Tasarruf ipuçları – Kıştan yaza tasarrufun altın kuralları

Son güncelleme:

AİLE BÜTÇENİZİ PLANLAYIN

Aile bütçesini planlamak zor gibi görünebilir, ama biraz dikkat ve iyi bir planlamayla tasarruf etmeniz ve geleceğinizi daha kolay güvence altına almanız mümkün.

KONUŞUN

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ailelerin % 74’ü bütçe ve para konularını konuşmakta zorlanıyor. Oysa gelir ve giderleri konuşmak, ileride eşinizle aranızda oluşabilecek sorunlarında önüne geçer.

Sağlıklı bir gelecek planlaması için ilk etapta bütçeyi meydana getiren tüm gelir ve giderlerin açıklıkla konuşulabiliyor olması gerekir.

Ayrıca aile içinde herkesin bu konu ile ilgili eşit sorumluluk sahibi olması çocuklarında bu dengeyi anlayıp kurmasında etken bir faktör.

NOT ALIN

Paranın hesabını bilmek önemli. Siz de kendinize sık sık “Bunca para nereye gidiyor, hiç anlamıyorum” diyorsanız not tutarak durumu analiz etmeye çalışabilirsiniz.

Her bir kuruşu hesaplayarak en net sonucu elde edebilirsiniz. Bu sebeple markete giderken, alışverişe çıktığınızda nelere harcama yaptığınızı mutlaka not alın.

TEDBİRLER

Haftalık bütçenizi oluşturan bazı harcamaları kısmaya çalışın.Örneğin bir yere giderken toplu taşıma kullanmanız gerçekten şart değilse yürümeyi deneyin.

Haftada 3-4 kez bu şekilde bir kısıntı ay sonunda harcamalarınızın bir miktar azalmasını sağlayacaktır. Eğlence masraflarınızı da göz önünde bulundurarak bu konuda da tedbir alabilirsiniz.

HARÇLIKLAR

Çocukların ihtiyaçları hiç bitmez. Bu sebeple onlara belli bir harçlık vererek her seferinde para verme derdinden kurtulabilirsiniz.Bu yöntemle onların kendi hesaplarını da bilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bankaların sağladığı 18 yaş altı hesaplar da harçlık planlaması için ideal olabilir.

FATURALAR

Müsait olduğunuz bir zamanda tüm faturalarınızı önünüze koyup her biri için ne kadar harcama yaptığınıza bakın. Elektrik, su, internet, telefon, aidat, kira, vergiler gibi tüm faturaların ortalama gider hesabını çıkarın. Telefon ve internet gibi sektörde birden fazla oyuncunun olduğu hizmetlerle ilgili daha hesaplı fiyat verenleri değerlendirmeye alın.

Ayrıca elektrik ve su giderleri ile ilgili neler yapabileceğinizi göz önünde bulundurun. Örneğin bazı elektrikli ev gereçlerini ne sıklıkla kullandığınızı, yeni bir A enerji sınıfı elektrikli ev gereci satın almanın maliyetlerine kadar düşüreceğini ve faturanın aleti ne kadar sürede amorti edeceğini hesaplayabilirsiniz.

KREDİLER VE KREDİ KARTLARI

Günümüz ailelerinde yaşanan en büyük sıkıntılardan ve yönetilmesi en zor borç türlerinden biride kredi kartı ve banka kredisi. Doğru bir bütçe planlaması için öncelikle kredi borçları ve kredi kartlarının kullanımı ile ilgili doğru kuralların konması gerekiyor.

Gerçekten ihtiyacınız yoksa bir şey satın almamaya, tatil için yeterli paranız yoksa kredi çekmek yerine o yıl daha hesaplı bir tatil planlaması yapmaya çalışın. Uzmanlar en sağlıklı bütçelendirmenin her ay kazancın % 10’unu biriktirebilmekten geçtiğini söylüyor.

