küçük evde kedi beslemek isteyenlere tavsiyeler
küçük evde kedi beslemek isteyenlere tavsiyeler

Küçük evde kedi beslemek isteyenlere öneriler

Son güncelleme:

Küçük evde kedi beslemek zor mu? Kedi beslemek isteyenlere tavsiyeler Veteriner Hekim Elif Bayraktar Öktem’den geldi.

EVDE KEDİ BESLERKEN KENDİ ALANLARINI GEZMELERİNE İZİN VERİN

Doğal ortamlarında kedi davranışları incelendiğinde doğal bölgeci bir tavır sergiledikleri görülür. Temelde günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirseler de kedilerin günlük davranışları içinde aksatmadan yerine getirdikleri rutinleri vardır ve gezinti alanları buna dâhildir. Kendi bölgeleri olarak belirledikleri alanları gün içinde muhakkak ziyaret ederler. Dolayısıyla ev kedileri için de durum aynıdır.

İnsanın gelişim süreçlerinde gösterdiği fiziksel aktivite seyri tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de aynıdır. Bebek kediler daha sınırlı bir alanla yetinirken genç kediler son derece keşifçi ve hareketlidirler.

KEDİLER HER ALANI KEŞFETMEK İSTER

Genç bir kedinin evin her yerini kullanmayacağını, belirli alanların ona kapalı kalacağını düşünmek hayalperestlikten öteye geçemez zira o kadar çeviklerdir ki siz müdahale edemeden kafasına koyduğu alana girmiş, hızla kolaçan etmiş ve derhal kendilerini gizleyerek kamufle olacak bir yer bulmuş olurlar.

evde kedi

EVDE BESLENEN KEDİLER YÜKSEK YERLERDE OLMAYI SEVER

Aynı zamanda esaslı birer avcı olan kediler tam da bu içgüdüsel dürtüleri sebebiyle yüksek yerlerde olmaktan, evin geneline, tıpkı ağaç üstünde çevreyi kolaçan eden büyük ataları aslanlar gibi, yüksekten bakmaktan son derece keyif alırlar. Dolayısıyla dolap üstleri, gizlenebilecekleri kutu formlu her şey ve tırnaklarını sivriltmek için tırmalayabilecekleri yüzeyler tam da onlara göredir.

KİŞİSEL TERCİHLERİ VARDIR

Ancak tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de genel geçer tercihlerden, keyiflerden, mama ve oyuncak seçimlerinden söz etmek mümkün değildir. Tamamen kişisel tercihlerine göre değişiklik gösteren oyuncakları, minderleri, uyku alanları vardır.

KEDİYLE BİRLİKTE ÇOK FAZLA EŞYA ALMAYIN

Tam da buradan hareketle dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, bir kediyle yaşamaya karar verildikten sonra kediyle birlikte pek çok eşyanın alınması konusudur. Oysa bir süre sonra alınan kedi evinin ya da oyuncakların büyük çoğunluğunun, yatağın, abartılı tırmalama tahtalarının atıl olarak yer işgal ettiğinden yakınan ve o kalabalıktan kurtulmak isteyen pek çok kedi dostu vardır.

KÜÇÜK EVDE KEDİ BESLEMEK İSTİYORSANIZ…

Bu sebeple küçük mekânlarda hayatımızı bir kedi ile paylaşmaya karar verdiysek zamanı, kaynağı ve alanı idareli kullanırken aynı zamanda dostlarımızın doğal davranışlarını sergileyebilecekleri asgari koşulları yerine getirmeye çalışmalıyız.

Evimizin, daha sonra kendiliğinden küçük dostumuzun kullanımına açılacak olan alanlarını en baştan ortak kullanıma dâhil etmeli, dolap yerleşiminin içgüdüsel olarak yüksekte durma veya tırmanma ihtiyacını karşılayacak şekilde olmasına özen göstermeli, bunun mümkün olmadığı durumlarda birkaç basamaklı, duvara monte edilebilen ve aynı zamanda tırmalama yüzeyi de sağlayan kedi patikaları yaptırarak ev arkadaşımıza konforlu bir alan sağlamalıyız.

Aksi halde yeterli hareket alanını ve “kendi” olma imkanını bulamayan kedilerde depresyon ya da agresyon davranışı sık görülmektedir.

EVDE KEDİ BESLERKEN YÜKSEKTEN DÜŞMEMELERİ İÇİN DİKKATLİ OLUN

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kedi dostlarımızın avcılık güdülerine yenilerek, ne kadar yüksekte olduklarına aldırmaksızın kuşların peşine takılmaları ve dolayısıyla özellikle genç kedilerde yüksekten düşme vakalarının sık yaşanmasıdır. Bu durumu kontrol altına alabilmek için balkonlarda file germe ya da pencereler için sabit sineklik kullanımı gerekli olabilir.

Ancak tüm bunların yanında asla yapılmaması gereken şey küçük dostumuzu tanımadan, ihtiyaç ve tercihlerini gözlemlemeden mekanı pek çok araç gereçle doldurmaktır.

Birlikte geçirilen süreç içinde kediniz neye ihtiyacı olduğunu size söyler ve belki de en sevdiği şey kağıt parçasından yapılmış minicik bir toptur.

Veteriner Hekim
Elif BAYRAKTAR ÖKTEM

Kedilerin burçları var mı? Kedi burçları ve özellikleri

El yapımı kedi evi ve kedi yatağı nasıl yapılır? Videolu tarif

Hayvan olan evlerde temizlik: Kedi ve köpekli evde temizlik önerileri