evim düzen
evim düzen

Dar alanlar için 4 adımda dış mekan yerleşimi

Son güncelleme:

Balkonum, verandam çok küçük ya da bahçemden keyif almıyorum diyorsanız, sadece 4 adımda doğru bir planlama ile ideal bir yaşam alanına sahip olabilirsiniz.

Baharı arkamızda bırakıp yaza adım attığımız günlerde balkon ve bahçelerin tadını doyasıya çıkarmak isteriz. Ancak dış mekanlar doğru kullanılmadığında keyif vermez. Elverişli bir kullanım ve yerleşime dikkat edip doğru mobilyaları seçerek, bitkileri ve çiçekleri konumunuza göre ekerek tüm yaz dilediğiniz kadar dışarıda kalabilirsiniz.

BİRİNCİ ADIM: PLANLA VE HAZIRLIĞA BAŞLA

Alanı temizleyin: Balkon veya verandayı üzerinde çalışılacak boş bir tuval gibi düşünün. Bunun için önce geçen yazdan kalanları başka bir yere alın ve alanı tamamen boşaltın. İyice temizleyin, gerekirse tazyikli su ile yıkayın.

Kullanım amacını belirleyin ve alanı ölçün: Dış mekanı en sık ne amaçla kullanıyorsunuz? Sadece dinlenme, hem dinlenme hem yemek, hatta oyun ve güneşlenme… Efektif bir kullanım için alanı ölçün ve her amaç için bölümlere ayırın. Bu mobilya ve tamamlayıcı ürünlerin kaç adet olması gerektiği ve büyüklükleri hakkında size fikir verir. Satın alma işlemine tüm bölümlendirme bittikten sonra geçin. Çünkü özellikle toprak ve çiçek gibi şeyleri toplu satın aldığınızda tasarruf edersiniz. Mobilyaları satın alırken krokiyi veya ölçümleri de yanınıza almayı unutmayın.

BİRİNCİ ADIM: PLANLA VE HAZIRLIĞA BAŞLA

İKİNCİ ADIM: BİTKİSEL PROBLEMLER

Çiçekler için zemin hazırlığı: Bahçeniz varsa toprak veya beton zeminin üzerine çakıl taşı, ahşap plaka veya kayrak taşı gibi, ne döşeyeceğinize karar verin. Eğer önceden serili çiminiz varsa eğrelti otu gibi yabancı otlardan ve dökülmüş kurumuş yapraklardan iyice arındırın.

Balkon veya verandada ise saksılar ve küçük ağaçlar için benzer bir işlem yapabilirsiniz. Yeni çiçekleri ekmeden önce toprakları iyice havalandırmayı da unutmayın. Mobilyalar gelmeden seçtiğiniz zemin döşeme malzemesini sererek alanı yerleşime ve dekorasyona hazır hale getirin.

ÜÇÜNCÜ ADIM: TAZELE VE CANLANDIR

Evin balkon veya bahçeden görünen dış cephesinin boyanması, eski oturma takımlarının değişmesi ve çiçeklerin yenilenmesi gibi uygulamalar işin en dekoratif ve zevkli kısmı. Bunun için çok acele karar vermeyin ve önce internetten sıkı bir araştırma yapın. Bahçede az da olsa çitiniz varsa onları rengarenk boyayarak atmosferi canlandırabilirsiniz. Ayırca ahşap zeminlerinizi de bakım yapıp boyayarak alanları tazeleyebilirsiniz.

ÜÇÜNCÜ ADIM: TAZELE VE CANLANDIR

DÖRDÜNCÜ ADIM: SON DOKUNUŞLAR

Her şey tamamlandıktan sonra çiçek ve bitkilerinizi ekerek renklendirin, canlandırın. Bunun için bakımı kolay bitkiler tercih edin, peyzaj için profesyonel yardım alın ya da fidanlığınıza danışın. Mobilyaları dekoratif ve renkli minderler, saksılar, duvar süsleri ve fenerler ile süsleyin. Her şey bitince arkanıza yaslanın, rahatlayın ve yazın keyfini çıkarın.

İKİ SORUDA DOĞRU YERLEŞİMİN İPUÇLARI

Küçük balkonda işlevsel bir yerleşim için ne yapmalı?

Küçük balkonları güzel vakit geçirebileceğimiz hale getirmek zor değil. Katlanabilir mobil, küçük, hafif bir masa bulundurun. Mekanın en/boy oranına göre mini bir sedir bile yerleştirilebilir. Renkli minderler ile ortamı sıcaklaştırın.

Çizgili bir kilim serildiği yöne bağlı olarak balkonu daha uzun veya geniş algılatır. Eğer diğer balkon görünüyorsa bol yapraklı bambu çubukları ile balkonda mahremiyeti sağlayın. Tavana veya duvara monte sarı ışık veren aydınlatmalar balkonda geç saatlere kadar vakit geçirmenize yardımcı olur. Elbette balkon küpeştelerine asılan renkli saksılar da dekoratif katkı sağlar.

Küçük bahçeleri daha konforlu kılmanın püf noktası nedir?

Bahçeler, keyifli zaman geçirmek için bize iç mekanlara göre daha farklı ve çeşitli imkanlar sunuyor. Eğer bahçenizi 4 mevsim kullanmak istiyorsanız, açılıp kapatılabilen mobil ahşap veya alüminyum doğramadan pergolalar kurabilirsiniz. Verandaları kışın ısıtıcılarla takviye ederek keyifli bir ortam oluşturabilirsiniz. Sadece yaz aylarında kullanmak içinse sabit bir pergola veya fonksiyonel şemsiyeler yeterli olur. Ayrıca farklı ölçüde minderler ile güneşlenme köşeleri oluşturulabilir. Tüm bunlar için güneşin veranda/bahçenize hangi açılarla geldiğini, rüzgarı ve iklim şartlarını göz önünde bulundurun.

Mevsimine göre çiçekler, küçük meyve ağaçları dikin ve olabildiğince yeşillendirin. Çünkü bahçede olmanın en keyifli yani doğayı hissedebilmek. Çocuklarınızı da unutmayın ve kum havuzları, araba parkurları, bir oyun kulübesi veya çadırı ile küçük oyun alanları oluşturarak enerjilerini atmalarını sağlayın. Bir duvarı tebeşir panosu haline getirmek de yaratıcı ve eğlenceli bir fikir.

İç Mimar Ahmet Yalçın/ icmekantasarimi.com

Değişimin sırrı: Doğru yerleşim planı