Kategoriler: Dekorasyon Fikirleri

Kapı ve pencere sistemleri

Evinizin pencere ve kapılarını değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Ahşap veya PVC, bu konuda bilmeniz gereken çok şey var.

Pencere yenilemek
Son yıllarda inşaat sektörünün gelişmesiyle birlikte pencereler de değişti ve gelişti. Panjur sistemli, sineklikli, perde özellikli, ısı yalıtımlı, ses yalıtımlı gibi birçok özelliğe sahip olan pencereler, sunulan farklı renklerle birlikte ev dekorasyonunun önemli bir öğesi haline geldi. Hem bu durum, hem de ısı yalıtımı ve güvenlik gibi önemli teknik konular pencere seçimini üzerinde daha dikkatli düşünülmesi gereken bir konu haline getiriyor. Doğru pencere seçimi aynı zamanda evinizin değerinin de artmasını sağlayan bir detay üstelik. 

Peki pencereleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Pencere için iki seçiminiz bulunuyor: Ahşap ve PVC pencereler… Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan hırsızlığa karşı PVC pencerelerinin güvenli olabilmeleri için, güçlü profiller, güvenlikli donanımlar, kilitli kollar, güçlendirilmiş destek sacları ve emniyetli camlar gibi özelliklerin bulunması neredeyse zorunluluk haline geldi. Günümüzde artan enerji masrafları nedeniyle ısı yalıtımı üzerinde çok daha fazla duruluyor ve yeni sistemler geliştiriliyor. Binalarda ise en çok ısı kaybına pencereler neden oluyor. Cam ısı kaybına en çok etki eden madde. Buna karşılık hava ısı yalıtımı sağlanmakta kullanılabilecek en iyi maddelerden. Özellikle iki cam arasında oluşturulan hava tabakası ısı yalıtımı için çok uygundur. Çok soğuk bölgelerde, iki cam arasında kullanılan havaya, argon da eklenebiliyor. İki cam arasındaki hava yastığı ne kadar fazla olursa ısı yalıtımı da o kadar fazla oluyor. Bu nedenle PVC pencere sistemlerinde kullanılan çift cam sistemi, ısı yalıtımını maksimum seviyede sağlamak amacıyla tasarlanmış. Isı yalıtımında, pencere çerçeveleri de büyük rol oynuyor. Çerçevelerde farklı malzemeler kullanılabiliyor. Ağaç, alüminyum, PVC gibi… Alüminyum; uzun kullanım süresi, düzgünlüğü gibi özellikleri ile beraber, ısı yalıtımı konusunda iyi bir malzeme değil. Ağaç yani ahşap malzeme ısı yalıtımında iyi olmakla beraber, yağmura dayanıklılık konusunda sorun yaratabiliyor. Ahşaptan vazgeçmemeniz için birçok neden bulunuyor. Ahşap pencereler uzun ömürlüdür. Ahşap paslanmaz, korozyona uğramaz, mor ötesi ışınların etkisiyle kırılganlaşmaz. Taşıma gücü, eğrilme ve bükülme direnci, ısı değişiklikleri ile boyut değiştirmemesi, ahşabı pencere üretimi için ideal malzeme yapıyor. Ahşap pencereler sınırsız şekil, doku ve renk olanağı da sunuyor. Ayrıca sıkıldığınızda rengini kolaylıkla değiştirme olanağınız bulunuyor. Ahşap doğramayı PVC gibi kesmek veya kanadı kasadan ayırmak da çok kolay değil. Aynı zamanda ahşap hata kabul eder. Ufak tefek boyut hataları montaj sırasında sıradan bir marangoz tarafından bile düzeltilebilir.

Kapı çeşitleri
Ahşap kapı: Tamamen doğal olup tüm kısımları ahşaptan yapılmıştır. Diğer kapı modellerinden sağlıklı ve daha uzun ömürlüdür.
Oyma kapı: Çeşitli metodlarla ahşap üzerine oyma desenler uygulanarak kapıya estetik ve farklı bir görünüm kazandırılır. Diğer kapı modellerinden farklı olarak işlenir.
Panel kapı: Otel tipi kapı olarak da bilinir. Farklı yapım şekilleri ve modelleri mevcut. Görünümü şık, montajı kolaydır. Ahşap ya da mdf ve benzeri dolgu malzemeleri kullanılır. Amerikan tipi panel kapı satın alırken kilit, kol menteşe bölümlerinin ahşap olmasına özellikle dikkat edilmeli.

Kapı alırken bilin!
Kapı alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. İlk önce bazı ölçüleri almalısınız.
• Duvar kalınlığının ölçüsü (kasa kalınlığı). Her oda için ayrı ayrı ölçü alın.
• Kapı yerinin yüksekliği.
• Kapının eni.
Ölçüleri aldıktan sonra onlara göre panel kapınızı seçip satın alabilirsiniz. Bazı ucuz kapıların üzeri ince vinil kaplamadır, bu kaplamalar daha sonra kapınızı boyamanızı engelleyebilir.

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Ev Turu: Halkalı’da balkon ve bahçesi ile göz alan bir dairedeyiz

Halkalı'da balkon ve bahçesi ile göz alan 3+1 dairedeyiz. Güven Ailesi'nin 157 metrekarelik dairesinde her…

2 saat önce

Sarı oda dekorasyonu – Tatlı mı tatlı parlak sarı her stilde enerjiyi yükseltiyor

Her stilin bir rengi var. Ama sarıyı hangi stilde kullanırsanız kullanın dinamik etkisiyle sizi sıcak…

2 saat önce

Ev turu: Sadelik ve ferahlık bu evde buluşuyor

Özlem Keskin’in Büyükçekmece’deki evindeyiz. 3+1 bu ev 135 metrekare. İç mimar yeğenlerinden aldıkları yardımla dekore…

2 saat önce

Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı, çoğaltılması ve detaylar

Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı nasıl olmalı ya da nasıl çoğaltılır? Özelliklerinden budama ve sulama…

3 saat önce

Ev turu: Nişantaşı’nda bir çatı dubleksindeyiz

Bugün ev sahibimiz Özge Yüksel ile yaklaşık 300 metre karelik 4+1 ters bir çatı dubleksine…

4 saat önce

Porchini mantarlı ekmekler (4 kişilik tarif)

Bu tarifte porchini mantarı yerine kültür mantarı da kullanabilirsiniz.

4 saat önce