evde kalorifer-temizliği

Evde pratik petek temizleme: Kalorifer bakımı nasıl yapılır?

Evde pratik petek temizleme nasıl yapılır? ya da radyatör (kalorifer) bakımı evde nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorsanız sizler için basit çözüm önerilerimiz var. İster kombi ister merkezi ısıtma sistemi olsun, eğer radyatörlerinizin havasını almadıysanız asla iyi bir verim alamazsınız. Üstelik ısınma giderleriniz de artar.

KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?

Kalorifer peteği nasıl temizlenir

Bir kaba doldurduğunuz ılık suya bir miktar sıvı sabun ekleyin ve karışımı köpürtün. Karışıma batırdığınız temiz bir bez ile kaloriferin dışını silin. Daha sonra kuru bir bez ile petekleri kurulamayı unutmayın. Aksi halde petekler paslanabilir.

Paslanan kaloriferleri temizlemek için peteklerdeki kirli suyu boşaltın ve içini temiz suyla yıkayın.

RADYATÖR (KALORİFER) ISITMIYORSA ÇÖZÜM BU ADIMLARDA

Eğer radyatörleriniz bir türlü ısınmıyorsa muhtemelen içlerinde hava kabarcıkları vardır. Radyatörlerin içinde hava olduğunu aynı zamanda şöyle anlayabilirsiniz.

Örneğin radyatörünüzün üst kısmı alt kısmından daha soğuksa bu da içinde hava olduğuna dair ipucu verir. Benzer şekilde eğer evinizin bir bölgesindeki radyatörler diğerlerine göre daha soğuksa bu radyatörler arasında dengeli bir ısı dağılımı olmadığını gösterir ve içlerinde hava olabileceğine dair bilgi vermiş olur.

Karofer radyatör

Radyatörün havasını almak ise, 10 dakikada kolaylıkla yapabileceğiniz bir işlem:

RADYATÖR HAVASI NASIL ALINIR?

Evde pratik petek temizleme adımlarından biri de radyatörün havasını alma işlemidir.

  • 1. Radyatör vanalarını sonuna kadar açın. Banyodaki havlupanlarınız da buna dahil. Kombinizi 10 dakika boyunca çalıştırıp sonrasında kapatın.
  • 2. Anahtarı vanaya takıp saat yönünün tersinde çevirin. Vanayı gevşetirken altına bir bez koymaya dikkat edin çünkü eğer zemin kaplamalarınız ahşap ise su döküleceği için kabarma yapabilir. Suyun miktarı gittikçe artacağı için yanınızda bir tanede derin kap bulundurmayı ihmal etmeyin.
  • 3. Eğer radyatörde kesin olarak hava varsa mutlaka bir “tıs” sesi çıkar. Bu esnada su akmaya devam eder. Suyun akmasının tamamen bitmesini bekleyin. Ses de kesildikten sonra tekrar vananızı sıkabilirsiniz. Bu işlemi evdeki diğer tüm radyatörler için uyguladıktan sonra tekrar ısıtma sisteminizi çalıştırabilirsiniz.

RADYATÖR ANAHTARINIZ VAR MI?

Radyatörün (Kalorifer) havasını almak için bir anahtara ihtiyacınız var. Bu anahtar, radyatörler monte edilirken size verilir. Bazen de kalorifere entegre edilir. Her ikisi de değilse yapı marketlerden temin edebilirsiniz. Bunun yanı sıra işlem esnasında bir kova ve bir beze ihtiyacınız olacak.

NE SIKLIKLA RADYATÖRLERİN HAVASINI ALMALI?

Radyatörlerinizin yılda bir kez havasını aldığınız taktirde ısınma sorunu yaşamazsınız. Üstelik bu faturalarınızın da kabarmasını önler.

Kombi bakımı nasıl yapılır? Bakım yapılmazsa ne olur?

Isınırken nasıl tasarruf edilir? İşte 6 kritik bilgi

Şömine mi yoksa radyatör mü? Elektrikli şömine ısıtır mı?

Evi sıcak tutmanın püf noktaları

Radyatör havası nasıl alınır?