Kolonya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Melisa çiçeği özellikleri

Kolonya çiçeği (Melisa çiçeği) mükemmel kokusuyla bilinen çiçeklerden biri. Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının Cestrum cinsinin C. nocturnum türü olan kolonya çiçeği, ülkemizde melisa çiçeği olarak da bilinmektedir. Peki kolonya çiçeği (Melisa) bakımı nasıl yapılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim Dergisi için anlattı.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde güney bölgelerde özellikle yazlık bahçelerini süsleyen ve kendine has güzel kokusunu yayan bir bitkidir.

Salkımlar halinde açan çiçekleri gün batımından hemen sonra kokmaya başlar. Gecenin ilerleyen saatlerinden en üst noktasına ulaşır.

KOLONYA ÇİÇEĞİ NASIL ORTAMDA YETİŞİR?

Yarı gölge alanları seven kolonya çiçeği toprak ayırt etmez. Geçirgen, süzek bahçe toprağında mutlu olur. Suyu bünyesinde tutan toprak tercih edilmemelidir.

KOLONYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

melisa çiçeği, kolonya çiçeği,  Cestrum nocturnum

Kolonya çiçeği dip sürgünü veren bir bitkidir. Bu sürgünler aynı kalitede çiçek veren dallar verir. Dikim yerine göre bu sürgünleri budaya bilir yada tutabilirsiniz.

Çoğaltılması kolaydır. Basit daldırma yöntemiyle, esnek bir dalını koparmadan eğerek bir kısmını toprağa gömün. Birkaç haftada köklenmeye başlayacaktır. Sonrasında köklenen kısmı kesip istediğiniz yere dikebilirsiniz. Yine tohumla da yetiştirebilirsiniz. Nisan ayında filizlenen tohumlar sonbaharın ortalarında çiçeklerini açmaya başlar.

MELİSA ÇİÇEĞİ BUDAMASI NASIL YAPILMALI?

Kış sonunda tüm güçsüz dalları dipten budamak gerekir. En güçlü dallar uzun ise kısaltılmalıdır. Fakat kış sonu budamasında aşırıya kaçarsanız çiçeklenmesi yaz sonuna kalabilir. Yaz boyunca çiçeklenmesi sona eren ve güçsüz kalmış olan dalları budamalısınız. Böylece yeniden sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açacaktır.

AYDA BİR KEZ ÇAY SUYU

Saksıda yetiştirilen kolonya çiçeği, toprağının asitliliğinin fazla azalmasını istemez. Bu dengeyi sağlamak için ayda bir iki kere demlenmiş ve soğutulmuş çay demi ile sulanabilir.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Üç bitki de Melisa ama hangisi gerçek?

En çok karşılaştığımız sorulardan biri bu. İşte yanıtı:

1– Melissa officinalis: Gerçek melisadır. Kısa boylu, hafif tüylü, kenarları tırtıklı, yapraklı, nanemsi kokuya sahip bir mutfak otudur. Aynı zamanda şifalı ot sınıfına da girer. Maydanoz gibi kümelenir. Limonu andıran bir tadı vardır. Et yemeklerinde ve salatalarda kullanılır. Demlenerek yapılan çayı mideyi rahatlatır ve uyku verir.

2- Lippia triphylla: Limon melisa ya da limon kokulu verbena’ya denir. Çalı türünde bir ottur. 1-2 metre kadar boylanma yapar. Yaprakları dar, uzun ve limon kokuludur. Dalların ucunda salkım şeklinde minik beyaz çiçekleri vardır. Yaprakları gölgede kurutulur ve aktarlarda uyku veren ve rahatlatan ot olarak satılır. Bakımı kolaydır. Çiçek dalları kesilirse bitki daha güzel gelişir. Demlemesi, özellikle uyku sıkıntısı çekenlere önerilir.

3- Cestrum nocturnum: Parfüm çalısı, melisa ya da Pakistan geceleri denilen bitkidir. Eylül akşamlarında baygın kokusuyla özellikle ılıman iklim kuşağının vazgeçilmez kokulu bitkisidir. Bodur ağaç, çalı sınıfına girer. Kışın yapraklarını döker. 1.5-3 metreye boylanır. Tüp şeklindeki beyaz-sarı çiçekleri gece boyunca koku verir. Yaz boyunca sulanmak ister. Yaz sonu hafif, ilkbahar başı sıkı bir budama gerektirir. Büyük bir saksıda da yetişebilir. Dikkat! Küçük bahçelerde birkaç adet dikilirse baygın ve çok baskın kokusu rahatsız edebilir.

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?