VERGİLER

Vergi borçlarını birden ödemek zor olabiliyor. Bu ödemeleri yıl içine yayarak zorlanmadan ödeme yapabilirsiniz. Örneğin Ocak ayında ödemeniz gereken Motorlu Taşıt Vergisi 300 TL. ise, 6 aylık bir hesap bakiyesi oluşturup her ay 50 TL.’yi bu iş için ayırabilirsiniz. Böylece zamanı gelen ödemeleri vakitlice yapabilirsiniz.

SOĞUK HAVALARDA TASARRUF ETMENİN 10 YOLU

Evinizi ısıtırken tasarruf etmeniz mümkün. Fatura giderlerini kontrol altında tutarak, enerjiyi verimli kullanmanın yollarını öğrenerek önemli ölçüde bunu başarabilirsiniz.

1. ISITICILARA DİKKAT!

Kombi ya da kaloriferli evler için basınç kontrolü önem taşıyor. Su basıncını ve peteklerde hava olup olmadığını kontrol edin. Şofben ve kombinin ısısını 1 derece bile düşürmek enerjiden bir miktar tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Ayrıca su ısıtıcalar her ne kadar küçük aletler gibi görünse de çok elektrik kullanabilir. A enerji sınıfı bir ısıtıcı edinebilirsiniz.

2. SICAK SU BORULARINA MÜDAHALE

Kombiniz balkondaysa ve borularınızda yalıtım yoksa her yıl sadece bu noktadan kaybettiğiniz ısı kaybı % 35’i bulabiliyor. Bu sebeple bir kombi ustasına danışarak yalıtımlı boru yaptırabilirsiniz.

3. İZOLASYON

Dış cephenize yalıtım yaptırarak enerjiden büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Özellikle çatı katında oturuyorsanız izolasyon yaptırarak enerji giderlerinizi % 25 azaltabilirsiniz. Evinizde cam sayısı fazlaysa çift cam ile ısı kaybının önüne geçebilirsiniz.

4. DIŞ CEPHE

Evinizin dışındaki boru ve baca kontrölü de önemli. Donma tehlikesine karşı borularınızla ilgili gerekli işlemlerin yapıldığından,bacaların temiz ve borularda atıkların birikmemiş olduğundan emin olun.

5. HALILAR

Eviniz zeminden ısıtmalıysa ısının dolaşımını engelleyen PVC tabanlı halılar kullanmamaya gayret edin. PVC gibi plastik malzemeler yalıtkan olduğundan ısıya karşı blokaj etkisi gösterir.

Eğer ısıtmanız soba, şömine ya da peteklerle sağlanıyorsa bu durumda yaşam alanınızın zemininde bol miktarda halı kullanabilirsiniz. Halılar hem ısıyı hapseder hem de sıcaklık hissini pekiştirir.

6. KALIN PERDELER

Yünlü ya da pamuklu kumaşlardan yapılan kalın perdelerle pencerelerden sızan soğuk havayı kesebilirsiniz.

7. KAPI VE PENCERE PERVAZLARI

Kapı altlarından ve pencere pervazlarından sızan soğuk havayı ısı bantlarıyla büyük miktarda kesebilirsiniz. Bu şekilde bir tedbirle % 25 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.

8. AYDINLATMA

Aydınlatmalar davetkar bir yaşam alanı yaratmak konusunda iddialı ajanlar. Ancak aydınlatmaları seçerken led modüller ya da tasarruflu spot lambaları ve ampuller tercih etmeye özen gösterin.

9. SICAKLIK HİSSİ

Daha fazla enerji harcamak yerinde daha sıcak tutan şal, yastık ve battaniyeleri tercih edebilirsiniz. Özellikle yatak odanızda ve kanepenizde sıcak tutan battaniye ve yastıkların çok işe yaradığını göreceksiniz. Sıcak su torbasını da unutmamalı!

10. TERMOSTATİK ISITICILAR

Isı ayarlı termostatik ısıtıcılar çok duyarlı olduğundan kapı ya da pencereler açıldığında sık sık devreye girerler.Bu sebeple pencere ve kapıları gereksiz yere açmamaya özen gösterin.

