Ev bitkilerine bakım önerileri

İç mekan bitkilerinizin sağlıklı ve gösterişli gelişmeleri için düzenlibakıma ilgiye, sevgiye ihtiyaçları vardır. Çiçek severlerinbunu tecrübe ederek fark ettiklerini duymuşsunuzdur. Çiçeğinizinbakımını yaparken onunla konuşun ve nasıl geliştiğini izleyin.Hollanda’da aynı koşullarda yetiştirilen iki bitki üzerindebu deney defalarca yapılmış. Bitkinin birine su verilirken güzelsözler söylenilmiş.
Başka bir odada aynı koşullarda ikinci bitkiyehiç sevgi ve şefkat gösterilmemiş. Sonuç hep aynı olmuş.Sevgi ile bakılan bitki gösterişli güzel çiçekler verirken diğeri güzelçiçekler açamamış. Tıpkı insanlar gibi bitkiler de strese girerler.Hatta aralarında iletişim kurarlar. Birbirleri ile yarışırlar.Yanyana koyduğunuz tırmanıcı iki sarmaşık birbiri ile yarışır vetek başına büyüyen bir sarmaşıktan daha hızlı boylanır.Ayrıca bitkilerin farklı ışık, ısı ve su ihtiyaçları vardır.
Evinize aldığınız bitkinin gölge ya da ışık isteğini öğrenmelisiniz. Genelliklekoyu yeşil yapraklı iç mekan bitkileri gölge isterler. Çiçeklibitkiler ise güneşlenmek ister. Hiçbiri kalorifer yanı sevmez. Fazlaısınan evlerde topraklarındaki su hızlı buharlaşır. Bu sebebledaha sık sulanmalı. Saksılardaki bitkiler sulanırken su, ölçülüve azar azar verilmeli. Toprağı kurumalı ve daha sonra toprağınemlenecek kadar su verilmeli. Susuzluk kadar fazla su dabitkinin köklerini çürütür.Bütün bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında büyüme dönemine girerler.Bu aylarda düzenli besin verilmesi gerekir.
Marketlerdeve fidanlıklarda bulabileceğiniz sıvı besinler sulama suyuna ilaveedilerek 15 günde bir verilmeli. Koyu yeşil parlak ve etli yapraklıbitkiler arada sıradayapraklarına püskürtülensu ile nemlenmektençok hoşlanır. Yapraktanda su ihtiyaclarını karşılarlar. Özelliklekış aylarında evlerdekalorifer yanarken çokkuru olan hava, iç mekanbitkilerinizi bunaltır. Bu aylarda daha çok nemlendirmenizonlar için iyi olacaktır. Fakat bazı türlerin de yaprağına su değmemesi gerekir. Bunlar yaprakları tüylü olan bitkilerdir, meselaev menekşeleri gibi. Saksılarınızın içinde çıkan yabani otlarıalmalısınız, çünkü bunlar hem çiçeğinizin besinine ortak olur,hem köklerini sıkıştırır. Her hafta toprağı bir çatal yardımı ile havalandırın.
Bu işlem bitkilerin, topraktan suyu ve besini daha iyialmalarını sağlar.İlkbahar ayları saksıdaki bitkilerinizin saksı değişimi için en uygunzaman. Saksı değiştirirken sadece bir boy büyüğüne almakyeterli. Saksının dibine drenaj yapmak için çakıl taşı kullanılabilir. Eğer mevcut saksısından çok büyük bir saksıya geçersebitki köke çalışır ve gelişmez. Her yıl bir boy büyük saksıya alınan bitkiler daha çok büyür. Eğer saksı değişimi yapılmazise bitkide kök dönmesi denilen olay gerçekleşir ve bir süresonra bitki bozulur ve uzun vadede ölür. Eğer bitkiniz yaşlıise, saksı büyüklüğü bitkinin gövde büyüklüğü ile orantılı ise,aynı saksı içinde kalabilir. Böyle durumlarda da köke her yıl bakılmalı ve kök dönmesi varsa kök budaması yapılmalı ve toprağıtaze yeni toprakla değiştirilmeli. Bu işlem yapılmazsa topraktakökler sıkışır ve bitki, ihtiyacı olan suyu, besini alamaz.Çiçek açan bitkilerin çiçekleri geçer geçmez budanmalı. Kuruyandallar, sararan yapraklar temizlenip bitkinin üzerinden uzaklaştırılmalı. Budamadan sonra gübre verilmesi iyi olur.
Budanan bitki ertesi yıl daha bol çiçek ve yaprak verir, formugüzelleşir. İç mekan bitkileriniz için en ideal toprak torf ile hazırlanmış karışımlardır. Hazır paketlenmiş bu ürünler fidanlıklardasatılıyor. Saksı değiştirirken bitkinize nazik davranın. Köklerinine çok bastırmalı, ne de gevşek bırakmalısınız. Yumuşakbir şekilde toprağı elinizle sıkıştırmalısınız. Kökler hava almamalıfakat çok sıkışık da olmamalıdır.İç mekan bitkilerinizde mantar veya böcek tespit ederseniz zamangeçirmeden ilaçlama yapmalısınız. İlaçlama yapmadanönce bitkiyi bol su ile yıkarsanız daha verimli birsonuç alırsınız. Eğer vaktindemüdahale edilmezsebitkinizi kaybedebilirsiniz.İlaçlama yaz aylarında ısı evin içi ile aynıise balkonda gölge birbölümde yapılabilir.