Gıda israfıyla baş etmenizi sağlayacak 10 ipucu

Artan gıda fiyatları, yükselen enerji maliyetleri ve savaştığımız çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğunda, gıda israfını önlemek ve tasarrufu teşvik etmek çoğumuz için iyi bir tercih olabilir. Hem hesaplı hem de sürdürülebilir olacak 10 ipucunu sizler için derledik…

Londra’daki Humble Grape’de şef olan Dane Barnard, tasarruf yapmanızı sağlayacak 10 ipucunu paylaştı.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: İsrafı önlemek için dondurabileceğiniz 9 şaşırtıcı yiyecek

BOZULMAYA BAŞLAYAN MEYVELERİ KURUTUN

Bozulmaya başlayan meyve veya sebzeleri küçük parçalar halinde kesin ve bir fırın tepsisine koyun. İçindeki tüm nemi atana ve iyice kuruyana kadar fırında 40 derecede bekletin.

Kurutulmuş meyveleri kokteyllerde garnitür olarak kullanabilir veya toz haline getirip bazı yiyeceklere tat katmak için üstlerine serpebilirsiniz. Ya da farklı ve yeni bir çeşni yaratmak adına tuzla karıştırabilirsiniz.

SEBZE KABUKLARINI VE ARTIKLARI SAKLAYIN

Sebze artıklarını ve kabuklarını kabaca doğrayın ve nohut unu, baharat ve tuzla karıştırarak sebzeli bir börek içi yapın. Hem dayanıklı hem de lezzetli olan bu atıştırmalık aynı zamanda hızlı ve kolay da.

OT SAPLARINI SOS YAPIMINDA KULLANIN

Otlarınızla işiniz bittikten sonra saplarını saklayın, tazelik ve renk katmak için ise sos yaparken bunları kullanın. Bu saplar salata soslarında, pesto sosunda ve diğer soslara oldukça yakışacaktır.

ET YAĞINI SAKLAYIN

Normalde etinizden kesip atacağınız fazla yağı, bu sefer bir kenara alın ve tavada çok kısık ateşte eritin. 

Çıkan yağı, bir şişeye alın ve yemek yaparken kullanın. Bu, en basit yemeklere bile ekstra lezzet katacaktır. Örneğin sabah omletinizi bu yağ ile pişirmeyi deneyebilirsiniz.  

TAVUK DERİLERİNİ DEĞERLENDİRİN

Tavukları pişirirken derilerine ihtiyacınız yoksa çöpe atmayın, yağlı kağıt serili bir tepsiye dizip fırında üzerleri kızarana ve çıtır çıtır olana kadar pişirin. 

Bunu daha sonra bir tabağa doku ve katman eklemek için kullanabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise deriyi tekrar toz haline getirerek, tavuk aromalı bir baharat yaratmaktır. Bu baharatı patates kızartması başta olmak üzere her şeyin üstünde deneyebilirsiniz

ETİN KEMİKLERİNİ ATMAYIN

Et ya da balık pişiriyorsanız, kemiğini ya da kılçığını saklayın ve fırında kızartın. 

Daha sonra bunları bir tencereye koyun ve üzerine biraz su ve diğer yemek artıklarınızı ekleyin. Böylelikle, soslarınıza ve yemeklerinize lezzet katacak bir stok yapmış olacaksınız. Yaptığınız bu suyu dondurarak muhafaza edebilirsiniz.

Eğer bu stoğu balık kılçığı ile yapıyorsanız, yaklaşık 45 dakika, kemik kullanıyorsanız ise 3-10 saat arası bir süre kaynatmalısınız.

KARNABAHAR YAPRAKLARINI VE BROKOLİ SAPLARINI TURŞU YAPMAK İÇİN SAKLAYIN

Karnabahar yaprak sapları, brokoli sapları, lahana yaprakları, bunların hepsi bir turşu karışımı yapmak için kullanılabilir – örneğin, bir Kore turşusu olan Kimchi’yi  deneyebilirsiniz.

Yaprakları ve sapları iyice yıkadığınızdan emin olun. Bunları bir kavanoz veya kaba koyun, biraz baharat, sirke ve su ile karıştırın ve üzerini kapatın. Yaklaşık bir hafta kadar oda sıcaklığında bırakın, ardından fermentasyon başlayacaktır. 

Eğer daha güçlü bir aroma istiyorsanız, turşunuzu oda sıcaklığında biraz daha uzun bırakın, tadından memnun olduğunuzda artık turşunuz hazır demektir! En iyi saklama yöntemi ise buzdolabı olacaktır.

BALKABAĞININ VE KABAĞIN ÇEKİRDEKLERİNİ ATMAYIN

Eğer yemeğinizde balkabağı veya kabak kullanıyorsanız çekirdeklerini sakladığınızdan emin olun. Çekirdekleri güzelce temizleyin ve tuz serptiğiniz bir tepsinin üzerine koyun. 

Altın rengi ve gevreğimsi olana kadar yaklaşık 10 dakika fırında pişirin. Bunları atıştırmalık olarak yiyebilir veya garnitür olarak kullanılabilirsiniz. Ekstra lezzet katmak adına karışıma dilediğiniz bir baharatı ekleyebilirsniz. Bunlar size hem sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi olacaktır hem de yemeklerinize doku katacaktır. 

BALIĞINIZI BÜTÜN OLARAK PİŞİRİN

Balık ya da balık içeren bir yemek pişirirken balığın tamamını kullandığınızdan emin olun. 

Balığın yanakları ise eğer bütün olarak pişirmiyorsanız, çıkarması en kolay kısımdır. Aynı şekilde, atmayı planlıyorsanız balığın derisini de kullanılabilirsiniz: yalnızca çıkardığınız deriyi iki dakika kaynar suda bekletin. 

Balığınızın derisini soyun, yağlarını ayıklayın, derileri kurutun ve ardından hepsini bir tavaya alın. Şişecek ve büyüyecek olan artıklarınızı, artık atıştırmalık veya başlangıç ​​olarak kullanılabilirsiniz!

ARTIK MEYVELERDEN HİNT TURŞUSU YAPMAYI DENEYİN

Hint turşusu (chutney), meyvelerden yapılan baharatlı bir turşu türüdür. Kabaca doğradığınız meyveleri, domates, şeker ve sirke ile bir tavaya ekleyin ve iyice pişirin. Ardından, bu karışımı buzdolabında bir kavanozda saklayabilir ve peynirle tüketebilirsiniz.