Kategoriler: Evde Düzen

Evde spor zamanı

Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, salonlardan evlere doğru geçiş yaptı. Ancak ev düzeniniz spor köşesi için elverişli değilse nasıl planlamalı, neyi nereye koymalı gibi sorulara çözüm sunuyoruz.

Sağlıklı yaşamın önem kazandığı günümüzde artık spor yapmak için evden uzaklaşmak gerekmiyor. Bir koşu bandı, bisiklet ya da birden fazla işlevi bir arada yapabilen akıllı spor aletleriyle evde de bu keyfi yaşayabilirsiniz. Ancak şehir evlerinde en azından bir spor aletini yerleştirmek için ekstra alana her zaman sahip olamayabilirsiniz. Nasıl bir spor aleti kullanmalıyım? Ne kadar yer kaplar? Nereye yerleştirmek daha elverişli? Bunun için dikkatli bir planlama yapmanız ve doğru yeri organize etmeniz gerekiyor. Elbette uygun spor aletlerini bulmak da çok önemli.

Spor cihazları üreticisi Life Fitness online olarak doğru yerleşim hizmeti veriyor. Tek yapmanız gereken cihazı seçip, salon ya da yatak odasında çalışmak istediğiniz alana karar vermeniz. Ayrıca www.lifefitness.icovia.com adresine başvurarak ücretsiz danışmanlık hizmetinden de yararlanabilirsiniz.


Doğru yerleşim ve düzen için

Yaşam tarzınıza göre bir spor köşesi tasarlayarak kendinizi buna daha kolay motive edebilirsiniz. Doğru bir yerleşimle belki hiç kullanmadığınız koşu bandınızı sakladığınız yerden çıkartırsınız. Koşu bandı veya bisiklet kullanıyorsanız pencere önüne yerleştirmek en doğrusu. Böylece hem pencereden manzara seyrederek sıkılmazsınız, hem de aydınlık bir alanda çalışırsınız. Ayrı bir spor odanız varsa aleti televizyon karşısına yerleştirerek sevdiğiniz bir programı, spor CD’sini izleyebilirsiniz. Yaşam alanında organize etmek zorundaysanız kapı arkası ya da atıl bir köşeyi düzenleyebilirsiniz. Böylece kapıyı açık tuttuğunuzda da gizlenebilir. Müstakil evinizde spor alanı için en uygun yer bodrum. Bir bölümünü beyaz ışık kaynağıyla aydınlatın, zeminde kaydırmaz halı ve küçük spor aletlerini yerleştireceğiniz bir raf kullanabilirsiniz. Ancak bu alanın havalandırma penceresine yakın olması oksijen sirkülasyonu için önemli bir detay.~
Spor aletinizi seçerken
Evde spor köşesi için en sık tercih edilen koşu bandı ve bisiklet. Ama satın almadan önce cihazı tanımanız lazım. Koşu bantlarında, biri kayış ve hız kontrolü, diğeri eğim ayarlamak için toplam iki motor var. Kayış motoru yüksek devirli beygir gücü ile ölçülür ve egzersiz sırasında maksimum hıza ulaşması gerekir. Minimum beygir gücünün başlangıç hızları Yürüyüş: 2.0 Jogging: 2.5 Koşu: 3.0 (Ağırlığınız 90 kg’dan fazla ise iyi bir sonuç için bu rakamlara 0.5 ekleyin.)

Jogway çevre dostu AC motor teknolojili ve enerji tasarruflu koşu bandı,Voit.


Bant yüzeyinin genişliği rahat bir kullanım için 46 cm olmalı. Boyunuz 152 cm civarındaysa ve düzenli jogging yapıyorsanız 50 cm, koşu için 56 cm olanlarını tercih edin. Bant uzunluğu çalışma sıklığından çok boyla orantılı. Yürüyüş için en az: 127–133 cm, jogging için: 138 cm yeterli. Ancak çok uzun boyluysanız bant boyunu 148 cm’den uzun tutmalısınız.
LCD ve LED konsollu cihazlardan hangisini tercih edeceğiniz kullanımınıza bağlı ama LED konsol daha parlak olduğundan egzersiz sırasında rahat okunur. Ayrıca donatılar da motivasyonu olumlu etkiler. Hız, mesafe, nabız, zaman, eğim ve kalori göstergeleri ekranın olmazsa olmazları. Özellikle kalori yakım göstergesi bir dilim pasta için ne kadar çalışmanız gerektiğinin de habercisi. Bant eğimi daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Bu maximum yüzde 5-10 arasında değişir. En iyi seçenekler helezon dişli elektronik yükseltici motoru olanlardır.

