Çay çiçeklere iyi gelir mi? Demlenmiş çayın bitkilere faydası

Çay çiçeklere iyi gelir mi? Ya da demlenmiş çayın bitkilere faydası var mı? gibi sorular sıklıkla merak konusu oluyor. İşte detaylar…
Çay çiçeklere iyi gelir mi? Ya da demlenmiş çayın bitkilere faydası var mı? gibi sorular sıklıkla merak konusu oluyor. Bitkilerin toprağına çay atıklarını dökerek bitki besini sağlanacağına dair bir inanış vardır. Peki bu ne kadar doğru? Ne sıklıkla kullanılabilir? Hangi çiçeklere verilebilir? Çay posası nasıl kullanılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf yanıtladı.
ÇAY ÇİÇEKLERE İYİ GELİR Mİ?
Evlerimizde tükettiğimiz birçok gıda atığını geri değerlendirmek isteriz. Genellikle organik besinleri yeniden değerlendirmek için bitkilerimizi bu konuda denek olarak kullanmayı tercih ediyoruz. Fakat bitki bakımında en önemli olan üç şey ışık, toprak ve sulamadır. Ek takviyelere de belli aralıklarla ihtiyaç duyarız. Fakat bu takviyeleri doğru tercih etmek çok önemlidir. Her bitki türü farklı isteklere sahiptir. Bu nedenle tek bir uygulamanın tüm bitkilere iyi gelmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Bitkilere iyi gelebileceği düşünülen uygulamalardan biri de demlenmiş çay ve çay posası atıklarıdır. Bugüne kadar bu konuyla ilgili yapılan herhangi bir bilimsel kanıt söz konusu olmasa da çay gibi organik bir atığın özellikle saksı bitkilerine uygulanmaması bitki sağlığını riske atmamak adına önemlidir.
HANGİ BİTKİLERE VERİLEBİLİR?

Bahçe gibi geniş alanlarda çay demlerini ya da posasını toprağa karıştırmanız ancak çayın yapısı gereği toprağın havalandırılmasına yardımcı olabilir. Fakat bahçede yetiştirdiğiniz mahsüllerin hepsine bu etkinin ne kadar faydası ya da zararı olur bunu belirlemek çok zor. Mesela çay posasını domateslerinde deneyenler olumsuz sonuçlar elde ederken sardunya gibi asidik toprak seven bitkilerin olduğu bahçe toprağına dökenler olumlu sonuç aldığından bahseder. Bu durumun net olmaması nedeniyle uygulamanın direk toprağa yapılmaması en iyisi!
DEMLENMİŞ ÇAY BİTKİLER İÇİN NASIL KULLANILABİLİR?
Çay demini ya da posasını eğer ilgileniyorsanız kompostlarınızın içerisine dahil edip organik maddenin ayrışarak daha verimli hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Ayrışma sonucu yararının daha fazla etkisi olacağı kesin!
Bazen iyi bir şey yapmak isterken yanlış bir uygulama nedeniyle geri dönülmez zararlara yol açabiliriz. Bu nedenle iç mekan salon bitkilerinizde bu uygulamayı hiçbir şekilde denemenizi önermeyiz. Bahçe bitkileri içinde yine riskli olmasına rağmen toprak karışımına az miktarda ekleyerek denemeler yapabilirsiniz. Ama saksı bitkileri için denemenizi önermeyiz.
Çay çiçeklere iyi gelir mi? sorusunun yanıtı bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Kahve telvesi çiçeklere iyi gelir mi?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Leylak çiçeği bakımı – Leylak ne zaman dikilir? -
Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? -
Bahçenizde yumurta kabuğu kullanıyor musunuz? Uzmanlar anlattı -
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki -
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları -
Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri -
Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma -
Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma -
Bahçede yaza hazırlık için öneriler -
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!
Yorum Yaz