözünürlüklü bir monitör hiç kuşkusuz ki oyun saatlerini daha keyifli hale getirecektir. Benzer biçimde yatırım yapmaktan kaçınmamanız gereken bile-şen kaliteli bir ses sistemi. 360 derece ve titreşimli ses sistemleri her zaman en iyi sonucu elde etmenizi sağlar. Benzer şekilde kulaklıklar da oyun oynarken önemli bir bileşen. Eğer evinizin yalıtım konusunda yetersiz olduğunu düşünüyorsanız teknik özellikleri yüksek olan bir kulaklık tercih edin.

UZMAN GÖRÜŞÜ

“Oyuncu odaları çocukları hayattan izole etmemeli”

eğlence seçiminde büyük bir ağırlığı oluşturuyor. Peki ama video oyunları için bir oda hazırlamak gerektiğinde, hangi detaylara dikkat etmemiz gerekiyor? Bu sorunun cevabı çok da basit değil. Video oyunlarını, görsel ve işitsel sanat dallarının, dijital teknolojilerle harmanlanıp yoğunlaştırıldığı yeni bir sanat akımı olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Haliyle oyun severler de, bu sanat tüketimi için uygun ortamlara ihtiyaç duyuyorlar, zira evin ortak alanlarında video oyunlarını çalıştırmak, ailenin diğer bireyleri için yıpratıcı bir deneyim oluşturabiliyor. Dolayısıyla, artık evlerde bir oyun odası ihtiyacı çok da abartı sayılmaz. Oyuncu odası hazırlayacaklara, şu üç küçük detayı da göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim.

1. MÜMKÜNSE AYRI BIR ODA KURUN

Çoğu aile için, evde boş bir oda yoksa, çocuk odaları aynı zamanda çocukların oyun odaları olur. Ancak, eğer evde boş bir oda imkanı varsa, yatak odası ile oyun odasını ayırmanın büyük faydası olur, zira çocuk odaları uyumak ve ders çalışmak için gereklidir ama çocuğun içinde video oyunu oynadığı bir odada çoğu zaman derslerine odaklanması zorlaşır veya sağlıklı bir uyku olması kolay olmaz. Üstelik, yetişkinlerin de oyun sever olduğunu unutmayalım. Bu ayrı odada anne baba da çocukla beraber oyun oynamak için fırsat bulabilir. Böylece çocuğun, aileden izole şekilde, karanlık bir odada oyunların içinde kaybolması sorununun da önüne geçilebilir. Eğer ayrı bir oda kurmak mümkün değilse, çocuk odasının pratik şekilde oyun odasından normal odaya dönüşmesini sağlayacak mobilyalar tercih edilebilir. Örneğin oyun konsolunu ve ekranı içine alan bir oyun dolabı kurulabilir. Perdelerin ve ışıklandırmaların yine kolayca kontrol edilebileceği bir düzenek düşünülmeli. Mümkünse çocuğun sadece “oyuncu sandalyesi” üzerinde yaşamadan, kanepesine, yatağına uzanıp vücudunu dinlendirebileceği, kitaplarını veya tabletini açıp okumalar yapabileceği huzurlu, aydınlık ve dinlendirici alanlar da plana dahil edilmeli. Bu oda için, en zorlayıcı nokta, ses sistemini yerleştirmek olabilir. Oyunlar, kaliteli ses sistemi olmadan, çok etkileyici olmazlar. Ama daha iyi bir oyun deneyimi için güçlü bir ses sistemi yerleştirecekseniz, odanın ses yalıtımı da güçlü olmalı. Mümkünse odayı dekore etmeden önce ses yalıtımı yaptırmanızı tavsiye ederim. Ses yalıtımı olsun ya da olmasın, mutlaka kaliteli oyun kulaklıları edinmeyi de ihmal etmeyin.

2. ERGONOMİ VE HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ

Oyun odası dendiğinde aklınıza, karanlık, dar, bir sandalyeye sıkışık kaldığınız basık ortamlar geliyorsa, büyük bir yanlışa sürükleniyor olabilirsiniz. Oyun odasının, oyuncuları rahat ettirecek ergonomik ve geniş bir tasarımı olmalı. Dar ve sıkışık pozisyonlarda uzun süre oturmanın, çocuklar dahil her yaştan insan için, ani krizler yaratabilecek damar problemleri oluşturabileceğini unutmamak gerekir. Oyuncuların, saat başı 5-10 dakika kalkıp hareket ederek bacaklarını hareket ettirmeleri büyük önem taşıyor. Ayrıca, oyun odasında gereksiz eşyalar da olmamalı, zira oyun sevdasının ucu sanal gerçeklik gözlüklerine kadar uzanıyorsa, gözlüğü takan oyuncunun elini, kolunu, bacağını çarpıp yaralanabileceği gereksiz mobilyaların odada bulunmasını istemezsiniz. Oda için gerekli olan mobilyaları da, bu tür bir bakış açısıyla, ergonomik, yumuşak, çok alan kaplamayan tasarımlar arasından seçmek ve odanın ortasına değil, duvar kenarlarına dizerek yerleştirmek doğru bir tercih olur.