TC 290, 3 programlı ve “Handpulses” nabız ölçme sistemli koşu bandı, Decathlon.

Zemin tercihleri
Spor aletlerinin zemini çizmemesi, zeminde kaymaması ve ses yapmaması gerekir. Eğer evde ekstra bir spor odası düzenleyecekseniz zeminde kaydırmaz kauçuk veya kısa tüylü halı karoları kullanabilirsiniz. Ancak salon ya da yatak odanızın bir bölümünü kullanıyorsanız kauçuk paspaslar ve spor pedleri pratik ve hesaplı çözümler.

Kauçuk çalışma pedi 

Doğrular ve yanlışlar
1. İlk aklınıza gelen cihazı satın alarak bütçenizi zorlamayın. Bunun yerine önce nasıl bir egzersiz yapmanız gerektiğini öğrenin. Daha sonra yerleştireceğiniz alanı ölçün ve uygun aletler arasında seçim yapın. Evde spor için en doğrusu belli kas gruplarını da çalıştıracak çok işlevli bir kardio cihazı.
2. Ucuz seçeneklere yönelmeyin. Eğer düzenli spor yapan biriyseniz ucuz bir cihaz yeterince ergonomik, dayanıklı ve kullanışlı olmayacaktır. Kısa sürede bozulma riskini dikkate alarak doğru cihaza yatırım yapın.
3. Spor için bir odayı düzenleyecekseniz, vücudunuzu görebileceğiniz bir boy aynası, motivasyonunuzu artıran fotoğraf ve posterler, parlak beyaz ışık kaynağı ve enerjik turuncu, dinamik sarı gibi canlandırıcı renkler kullanın.
Güvenlik önlemlerini alın!
• Spor yaparken ve daha sonrasında güvenlik çok önemli. Bir spor odanız varsa çalışmadığınız zamanlarda kapısını kilitli tutarak çocukları olası kazalardan kurtarırsınız.
• Telefonunuzu spor köşesine yakın yerde konumlandırın ya da cep telefonunuzu yanınızda bulundurun. Böylece olası bir krizde 112’yi kolayca arayabilirsiniz.
• Aletlerin kablolarını duvarda gizleyin ya da örtücü panellerle kapatın.
• Salonlardaki spor aletleri elektrik kesildiğinde, çalışma bittiğinde ya da ayağınız kenara takıldığında otomatik olarak duruyor. Ev tipi olanlarda da bu özelliği tercih edin.
• Nabız monitörü olan cihazlara yatırım yapın.

Suya dayanıklı malzemeden, sportif kullanıma uygun, anti-bakteriyel SHQ1000 ve SHQ3000 kulaklık hijyenik kullanım sunuyor, Philips.

Axxence Classic Sportlife tartı yağ ve su oranı ile kas ve kemik
 ağırlığını her gün ayrı ayrı takip etmenizi sağlıyor, Bosch.

Evde kolay ve pratik spor için 3 seçenek 

Kol kasları için küçük dumble, Decathlon.

Voit 133 ağırlıklı atlama ipi 2×165 gr’lık demir barları sayesinde kol kuvveti güçlendirilerek hızlandığında ipin dolanması önleniyor, Voit.

Abdo Gain abdominal kasları çalıştırıyor, Decathlon.

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Elektrikli süpürge çekmiyorsa ne yapılır?

kli süpürge çekmiyorsa ne yapılır? Elektrikli süpürgelerin çekim gücünün azalması sık rastlanan sorunlardan biri...

7 saat önce

Yazlığınız yaza hazır mı? İşte 9 adımda yapılması gerekenler

Yazlığınız yaz için biraz bakıma ihtiyaç duyuyor olabilir. Peki nereden başlamalı? 9 adımda yazlıkta bakımı…

9 saat önce

Bitkilerin altına neden tabure koyulur?

Bitkilerin altına neden tabure koyulur? Son yıllarda bitkilerin altına tabure koyanların sayısı oldukça arttı. İşte…

12 saat önce

Kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır? Kahkaha çiçeği (Petunya) püf noktaları

Kahkaha çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? Petunya nedir? Özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların…

14 saat önce

Halkalı’da 220 metrekarelik modern bir dairedeyiz (Video-ev turu)

İstanbul'da Halkalı Atakent Sitesi'nde Tuğba Hanım'ın bahçeli 220 metrekarelik dairesinde konuk olduk. Daire, modern dekorasyonu…

14 saat önce

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? İşte 5 farklı bitki

Kuzey cephede yetişen çiçekler nelerdir? Kuzey cephede bakım sağlanacak olan bitkiler çok sulama istemezler ve…

1 gün önce