episkiya-çiçeği-bakımı

Episkiya çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Alev menekşesi)

Son güncelleme:

Episkiya çiçeği bakımı (episcia cupreata) ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Alev menekşesi ismi ile de bilinen episkiya ne zaman çiçek açar?, nasıl sulanmalı?, toprağı ve saksısı nasıl olmalı? Alev menekşesi episkiya nasıl çoğaltılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

EPİSKİYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Episkiya çiçeği bakımı

Episkiya çiçeği (Episcia cupreata) direk güneşe maruz kalmak istemez. Dolaylı ışık alması daha doğrudur.

Isıtıcı kaynaklardan uzak bir noktada bakım sağlanmalıdır. Yine kapı ve pencerelerden uzak, hava akımından uzak bir noktada konumlandırılmalıdır.

Episkiya çiçeği (Alev menekşesi) sığ köklere ve yayılma şeklinde gelişmeye sahip bir bitkidir. Geniş ve sığ derinlikte saksılar tercih edebilirsiniz. Yine bitkinizi asabileceğiniz bir saksıda da bakım sağlayabilirsiniz.

Episkiya çiçeği bakımı konusunda sulama önemlidir. Sulamasını eşit miktarda ve düzenli yapmak önemlidir. İlkbahar ve sonbaharda toprağı nemli tutulmalı ve kontrollü sulama yapılmalıdır. Fakat kışın büyümesi de yavaşladığı için biraz daha toprağın kurumasına müsaade edilmelidir.

Yapraklarına su püskürtmeden nem sağlamaya çalışın.

Toprak olarak drenajı iyi, perlit ve turba yosunu bazlı karışım kullanabilirsiniz. Yalnız turba yosun kullanımından yeterli besin alamayacağı için her iki haftada bir Afrika menekşesi gübresiyle beslenmelidir. Kışın beslenmeye ara verilmeli bitkinin dinlenmesine izin verilmelidir.

TOPRAK VE SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

İlkbaharda toprak ve saksı değişimi yapabilirsiniz. Her iki yılda bir saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz.

EPİSKİYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR? (ALEV MENEKŞESİ)

İlkbaharda tek yaprak bulunan saplarından kesimlerini alın. Kesilen ucu suya, ardından köklenme hormonu tozuna batırın. Sapı nemli saksı karışımına koyun. Ardından karışımı dik duracak şekilde gövdenin etrafına sıkın.

Nemi tutmak için plastik saksıda bakım sağlayabilirsiniz. Kökler  yaklaşık bir ay içinde gelişmeli ve bundan yaklaşık bir ay sonra kesimin tabanından fidanların oluştuğunu görmelisiniz.

EPİSKİYA YAPRAK BİTİ VE SİNEKLENME SORUNU

Episkiya çiçeğinin yapraklarında ve gövdesinde yaprak biti en sık rastlanan olumsuzluklardan biridir. Bu yaprak bitleri genç filizlerinde gelişimini etkiler. Yine toprağı çok nemli, turba saksı karışımlarında minik sinek problemiyle karşılaşmanızda mümkündür.

EPİSKİYA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

alev menekşesi

Bilimsel adı Episcia cupreata, Kuzey ve Güney Amerika’ya özgü bir türdür. Kolombiya ve Venezuela’da yetiştirilir. Episkiya çiçeği, alev menekşesi olarak da bilinmektedir. Afrika menekşe bitkisi ile birlikte Gesneriaceae ailesine aittir.

Çarpıcı yaprakları ve trompet şeklindeki çiçekleri ile küçük, çekici bir ev bitkisidir. Yaklaşık 6 inç boyunda büyür. Oval şekilli yapraklara sahiptir.

Çeşitliliğe bağlı olarak bir dizi renk gösterir. Yeşil ve bakırımsı kahverengi, bronz, hatta yeşil ve gümüş renkte olabilir. Metalik parlak bir görüntüye sahiptir.

Özellikle ilkbaharda bulunduğu ortamı pembe, kırmızı, turuncu veya beyaz çiçeklerle süsleyen bitkilerdir.

Çok fazla melez türe sahiptir. Gümüş damarlı koyu yeşil yapraklara sahip olan türü ‘Chocolate Soldier‘ dır. ‘Tropikal Topaz‘ sarı çiçekli, açık yeşil yapraklıdır. ‘Silver Sheen‘ gümüş grisi, buruşuk yapraklara ve kırmızı çiçeklere sahiptir.

EPİSKİYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Episkiya’nın ilkbaharda açan parlak çiçekleri sonbahara kadar yaşamına devam etmektedir. Narin, boru şeklindeki çiçekler yeşil yapraklarının üzerinden yükselir. Genellikle çiçekleri kırmızıdır. Ancak turuncu, pembe veya sarı renklerde de çiçek açabilir.

Episkiya çiçeği bakımı

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma