Fay hattı nedir? Fay hakkında detaylar

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi günü saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi.  7,7 büyüklüğündeki depremin ardından 2500’den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. 10 ilde yıkıma yol açan deprem, deprem gerçeğini de bir kez daha gündeme getirdi.  Anmalar sonrası internette fay nedir? Fay hattı nedir? aramalarının da tırmandığı görülüyor.

FAY HATTI NEDİR?

Fay hattı kavramı oldukça önemli. Öyle ki, Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökçeoğlu bölgede yaptığı incelemeden sonra deprem bölgesindeki bazı noktalardaki yıkımların zemin ve kötü yapılaşmadan kaynaklandığını söylüyor. Bazı ilçelerdeki yıkımı ise fay hattına bağlıyor ve “Fayın kestiği bölgelerde ayakta duran tek bir yapı yok. Fayın üzerine yapılaşmayı engellemeliyiz.” diyor.  Peki, fay nedir?

  • AFAD fay kavramını şöyle tanımlıyor: “Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir”
  • Amerikan Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) fay kavramını şöyle özetliyor: Bir fay, iki kaya bloğu arasındaki bir kırılma veya kırılma bölgesidir. Fayların uzunluğu birkaç milimetreden binlerce kilometreye kadar değişebilir. Çoğu fay, jeolojik zaman içinde tekrarlanan yer değiştirmeler üretir. Bir deprem anında fayın bir tarafındaki kaya, diğerine göre aniden kayar. 
  • Kandilli’nin sitesinde ise fay kavramı için şu tanım veriliyor: Yerkabuğunu oluşturan kayaçların bir yüzey boyunca kırılması ve oluşan iki parçanın birbirine göre göreceli olarak yer değiştirmesidir.
Kaynak: AFAD

TÜRKİYE FAY HATTI HARİTASI

Türkiye Deprem Tehlike Haritası yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli RG’de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürürlüğe girmişti. Yukarıda Türkiye’nin son deprem tehlike haritasını görebilirsiniz. 

Dask nasıl yapılır? Zorunlu deprem sigortası için gerekli belgeler nelerdir?