Kendin Yap

Enginar zamanı geldi! İşte faydaları ve enginar ezmesi tarifi

Ortasındaki yumuşak kalbi kat kat sert yapraklarıyla koruyan, içinde birbirinden değerli besinler saklayan enginar mart ayıyla birlikte iyice bollaştı. Fırsat bu fırsat, bu güzel sebzeye bahar aylarında sofranızda daha fazla yer açın…

ENGİNARIN ÖZELLİKLERİ

Enginarın en lezzetli zamanı geldi. Bahçelerin rengi, sofraların tadıdır o. Mor çiçekler açar. 50-150 santimetre boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Çok soğuk havalarda yetişmez, kışları ılık geçen yerlerde daha iyi verim alabilirsiniz. Sıfır derecenin altında zarar görür.

ENGİNARIN FAYDALARI

Enginar, bünyesinde A, C vitaminleri ve potasyum, fosfor, demir, kalsiyum manganez gibi mineralleri barındırır. İçerdiği en önemli madde, karaciğer, safra kesesi ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayan Ciarin’dir. Karaciğer ve kalbin dostudur.

Enginar, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki birçok zararlı toksin maddeyi atıyor. Karaciğeri güçlendiriyor. Kalbi koruyor. İçerdiği yüksek oranda lif, kan şekerini dengeliyor. Safra salgılarını artırıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Kandaki kolesterol düzeyini düşürüyor. Haydi ne duruyorsunuz, mutfağınıza hemen davet edin onu. Pratik bir tarif de paylaşalım…

ENGİNAR EZMESİ TARİFİ

Prodüksiyon: Aytaç Özkardaş Gozzi – Fotoğraf: Ozan Kutsal

Son derece pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz enginar ezmesi ile nefis sandviçler, kanepeler hazırlayabilir ya da ezmeyi et yemeklerinin, ızgaraların yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler: 5 adet haşlanmış enginar, 2 diş sarımsak, ¾ çay bardağı sızma zeytinyağı, bir tutam maydanoz, yarım limonun suyu, tuz, karabiber

Üzeri için: Yarım su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri veya parmesan peyniri, kızarmış ekmek dilimleri.

Hazırlanışı: Haşlanmış enginarları, sarımsakları, zeytinyağını, maydanozu, limon suyunu, tuzu ve karabiberi mutfak robotuna alıp püre haline getirin. Ekmek dilimlerini tost makinesinde veya yağsız tavada kızartın. Üzerine enginar püresini sürün. Rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri serpip servis yapın. Kalan kısmını bir kavanozda saklayıp buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.

2 şef ve 2 diyetisyenden bağışıklığı güçlendiren tarifler

Bitki sorularını yanıtladık: Bahçede enginar yetişir mi? Sardunyalarım neden hasta oldu?

Harika bitki enginar

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Kumaştan ya da elden çıkarma yolları

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Ceviz lekesi, inatçı lekelerden biridir. Kumaştan ve elden çıkarma yollarını anlattık.…

12 dakika önce

İstanbul Yeniköy’de tarihi bir köşkün içini gezmeye ne dersiniz?

Evim ile Ev Turu'nda bu hafta buram buram tarih kokan bir yapıya konuk oluyoruz. İstanbul…

55 dakika önce

Ofis duvar dekorasyonu nasıl olmalı?

Ofis duvar dekorasyonu, çalışma verimliliğini artırmak, çalışanların motivasyonunu yükseltmek ve genel olarak hoş bir çalışma…

3 saat önce

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Neden su ile temizlenmez?

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Kanepe ya da koltuğunuz kadife ise kullanırken ve temizlerken dikkat edilmesi…

2 gün önce

Raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapın

İster mutfakta ister antrede raflarınızı yenileyerek bahara taze ve renkli bir başlangıç yapabilirsiniz.

2 gün önce

Aşk merdiveni bakımı, sulama ve çoğaltması nasıl yapılır? Nephrolepis çoğaltma

İşte iç mekan, salon bitkilerinden biri olan aşk merdiveni bitkisi Yetiştirilmesi, Sulanması, Toprak - Saksı…

2 gün önce