havuz-bakımı-ve-temizliği

Klorlu havuz yerine tuzlu su havuzu kullanmanın faydaları: Uzmanlar öneriyor

Son güncelleme:

Klorlu havuz yerine tuzlu su havuzu kullanmanın faydalarını biliyor musunuz? Zihniniz, bedeniniz ve cüzdanınız ekstra kimyasallardan kaçındığınız için size teşekkür edecek.

Tuzlu su havuzları, okyanusta yüzmek ile evde kendinize tuz banyosu yapmak arasında kalan mutlu bir ortamdır. Tuzlu su havuzlarının bakımı daha kolay olmakla kalmaz, aynı zamanda tonlarca sağlık ve güzellik yararı da sunar. Balıklar ve diğer okyanus canlıları olmadan yüzerek ihtiyacınız olan tüm egzersizi elde ederken, tuzlu suyun sunduğu canlandırıcı fiziksel ve zihinsel özelliklerden yararlanmaya devam edeceksiniz. Ayrıca klorlu bir havuza sahip olarak ekstra paradan tasarruf edeceksiniz. (Tüm bu klor tabletlerini bir kenara atabilir ve sezon başına bir veya iki tuz torbasına geçebilirsiniz.) Hala ikna olmadıysanız, işte tuzlu su havuzlarının yedi faydası ve neden geçiş yapmanız gerektiği ile ilgili uzman yorumları.

1. Sağlıklı nefes almaya ve alerji sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.

Amerikan Akciğer Derneği’ne göre, ince tuz parçacıklarını solumak, sağlıklı nefes almayı desteklemek ve alerjileri azaltmak için çok faydalıdır. Tüm bu ince tuz parçacıkları suyu akciğer hava yollarımıza çekiyor ve bu da orada olabilecek herhangi bir mukusu inceltiyor. 

İşin iyi tarafı, halojeneratörler ve tuzlu suda banyo yapmak gibi yöntemlerle yalnızca tuz parçacıklarını solumaya odaklanan haloterapi adı verilen terapötik bir tedavi var.

2. Nazik bir peeling görevi görebilir.

Hassas cilde sahip kişiler, tahriş etmeyen peelingleri bulmanın ne kadar zor olduğunu bilirler. Neyse ki, tuzlu suyun nazik ama etkili peeling özellikleri, sedefli cilt, egzama ve akne gibi çeşitli cilt tiplerine fayda sağlayabilir. Kurul onaylı bir dermatolog ve Connecticut, Westport’ta Modern Dermatology’nin kurucu ortağı olan Rhonda Klein, “Tuzlu su doğal olarak toksinleri temizler. Tuzlu sudaki kükürt keratolitik bir etkiye sahiptir – yumuşatır ve ölü deri hücrelerini gidermeye ve tıkanmış gözenekleri önlemeye yardımcı olur.” diyor.

3. Gözleriniz ve cildiniz için daha naziktir.

Klorlu havuzlardan dolayı kızaran, yanan gözlere veya kaşıntılı kurdeşenlere sahipseniz, tuzlu suya geçmek için çok daha fazla nedeniniz var demektir. Vücudunuzu klorlu havuzlardaki kimyasallara maruz bırakmak yerine, tuz periyodik olarak doğal bir dezenfektan görevi gören klor üretir, yani gözlerinize veya cildinize o kadar zarar vermez.

4. Stres ve kaygıyı azaltabilir.

Tuzlu su terapisinin bu kadar popüler olmasının bir nedeni var. Tuzlu su sadece fiziksel bedeniniz için harika değil, aynı zamanda stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olarak zihniniz için de faydalıdır. Çalışmalar, sakinleştirici ve detoksifiye edici etkilerinin rahatlama duygularını artırabileceğini göstermiştir.

5. Vücudun doğal nem dengesini korumaya yardımcı olur.

Westport, Connecticut’ta kurul onaylı bir dermatolog olan Deanne Mraz Robinson’a göre, tuzlu suda bulunan magnezyum ve potasyum gibi mineraller, yağ üretimini dengelemeye yardımcı olabilir ve cildin bariyerini destekleyerek hidrasyonu korur. “Arındırıcı faydalar gözenekleri açar ve kirleri dökerek cildinizin daha sonra uygulanan topikallerden nemi emmesini sağlar.”

6. Ağrıyan kasları ve eklemleri rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Tuz banyolarını veya banyo bombalarını duyduysanız, muhtemelen tuzlu suyun kaslarınız için ne kadar yararlı olduğunu da duymuşsunuzdur. Anthony & Sylvan Pools’un başkan yardımcısı Tom Casey’ye göre, tuzun ağrıyı azaltan faydaları, “… kas ve eklem ağrılarını tedavi ederek artrit veya yaralanmalardan muzdarip insanlara yardımcı olabilen” bromla ilişkilendirilebilir.

7. Çevre için daha iyidir.

Tuzlu su havuzunu tercih etmenin yararına olan tek şey sağlığınız değil: Çevre için de daha iyiler. Geleneksel havuzların yaydığı güçlü klor kokusu, kloraminlerin sonucudur. Bunlar, havuzu temiz tutmak için kire ve tere bağlansa da, CDC’ye göre sudan havaya gaz da yayarlar. Tuzlu su havuzlarında az miktarda klor bulunur, ancak su buharlaştığında, klorlu su kadar çevreye neredeyse zararlı değildir.

Havuz bakımı ve temizliği nasıl yapılır? İşte püf noktalar