Kahve çiçeği bakımı nasıl yapılır? A’dan Z’ye püf noktalar

Kahve çiçeği bakımı, sulaması, çoğaltması ve tüm detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz. Yüksek nem, parlak dolaylı ışık ve nemli, zengin, iyi drene olan ve hafif asitli toprak, Kahve Bitkisi bakımının iç mekanda en önemli yönleridir. 

İşte saksıda kahve çiçeği bakımı (Coffea Arabica) ile ilgili tüm detaylar…

KAHVE ÇİÇEĞİ BAKIMI

Kahve çiçeği bakımında sıcaklık önemli noktalardan biridir. 18ºC ile 27ºC arasında ılıman sıcaklıklar sağlayın, büyüme mevsimi boyunca her 2-4 haftada bir gübreleyin ve zararlıları izleyin.

Yaz aylarında haftada bir; kışın 2 haftada bir sulanmalıdır
Parlak, dolaylı güneş ile en iyisini yapar ancak kısmi gölgeyi de tolere edebilir
Yaz aylarında iki haftada bir gübreleyin
Kahve bitkisinin kendisi toksik değildir, ancak bitki üzerinde yetişebilen çekirdekler, evcil hayvanlar için tavsiye edilmeyen kafein içerir.
İyi bir hava temizleyicidir

Bilimsel Adı : Coffea Arabica (aka Kahve Fabrikası, Arap Kahvesi)

Menşei: Etiyopya, tropikal Afrika

Işık: Kahve bitkileri, zayıf enlemlerde kısmi güneş ışığını veya tam güneş ışığını tercih eder. Aslında onlar (orman gölgesinin altında bulunan) alt bitkilerdir ve doğrudan, sert güneş ışığında gelişmezler. Daha düşük ışık koşullarına uyum sağlayabilirler ancak daha yavaş büyürler.

Su: Bu bitkiler su sever ve hem düzenli hem de bol sulama gerektirir. Toprak eşit derecede nemli kalmalı, ancak su ile tıkanmamalıdır. Toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin.

Sıcaklık: Kahve bitkileri için en uygun ortalama sıcaklık aralığı, gündüz sıcaklığı 21 ila 27 santigrat derece ve gece sıcaklığı 18 ila 21 santigrat derecedir. Daha yüksek (daha sıcak) sıcaklıklar büyümeyi hızlandırabilir, ancak daha yüksek sıcaklıklar, tohumdan bitki yetiştirmek için ideal değildir. Meyvelerin yavaş ve sabit bir hızda olgunlaşması gerekir.

Gübre: Her iki haftada bir, büyüme mevsimi boyunca zayıf bir sıvı gübre ile besleyin. Gübreyi ayda bir veya kışın daha az verin.

Nem: Bu bitkiler doğal olarak tropik dağların eteklerinde büyüdüklerinden, genellikle bol yağmur ve sis alan yüksek nemli koşullarda gelişirler. %50 veya daha yüksek bir nem seviyesi yeterli olmalıdır. Hava çok kuruysa, yaprak kenarları kahverengileşmeye başlayabilir. Nem seviyesini yükseltmek için bitkiyi sık sık buğulayın.

KAHVE ÇİÇEĞİ NASIL BUDANIR?

Kahve çiçeği bakımı

Budama: Boylarını kontrol etmek için düzenli budama gereklidir ve daha gür büyüme sağlamalarına yardımcı olur. Genç bir bitkiyi sıkıştırabilir ve büyüdükçe el budayıcılarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Yapacağınız en yaygın budama, bitkinin yüksekliğini sınırlamak için üst yaprakları kırpmaktır. Bu aynı zamanda daha yoğun büyümeyi de teşvik eder.

Saksı Değişimi: Kahve bitkinizi her yıl bahar aylarında saksı boyutunu kademeli olarak artırarak değiştirin. Kabın birkaç drenaj deliği olduğundan emin olun. İsterseniz, bitkiyi istediğiniz büyüklükte budayabilir, saksı boyutunu biraz sınırlayabilir ve büyümesini yönetilebilir ve kök budama yapabilirsiniz.

KAHVE ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Kahve çiçeği bakımı

Çoğaltma: Coffea Arabica tohumlardan veya kesimlerden çoğaltılabilir. Kesimler için – yaklaşık 25 cm uzunluğunda düz bir dal seçin ve bir çift üst yaprak hariç hepsini çıkarın. Ardından, kesimi küçük bir topraksız saksı karışımına yerleştirin ve toprağı hafif nemli tutun. Bitkiyi nazikçe çekip direnç hissettiğinizde, köklerin oluştuğunu anlayacaksınız.

