kaktüs-meyvesi-bakımı
kaktüs-meyvesi-bakımı

Kaktüs meyvesi nedir? Nasıl yetiştirilir ve toplanır?

Son güncelleme:

Kaktüs meyvesi (Hint inciri, dikenli incir, kaktüs inciri, kaynanadili) nedir? Yaz aylarının sevilen meyvelerinden biri olan kaktüs meyvesi henüz pek çok kişi tarafından bilinmiyor.

KAKTÜS MEYVESİ NEDİR?

Halk arasında birçok isme sahip olan kaktüs meyvesi harika bir lezzete ve görünüme sahip olan bir meyvedir. Eski yıllarda gıda koruyucu ve kırmızı boya üretmek için kullanılmıştır. Anavatanı Güney Amerika’dır. 

Kaynanadili

KAKTÜS MEYVESİ İSİMLERİ

Ege ve Akdeniz bölgesinde Mısır inciri, Cennet meyvesi, Hint inciri, Frenk inciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek Yemişi, Dikenli incir, Kaktüs inciri gibi yöresel isimlerle de anılır. Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller ailesinden Opuntia cinsinin bir türüdür.

Kaktüs meyvesi

KAKTÜS MEYVESİ NASIL YENİR?

Kaktüs meyvesi üzerinde çok sayıda diken bulunur. Genellikle dikenleri temizlenerek satılır. Yerken kabuk kısmı soyulmaktadır. Rengi turuncu ya da kızıl görünümdedir. Meyve kesildiğinde iç yüzeyinde çekirdekleri gözlenmektedir. Tatlı ve sulu bir meyvedir. Akdeniz ve Ege bölgesinde doğal olarak yetişmektedir.

Cennet meyvesi

KAKTÜS MEYVESİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Çöl ikliminde ve kurak topraklarda yetişir. Yetiştiği ortamın hava sıcaklığı yüksek olmalıdır ve çok sulanmamalıdır. Çok geniş bir şekilde gelişim gösterdiği için dikildiği yer doğru seçilmeli ve bu durum gözardı edilmemelidir. Direkt güneş ışığı alan bir alanda yetiştirilmelidir.

KAKTÜS MEYVESİ NASIL TOPLANIR?

Kaktüs meyvesi dikenli olduğu için kesinlikle çıplak elle toplanmamalıdır. Dikenler serinlikte içe doğru çekileceği için sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde toplanmalıdır. Kaktüs meyvesini demir eldivenler ile toplamak gerekir. Sonrasında ise toprak üzerinde bir süpürge yardımı ile karıştırılarak dikenlerin körelmesi sağlanmalıdır. Soğuk su altında temizlenmelidir. Dikenlerin hepsi temizlenmeyeceği için mutlaka kabuk kısmı soyularak tüketilmelidir.

Kaktüs meyvesi, cennet meyvesi, kaynanadili

KAKTÜS MEYVESİ BUDAMA

Frenk inciri yani kaktüs meyvesinde “budanmasa da olur” şeklinde yaygın bir inanç vardır. Bu nedenle budama ihmal edilmektedir. Birçok ağaçta çürüme ve bozulmalar nedeniyle üründe gittikçe azalma görülür. Bu nedenle yere yakın büyüyen, ağacın şeklini bozan, kurumuş ya da iyi gelişmemiş bölümler kışın budanmalıdır.

Kaktüs bitkisinin boyutu 2 metre kadardır. Vazo şeklinde budanması gereken bitki yerden 40-60 cm arası dallandırılır. Dikimi takiben ilk 3-4 yılda düzenli budama yapılmalıdır.

KAKTÜS BAKIMINDA YAPILAN 5 BÜYÜK HATA

Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları