Güneş tutulmasını izlemek için iğne deliği kamerası nasıl yapılır?

Son güncelleme:

Güneş tutulması nasıl izlenir? sorusu bugün gerçekleşecek olan tutulma öncesi sıklıkla merak ediliyor. 2022 yılının ikinci tutulması 25 Ekim salı günü gerçekleşecek. Ancak güneş tutulmasına çıplak gözle ya da güneş gözlüğü ile bakmak tehlikeli.

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLIYOR VE BİTİYOR?

Parçalı güneş tutulması Türkiye saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek. Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50’si örtülecek.

İllere göre güneş tutulması saatleri ise şu şekilde:

güneş tutulması saatleri

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Güneş tutulması çıplak gözle ya da güneş gözlüğü ile izlenmemeli. TÜBİTAK güneş tutulması nasıl izlenir sorusuna şu yanıtı veriyor: “Parçalı tutulmayı gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar ya da “Tutulma Gözlüğü” kullanılmalıdır. Aksi taktirde filtresiz olarak dürbün, teleskop vb optik bir alet ile Güneş’e doğrudan bakıldığında göz retinası ciddi zarar görecektir”

Peki, güneş gözlüğü ile güneş tutulması izlenir mi? NASA bu soruya ‘hayır’ yanıtı veriyor. NASA, “Güneş tutulması gözlükleri normal güneş gözlüğü değildir. Normal güneş gözlükleri, ne kadar karanlık olursa olsun, Güneş’i izlemek için güvenli değildir” diyor. NASA’nın paylaştığı güneş tutulması gözleri binlerce kat daha karanlıktır ve ISO 12312-2 uluslararası standardı taşıyor.

Eğer bu tarz koruyucu bir ekipmanınız yoksa, güneş tutulmasını güvenli bir şekilde izlemek için iğne deliği kamerası kullanabilirsiniz.

İĞNE DELİĞİ KAMERASI NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Güneş tutulmasını güvenli bir şekilde izlemek için pratik yöntem iğne deliği izdüşümüdür. Bu yöntemde NASA’nın önerdiği gibi güneş ışığını küçük bir açıklıktan geçirerek Güneş’in bir görüntüsünü yakındaki bir yüzeye yansıtabilirsiniz. Sırtınızı güneşe dönün yerdeki gölgeye bakın. Güneş tutulması aşamaları sırasında, bu görüntüler, ekteki fotoğrafta gösterildiği gibi Güneş’in hilal şeklini ortaya çıkaracaktır.

Güneş tutulmasını izlemek için iğne deliği kamerası nasıl yapılır

GEREKLİ MALZEMELER

  • 2 adet beyaz kart ya da kağıt
  • Alüminyum folyo
  • İğne veya ataş
  • Bant

İĞNE DELİĞİ KAMERASI YAPILIŞI

  • Beyaz kağıtlardan birinin ortasına kare bir delik açın.
  • Folyoyu deliğin üzerine bantlayın.
Güneş tutulmasını izlemek için iğne deliği kamerası nasıl yapılır
  • Folyoya da kürdan ya da iğne gibi bir malzeme ile küçük delik açın.
  • İkinci karton parçanızı yere koyun ve alüminyum folyo ile (folyo yukarı bakacak şekilde) parçayı tutun. Güneşi arkanızda tutun ve aşağıdaki kağıda yansıtılan görüntüyü izleyin! Kameranızı ne kadar uzakta tutarsanız, yansıtılan görüntünüz o kadar büyük olur.

Projeksiyonunuzu biraz daha belirgin hale getirmek için, diğer parçayı güneş ışığında tutarken, kağıdın alt parçasını gölgeli bir alana koymayı deneyin.

Güneş tutulmasını izlemek için iğne deliği kamerası nasıl yapılır
  • Ekstra eğlence için folyonuza birden fazla delik açmayı, şekiller, desenler ve diğer tasarımlar yapmayı deneyin. Yarattığınız her delik, tutulmanın kendi izdüşümüne dönüşecek ve bazı düzgün efektler yaratacaktır. Tutulma sona erdikten sonra bile tadını çıkarabileceğiniz bir yıldız sanat projesi için tasarımlarınızın fotoğraflarını çekmek için bir yardımcı alın.

Sukulent çeşitleri arıyorsanız işte birbirinden ilginç 20 sukulent çeşidi