KAHVE BİTKİSİ HASTALIKLARI

Hastalıklar ve Zararlılar: Kahve bitkileri bazen et böceği, yaprak biti ve akar istilasına uğrayabilir. Enfestasyon belirtileri arasında bitki üzerinde küçük ağlar, beyaz toz kalıntı kümeleri veya görünür böcekler bulunur. Koleksiyonunuzun geri kalanına yayılmasını önlemek için istilaları mümkün olan en kısa sürede tedavi edin. İlk önce en az toksik tedavi seçeneğiyle başlayın, yalnızca ilk çabalarınız başarısız olursa daha ciddi kimyasallara ilerleyin.

KAHVE BİTKİSİ TOKSİK MİDİR?

Kahve çiçeği bakımı

Toksisite: Kahve Bitkisinin kendisi zehirli değildir. Ancak ürettiği kahve çekirdekleri, hayvanlar için tavsiye edilmeyen kafein içerir. Olgunlaşmamış ve işlenmemiş kahve çekirdekleri yutulduğunda insanlarda mide bulantısı yapabilir, bu yüzden kendi kahvenizi yapmanızı önermiyoruz.

KAHVE ÇİÇEĞİ ÇİÇEK AÇAR MI? Coffea Arabica Kökenlerine Genel Bakış

Kahve çekirdekleri, parlak yeşil yaprakları ve kompakt bir büyüme alışkanlığı olan çekici küçük bir bitkidir. Etiyopya’ya özgü olan kahve bitkisi (Coffea Arabica) ilkbaharda küçük beyaz çiçeklerle çiçek açacak ve ardından yeşilden siyahımsı baklalara yavaş yavaş koyulaşan yarım inçlik meyveler verecektir. Bu meyvelerin her biri, sonunda kahve yapmak için kullandığınız kahve çekirdekleri haline gelen iki tohum içerir. 

Doğal ortamlarında kahve bitkileri orta boy ağaçlara dönüşür. Ancak yetiştiriciler, özellikle bitkiler iç mekanda yetiştirildiğinde, bitkileri daha yönetilebilir bir boyuta getirmek için düzenli olarak budarlar. 

Bir kahve bitkisini yetiştirmeye başlamak için en iyi zaman erken ilkbahardır. (Bir mağazadan aldığınız çekirdeklerden kahve bitkisi yetiştiremeyeceğinizi unutmayın; bunlar işlenip kavrulur ve filizlenmez.)

KAHVE ÇİÇEĞİ GÜNEŞİ SEVER Mİ?

Parlak orman gölgesinde doğal olarak yetişen bir bitki olan Coffea Arabica, güçlü dolaylı ışığa ihtiyaç duyar. Sert doğrudan güneşte kavrulur ve hızla kahverengi yaprak lekeleri ve kenarları oluşur.

İçeride, aydınlık bir pencereye yakın bir yeri tercih ederler. Birkaç saatlik hafif sabah güneşiyle iyi geçinirler: doğuya bakan bir pencere genellikle idealdir. Bitki ayrıca daha düşük ışık koşullarına (batıya bakan bir pencere gibi) uyum sağlayabilir, ancak çok daha yavaş büyüyecek ve çiçek açmayacak veya tohum üretmeyecektir.

KAHVE ÇİÇEĞİ NASIL SULANIR?

 Kahve Bitkisi, beklediğinizden daha fazla su seven oldukça susamış bir bitkidir. Asla ıslak toprakta oturmasına izin vermek istemezsiniz, ancak muhtemelen sıcak mevsimde en az haftada bir sulamanız gerekecektir. 

Bitki serin havalarda daha az su kullanır, bu nedenle gerektiği gibi ayarlayın. Bunun yeni başlayanlar için iyi bir bitki olmasının bir nedeni, suya ihtiyacı olduğunda size haber vermek için sarkmasıdır – ancak sulamadan önce solmasını beklemeyin

Bitki hızla eski haline dönecektir, ancak düzenli olarak solmasına izin vermek sağlıklı bir uygulama değildir. Sulamanın en iyi yolu toprağı ıslatmak ve fazlalığın dışarı akmasına izin vermektir. Bu, toprağı kalıntı gübrelerden temizlemeye yardımcı olur ve toprağın iyice nemlenmesini sağlar. 

Yeniden sulamadan önce üst yarım inç kurumasını bekleyin, ancak toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. İdeal olarak, bitki kök topunun çevresinde sabit nemi sever.

SAKSI DEĞİŞİMİ

Büyümesine ayak uydurmak için genellikle Kahve bitkisinin saksısını 2-3 yılda bir değiştirmeniz gerekir. Kolayca kök salabilen geniş bir kök sistemine sahiptirler. Bahar, değişim için en iyi zamandır. Kabın boyutlarını yalnızca bir boyut artırın: saksı çok büyükse, sulama programınızı bozabilir ve toprağı çok ıslak bırakabilir. Saksı boyutunu artırmak yerine kökleri budayabilirsiniz, ancak eski toprağı yenilemek yine de önemlidir.

Kahve çiçeği bakımı ile ilgili detaylar bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği)