çin-herdemyeşili-bakımı
çin-herdemyeşili-bakımı

Çin herdemyeşili bakımı ve özellikleri nelerdir? (Aglaonema)

Son güncelleme:

Çin herdemyeşili bakımı nasıl olmalı? Çin herdemyeşili yani Aglaonema bitkisi ilk olarak 1900’lü yılların başında ana vatanından yani Çin, Malezya ve Filipinlerden Amerika kıtasına getirildi. Peki bu bitkinin bakımının püf noktaları nelerdir? Nasıl sulanır, çoğaltılır ya da güneş ihtiyacı nedir? İşte detaylar…

ÇİN HERDEMYEŞİLİ NEDİR?

Aglaonema ismi Yunanca’dan gelmektedir. Aglos: parlak; nema ise ip anlamına gelmektedir. Aglaonema bitkisi; Spathifyllum, Dieffenbachia ve Philodentronla akrabadır. Doğada 50 türü mevcuttur. Amerika’da yapılan bazı çalışmalar ile yeni çeşitler elde edilmiştir.

Çin herdemyeşili

ÇİN HERDEMYEŞİLİ BAKIMI KOLAY MI?

Herkesin rahatlıkla bakım sağlayabileceği iç mekan bitkileri arasında yer alır. Farklı ortam koşulları, iklim ve hastalıklara karşı dayanıklı bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı bitkilerden biridir ancak 13 derece altına düşmemelidir.

DIŞ MEKANDA DA YETİŞTİRİLEBİLİR

İç mekanda bakıldığı gibi ılıman iklimli bölgelerde bahçe ya da balkonda kısacası dış mekanda da bakımı sağlanabilir. Sıcaklık 13 derece altına düşerse bitki olumsuz etkilenir. İdeal yaşama sıcaklığı 16-21 derece aralığındadır. Nemli yerleri sever. Bu nedenle iç mekanda evin en nemli bölümü olan mutfakta bakımını yapabilirsiniz.

ÇİN HERDEMYEŞİLİ GÜNEŞ İHTİYACI

Çin herdemyeşili bakımını aydınlık, filtrelenmiş gün ışığı alabileceği, düzenli havalandırılan ortamlarda sağlayabilirsiniz.

çin herdemyeşili bakımı nasıl yapılır

ÇİN HERDEMYEŞİLİ ÇİÇEK AÇAR MI?

Koyu yeşil yaprakları ile dikkat çeker. Yaprak şekli uzun ve dardır. Yaprak yüzeyinde farklı bir tondan oluşan lekeler mevcuttur.

Çin Herdemyeşili bitkisi ayrıca bulunduğu ortamı ve yapılan bakımı çok severse çiçek açar. Çiçek tablası beyaz renktedir. Çiçekleri spatifilyum bitkisinin çiçeklerini andırır. Difenbahya çiçeği de yine aynı akrabadan geldikleri için bu şekilde açar. Çiçekleri olgunlaşırsa kırmızı veya sarı renkte meyveler verir.

ÇİN HERDEMYEŞİLİ ZEHİRLİ Mİ?

Bitkinin öz suyu ne yazık ki zehirlidir. Bu nedenle evde bebeğiniz ya da evcil bir hayvanınız mevcutsa dikkat edilmelidir. Özsuyunu tüketen canlılar ne yazık ki zehirlenmektedir.

TOPRAĞI NE SIKLIKLA DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Her 2 yılda bir ilkbahar döneminde toprağı değiştirilmelidir. Asidik özellikteki toprakları çok sever. Sığ saksıları sever.

çin herdemyeşili

ÇİN HERDEMYEŞİLİ SULAMA NASIL YAPILMALI?

Sulması yaz boyunca nem sevdiği için daha düzgün ve periyodik yapılmalıdır. Fakat çok bol suyada boğulmamalıdır. Toprağın çok kurumasına izin verilmeden sulama yapabilirsiniz. Kışları daha az sulama yapılmalıdır. Bitki uyku döneminde olduğu için sulama çok yapılması durumunda olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Nem seven bir bitki olduğu için yaprakları özellikle yaz döneminde su püskürtücü ile nemlendirilmelidir.

BUDAMA

Sararan ve kuruyan yapraklar mutlaka steril bir makas yardımıyla kesilmelidir.

ÇİN HERDEMYEŞİLİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Tohum, çelik ve kök ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. En kolay çoğaltma yöntemi kök ayırma yöntemidir. Boyu en az 15-20 cm, yaprak sayısı ise en az 3 olan yavrular ayrılıp başka bir saksıya aktarılır ve uygun toprağa dikilir.

Diğer kolay yöntem ise çelikle çoğaltma yöntemidir. Steril edilmiş düz uçlu kesici yardımıyla ana gövdeden uzanan boyu en az 15 cm olan yan dal, gövde bitim noktasından kesilir. Gövdeden kesilen dalın yeri hava ile temas edip etkilensin istemiyorsanız macun ya da mum damlatarak yüzeyi tamamen kapatabilirsiniz. Kesilen dalı perlitli bir toprağa direk dikebilir ya da suda köklendirmeye bırakabilirsiniz.

Toprakta köklendirme yapılacaksa dikildikten iki gün sonra sulama yapılmalıdır. Köklenme süreci iklimsel farklılık gösterse de yaklaşık 30 günde köklenme gözlemlenir.

En soğuk aylarda hayatta kalabilen ve gelişebilen 12 kış ev bitkisi

Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri

Banyoda yetiştirebileceğiniz nemi seven 16 bitki