Ayrıca evden dışarı çıkarken kombinizi kapatmak yerine makul bir ısıya getirip sistemin tamamen soğumamasına gayret edin. Aksi halde evi aynı ısıya getirmek için daha fazla enerji harcayacağına şüpheniz olmasın.

HESAPLI YAŞAM İÇİN İPUÇLARI

İhtiyacınız olmadığı halde satın alıyor, gereksiz yere yaptığınız alışverişlerden sonra büyük pişmanlıklar yaşıyorsanız elinizdekileri daha iyi muhafaza etmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

GİYSİLERE ÖZEN

Beğendiğiniz o kazağı almak için tam 5 tane sebep sıralayabilirsiniz. Ancak sıraladığınız sebeplerin içinde aynı stildeki ve henüz geçen ay almış olduğunuz mavi kazağınızın solmuş olması varsa çözüm yolu yenisini satın almak değil, var olanları doğru muhafaza etmek olmalı.

Bunun için iyi deterjanlar alabilirsiniz. Belki biraz daha fazla para ödemeniz gerekecek ama en nihayetinde pek çok pantolon, bluz ya da kazağınızı daha uzun süreli giyebileceksiniz.

AYAKKABILARA İLK YARDIM

Ayakkabıları yıpranmadan uzun süre giymek için kalıp kullanabilirsiniz. Her bir ayakkabı için kalıp bulmak biraz masraflı oluyorsa içlerine gazete kağıdından kalıplar yapabilirsiniz. Ayrıca aynı ayakkabıyı 2 gün üst üste giymemeye özen gösterin.

ATMAYIN DEĞERLENDİRİN

Boş kutuları, yumurta kaplarını değerlendirerek büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Ayakkabı (dezenfekte ettikten sonra) ya da hediye kutularını aksesuarlarınızı saklamak için dolap içi düzenleyiciler olarak kullanabilir, yumurta kaplarını mini kaktüsler için saksı olarak değerlendirebilirsiniz.

MUTFAK KURALLARI

Daha az elektrik sarfiyatı için normal tencere yerine basınçlı tencereler kullanabilirsiniz. Ayrıca çok miktarda sebze ve meyve almak yerine ihtiyacınız olan kadarını günlük alırsanız dolabınızın da fazla elektrik harcamasını engelleyebilirsiniz.

Domates kabuklarının suyunu sıkarak yemeklerinizde salça olarak kullanabilir ya da balkonunuzda çürüterek çiçekler için gübre niyetine kullanabilirsiniz.Böylelikle fazla çöp üretmemiş olur, organik çöplerin toprağa karışmasını da sağlayabilirsiniz.

ALIŞVERİŞ TÜYOLARI

Marketlerin kampanyalarını, indirimlerini takip edin. Belli miktarın üzerinde alışverişlerin pek çoğunun hediyesi ya da promosyonu bulunuyor. Ancak ufak bir promosyon elde etmek için ihtiyacınız olmayan şeyleri satın alıp alışveriş tuzaklarına düşmemeye dikkat edin.

Depozitosu olan gıdaların kaplarını iade ederek de alışveriş bütçenizde bir miktar tasarruf etmeniz mümkün.

UZUN ÖMÜRLÜ GEREÇLER

Kesme tahtası, sos tenceresi gibi mutfak gereçlerinin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız yanı başınızdan limonu eksik etmeyin.

Kesme tahtalarını işiniz bittikten sonra bir dilim limon ile temizleyebilir,sos tencerelerine pişirme esnasında bir dilim limon atarak kararmalarını engelleyebilirsiniz.Ayrıca kireç lekelerini de limonla çözmek mümkün.

UCUZ ASLINDA PAHALI MI?

Bazen cazip gibi görünen teklifler uzun vadede en pahalı sonuçları doğurabiliyor. Örneğin arabanızı sigortalatırken hesaplı ama kapsamı geniş bir poliçe satın almaya özen gösterin.