3. IŞIKLANDIRMA VE HAVALANDIRMA

Doğru ışıklandırmanın sadece göz sağlığı için değil, tüm vücudun sağlığı için önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Çoğu oyunun atmosferini güçlendirmek için odayı karartmak cazip bir seçenek gibi görünse de karanlık odalarda uzun süreler zaman geçirmek zihinsel ve fiziksel sorunların kapısını aralayabilir. Çünkü insan beyni, uyurken karanlık istediği gibi, gün içinde aydınlığı ve güneş ışığını görmek ister. Yine, pencerelerin rahatça açılabileceği, perdelerin çok pratik bir şekilde açılıp kapanabileceği, kapı kapalıyken bile odada havalandırmanın mümkün olduğu bir planlama ve tasarım çok önemli. Hatta çocuklarınıza, perdeler açıkken, güneşin ve manzaranın da keyfini çıkararak oyun oynayabileceklerini öğretebilirseniz, bu güzel bir kazanım olur.

Havalandırma konusu, aynı zamanda radon gazı nedeniyle de çok önemli. Elektronik cihazların zaman içinde bulundukları odalarda radon gazı birikmesine neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Hatta binaların inşasında kullanılan taş ve toprak kaynaklı malzemeler de zamanla radyoaktif radon gazı üretebiliyor. Dolayısıyla bir odaya kapanıp saatlerce oyun oynamak çok eğlenceli olabilir ama bu durumda iyi havalandırma bir “seçenek” değil, zorunluluktur, unutmayalım. Cem Şancı, Level Dergisi Editörü

UZMAN GÖRÜŞÜ

360 derecelik yaklaşım… Sosyal medyada ara sıra denk geldiğimiz yabancı oyun odası fotoğraf paylaşımlarına hepimiz gıpta ile bakıyoruz. Emin olun her oyuncu gencin gönlünde bu odalardan birini sahip olmak yatıyordur. Ülkemizde evler ne yazık ki çok büyük değil. Yine de dönüştürmek için ekstra bir odanız varsa, daha önceden böyle bir işe girişmiş biri olarak çocuklarınızın isteyebileceği ve onları mutlu edecek en önemli ayrıntılar konusunda sanırım size yardımcı olabilirim. Bu noktada aslında oyuncu karakterine göre bir yol izlemek gerekiyor. Nispeten daha sosyal oyuncular için arkadaşlarla geçen oyun süreleri uzayabilir. Dolayısıyla odada rahatlık ve ferahlığın önemi daha da artacaktır. Ekranı iyi görebilecek bir minimal üçlü koltuğu odada doğru bir şekilde konumlandırmak gerekir. Bu tür oyuncular ağırlıklı olarak oyunları konsol üzerinden oynadıkları için televizyon, oyun konsolu ve ekipmanlarını koyabilecekleri bir televizyon ünitesi de mutlaka düşünülmeli. Odanın odağı burası olacağı için oyun odası atmosferini sağlamak için duvar dekorasyonları, aydınlatmalar, oyun temalı nesneler veya posterler gibi detayları bu noktada kullanmak doğru olacaktır. Oyun kutuları ve diğer şeyleri toparlamak ve odada daha fazla alan sağlamak için duvardan duvara dolaplar düşünülebilir.

İnternet üzerinden rekabetçi oyunları sevenler ise genelde daha çok tek başına oynamayı severler ve hızlı tepkilere ihtiyaç duydukları için tercihleri genelde oyun bilgisayarından yana olacaktır. Bu noktada elbette yine rahatlık ve ergonomi ön planda olmalıdır ama daha küçük alanlar bile yeterli olabilir. Burada doğru bir oyun koltuğu ve uygun masa yüksekliği seçimi önem kazanır. Fare ve klavye yerleşimi bilek sağlığı, monitör yerleşimi ise göz sağlığı için önemlidir. Monitörün hizası göz hizasının birkaç santim altında olmalıdır. Ayrıca monitörün arkasında ışık kaynağı olmamalı ve ışığın yandan gelmesi gerekir. Dolayısıyla masayı odadaki pencereye göre uygun şekilde yerleştirmek gerekir. İnternet üzerinden yayın yapmayı seven oyuncular için ise bir oyun odasının olmazsa olmazları RGB renkli ışıklar ve oyun temalı nesneleri, bir dekor oluşturulabilmesi için oyuncunun arka tarafına doğru konumlandırmak doğru olacaktır. Bu durumda oyun odası için harcamanız gereken bütçe de artacaktır. Sadece iyi bir mikrofon için değil, yankı önleme ve ses yalıtımı için duvarların da kaplanması gerekebilir. Ayrıca canlı yayınlar için portatif bir yeşil perde de bütçeye eklenebilir. Tüm bunlara ek olarak elbette işin içinde oyun olduğu için bütçe ayrılacak teknolojinin seçimi de büyük önem taşır. PC donanımları seçimi ya da konsol tercihi konusunda çocuklarınız en iyi kararı verecektir. Yine de ileride oldukça yüksek bir rakam olarak bütçenize yansıyacak oyun ücretleri noktasında bir ekonomi yapmak isterseniz konsol tarafında tercihinizi Xbox Series ve Gamepass’ten yana kullanmayı düşünebilirsiniz. Bir de sadece belki ses noktasında, biraz da kendi huzurunuz için müdahil olmayı düşünebilirsiniz. Harici bir hoparlör yerine iyi bir kulaklık ve daha sessiz bir mekanik klavye tercihi ile özellikle geç saatlerdeki oyun seansları için silah sesleri ve mekanik tıkırtıları yok etmeniz mümkün olabilir. Mahmut Karslıoğlu, CHIP Dergisi Yayın Yönetmeni