Mum nasıl yapılır? Evde mum yapımı malzemeleri

Mum nasıl yapılır? Evde mum yapımı için gerekli malzemeler nelerdir? soruları sıklıkla merak konusu oluyor. Daha önce “Kokulu mum nasıl yapılır? Mumlar ile daha dingin bir atmosfer” yazımızda kokulu mum yapımını anlatmıştık. İşte evde mum yapımı ile ilgili detaylar…

Son zamanlarda sosyal medyada mum sevgisinin artmasıyla birlikte pek çok kişi evde mum nasıl yapılır? sorusunun cevabını araştırıyor. Evde mum yapmak son zamanların gözdelerinden bir tanesi olduğu için bazı kişiler mum yapımını zor zannedebiliyor. Ancak oldukça kolay bir şekilde evde kısa süre içerisinde mum yapımı gerçekleştirilebiliyor. Eğer sizler de evde mum yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

MUM NASIL YAPILIR?

Mum nasıl yapılır

Evde mum yapmak için ilk olarak gerekli olan tüm malzemelerin eksiksiz bir şekilde tedarik edilmesi gerekiyor. Malzemelerin eksiksiz bir şekilde tedarik edilmesinin ardından ilk olarak mum kalıbının seçimi gerçekleştirilmeli.  Mumun uzun süre dayanıklılığını koruması için bu aşamada cam mum kapları öneriliyor. Ancak son zamanlarda plastik mum kapları da pek çok kişinin tercihi oluyor. Mum kabının tercih edilmesinin ardından balmumunun kap içerisinde eritilmesi gerekiyor. Eritme kabı ya da sürahi kullanımı gerçekleştiriliyorsa bu aşamada tıpkı çikolata eritir gibi ısının kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Bu nedenle balmumunun yapışmasına izin verilmemeli ve arada kontrollü bir şekilde karıştırılmalı.

Balmumu kontrollü bir şekilde eritildikten sonra biraz soğumaya bırakılmalı. Soğutulan balmumunun içerisine esans ve renk eklemesi gerçekleştirilmeli. Esans ve renk eklendikten sonra karışım karıştırılmalı. Karışımın aktarılacağı kabın içerisine fitil yerleştirilmeli ve sonrasında fitilin sabitlenmesi gerçekleştirilmeli. Bu işlemin ardından hazırlanmış olan karışım fitilin sabitlendiği kabın içerisine eklenmeli.

Karışımın eklenmesinin ardından kap 24 saat soğumaya bırakılmalı. Tamamen soğuma gerçekleştikten sonra mum hazır hale geliyor. Eğer sizler de evde mum yapmak istiyorsanız bu püf noktalara dikkat ederek oldukça kolay bir şekilde, kısa süre içerisinde mum yapabilirsiniz.

EVDE MUM YAPIMI MALZEMELERİ

Mum nasıl yapılır

Evde mum yapmak istiyorsanız bazı malzemeleri hazırlamalısınız. Bu malzemeleri tedarik etmek için evde mum yapımı için gerekli malzemeleri eksiksiz bir şekilde bilmelisiniz. Aksi bir durumda mumun kokusu, boyutu ya da kıvamı istediğiniz gibi olmayabilir. Pek çok mum türü bulunuyor olsa da mum yapımı için gerekli malzemeler aşağı yukarı benzerlik göstermektedir. Bu nedenle mum yapımı için gerekli olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Balmumu
  • Balmumunu eritmek için bir adet kap
  • Parfüm
  • Renk
  • Kavanoz
  • Dekoratif kap
  • Fitil

Bu malzemeleri tedarik etmeniz durumunda evde mum yapımı gerçekleştirebilirsiniz. Kokuyu istediğiniz şekilde seçebilir, rengi de zevkinize göre belirleyebilirsiniz. 

MUM YAPIMI İÇİN NE KADAR BALMUMU KULLANILMALIDIR?

Mum yapımı için bazı malzemelerin oranının iyi bir şekilde ayarlanması gerekiyor. İyi bir şekilde ayarlanmayan ve ölçülü bir şekilde kullanılmayan malzemeler sonucunda istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılabiliyor. Bu nedenle sizler de evde mum yapmak istiyorsanız kullanılacak balmumunu doğru bir şekilde hesaplamalısınız. Balmumunun ne kadar kullanılacağınızı belirlemek için ilk aşamada ne kadar mum yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu miktarı belirlemek için ilk olarak herhangi bir kaba su doldurmanız gerekiyor. Kabın içerisine doldurduğunuz su miktarı kadar balmumu kullanmanız durumunda ne kadar balmumu kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Peki, fitil boyu seçimi nasıl gerçekleştirilmeli?

FİTİL BOYU SEÇİMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLMELİ?

Evde mum yaparken kullanılması gereken fitilin boyu, kullanılan balmumunun markasına, kabın büyüklüğüne ve kullanılacak olan kokuya göre değişim gösteriyor. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda uygun boyuttaki fitilin seçilmesi mümkün oluyor. Bunun yanı sıra fitil üretimi gerçekleştiren firmalar boyutların anlaşılabilmesi için şema üretimi de gerçekleştiriyor. Eğer sizler de evde mum yapmak istiyorsanız fitil boyunu bu şemalara bakarak belirleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra mum için fitil seçimi gerçekleştirildiğinde ve mum bittiğinde kullanım kolaylığına göre doğru fitil olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Mum çiçeği ne zaman açar? Çiçek açması için neler yapılabilir?