Aksi halde ucuz ama kapsamı dar bir poliçe en ufak zararlar yüzünden bile daha fazla ödeme yapmanızı gerektirebilir. Eşyaların garanti süreleri, kaskoları da aynı şekilde değerlendirilebilir.

STİL SAHİBİ EVLER İÇİN 15 BÜTÇE STRATEJİSİ

Ev ekonominizi sarsmadan da dekorasyon adına yapabilecekleriniz çok fazla. Renk ve mobilya seçimlerinin mekanlar üzerindeki etkisinden yola çıkarak yaşam alanlarınıza stil katmak gibi…

1. Düzenlemek istediğiniz yaşam alanında en çok hoşunuza giden elementleri belirleyin. Odanın bir planını gelişigüzel çizip mobilyaları üzerinde işaretleyin.

HAVADAR GÖRÜNÜM İÇİN AÇIK RENK

2. Mekanın havadar görünmesi için duvarlarda açık renk tercih edin. Enerjiyi yükseltmek için bir duvarı koyu ve sıcak bir tonda boyayabilirsiniz.

3. Kitaplık, konsol gibi duvara yaslanan mobilyaları duvar ile aynı renkte tercih etmek alanda ferahlık yaratır. Bunun için yeni ve daha küçük ebatlı mobilyalar satın almak yerine duvarınızı aynı tonda boyayabileceğiniz gibi mobilyalarınızı da boyatabilirsiniz.

4. Birkaç lambader, abajur ya daokuma lambası hatta küçük dekoratif neon ışıklarıyla odanızda farklı bir atmosfer elde edebilirsiniz.

DERİNLİK İÇİN AYNA

5. Derinlik için pencerenin tam karşısına bir ayna asın. Duvar gibi alanı kesintiye uğratan hacimlerin etkisini en aza indirgemek için bu alanlarda da ayna kullanabilirsiniz.

6. Orta ve yan sehpa yerine, sandık ve puf gibi birden fazla işlevi olan mobilyalar tercih ederek ekstra depolama ünitesi edinmenize gerek kalmadan fazlalıklardan kurtulabilirsiniz.

7. Karanlıkta kalan köşeler için abajur ve lambaderler iyi bir çözüm olabilir.

8. Sanat objelerini sergilemek için illa ki koleksiyoner olmaya gerek yok. Çocuğunuzun yaptığı bir resmi de çerçeveletip asabilirsiniz.

9. Eğer odanızın bir köşesinde çalışma alanı varsa alanı izole etmek için ufak bir paravan kullanın.Hem ayrı bir çalışma odası kurgulamaktan kurtulmuş olur hem de daha konforlu bir çalışma köşesi yaratmış olursunuz.

10. Sıkıcı gibi görünen raf ünitelerini vazo, aile fotoğrafla ve minik aksesuarlarla dekorasyonun bir parçası haline getirebilirsiniz.

PÜRÜZLER İÇİN IŞIKLANDIRMA

11. Biçimsiz köşe ve duvarları koyu renk duvar kağıdı ve loş ışık veren aydınlatmalarla dekore ederek hem pürüzleri gizleyebilir hem de o alana dramatik bir etki kazandırabilirsiniz.

12. Şık görünmenin anahtarı alanın dağınıklıktan uzak görünmesidir.Bunun için depolamayı planlı yapın. Odanızda ekstra depolama alanları ile bu sorunu çözebilirsiniz.

13. Grafik desenli ve koyu renk bir halı mekanı çarpıcı kılar. Yeşil bitkiler ise bir odanın olmazsa olmazı. Yaşam alanlarınıza hayat vermek için birkaç saksı çiçeği mutlaka olsun.

14. Çift işlevli mekanları birbirinden ayırmak için separatörler kullanabilir ya da farklı dekorasyon temaları uygulayabilirsiniz. Örneğin yemek yeme alanında duvar kağıdı uygulayıp oturma köşesinde boya tercih edebilirsiniz.

15. Açık ton perdeler ve tüllerle mekana feminen ve şık bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Kiralık eve tasarruflu fikirler – Bütçenizi zorlamadan evinizi yenileyin

Tasarruf fikirleri