Çatal bıçak takımı alırken nelere dikkat edilmeli? Malzeme seçiminde dikkat
Hemen her gün elimizin uzandığı, yemek yerken elimizden düşürmediğimiz sofraların vazgeçilmez elemanları çatal, bıçak ve tabii kaşıklar… Gündelik kullanımdan şık akşam davetlerine her tabak takımı ile uyumlu sevdiğiniz bir tane bulmaksa önemli bir konu. En basit çatal bile bir parça eti kesebilir diye düşünebilirsiniz ama form, ağırlık, boyutlar ve ergonomi aslında kullanımı çok etkiliyor. Doğru çatal-bıçağı seçmekse zaman, dikkat ve özen gerektirir.
Günlük hayatta en çok elle tutulan eşyalar olduğu için dikkat etmeniz gerekenlerin başında tasarım ve ergonomi geliyor. Elbette görsel olarak da sofrayı tamamlayacak şıklıkta ve işe yarar olmalı.
HAZIRLAYAN PELIN ÖZKUL
ÇATAL BIÇAK TAKIMI ALMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Çatal, bıçak ve kaşıklar dokunsal araçlar olduğundan ellerinizin uzantıları gibi de düşünebilirsiniz. Bu yüzden sadece görünüme değil, aynı zamanda yarattığı hisse de odaklanın. Araştırmalar, insanların ömür boyu en fazla üç kez çatal, bıçak takımı aldığını gösterdiğinden, doğru takımı nasıl seçeceğinize dair en önemli ilk tavsiye elinize alıp deneme yapmaktır. Peki, hangi çatal bıçak takımına yatırım yapacağınıza karar vermeden önce nelere dikkat etmelisiniz?
- Hangi malzemeden yapıldığı.
- Daha sonra iki temel kriter, yani elinizde tuttuğunuzda (ve ağzınıza götürdüğünüzde) nasıl hissettirdiği ve sofrada nasıl göründüğü.
- İhtiyacınız olan miktar, yani kaç kişilik olacağı. Ayrıca ileride ek parçalar alma ihtimali ve ne kadarlık bir depolama alanına ihtiyaç olduğu.
- Sadece özel günlerde mi, yoksa her gün mü kullanacağınız bir takımı olmalı?
HANGI MALZEME, NEDEN?
Paslanmaz çelik: Demir, krom ve diğer bileşenlerden oluşan, korozyona dayanıklı alaşım paslanmaz çelik parlak, ayna cilalı, satine/fırçalanmış ve eskitme olabilir. Bakımı ve temizliği kolay malzeme uzun ömürlü ve kaliteli bir seçim.
18/10 ne anlama geliyor? Paslanmaz çelik alaşımında en yüksek krom içeriği (%18) ve yüksek oranda nikel (%10) pas ve lekelere direnci artırır. Krom paslanmayı önlerken, nikel parlaklık ve ışıltı kazandırır.
Gümüş: Gümüş özen ve bakım gerektiren bir malzemedir ve zaman içinde kararma yapabileceğinden düzenli olarak silmek/parlatmak gerekir. Ayrıca diğer malzemelere göre daha ağırdır ve bu da günlük kullanımda dezavantaja dönüşür. Yine de sunumlarda gösterişli ve lüks görünümünden dolayı özel davetlerde sıklıkla tercih edilir.
Diğerleri: Ahşap ve bambu gibi doğal malzemelerden üretilenler çevre dostu seçenekler arasında. Özellikle bambu hafifliği sayesinde kullanım rahatlığı sağlıyor. Ancak bu yüzde 100 doğal malzeme itinalı ve özel bir bakım gerektiriyor.
ÇATAL, BIÇAKLAR KONSUN, MASALAR KURULSUN
Setin kaç kişilik olacağına karar veririken misafir ağırlama sıklığınızı gözden geçirin. Çok sık kalabalık misafir ağırlamıyorsanız, hem günlük hem de davetlerde işe yarayacak, sade formlu çelik bir modele yönelin. İhtiyaçlarınıza göre doğru seçim için kepçe, salata servisi, pasta bıçağı, spatula gibi sofrada en sık neleri kullandığınızı da dikkate alın. Standart olarak çatal, kaşık, bıçak ve tatlı kaşığı içeren 6 ve 12 kişilik setler tercih edilir. Ama servis çatalı, salata kaşığı, çay kaşığı gibi eklemeler setin parça sayısını artırır.
Peki, sofra kurarken çatal, bıçakların yerleşimi nasıl olmalı diyorsanız:
- Yerleşim yaparken tabağın her iki tarafında da dışarıdan içeriye doğru ilerleyin. + Çatallar tabağın soluna, bıçaklar sağına ve keskin kenarları içe bakacak şekilde koyun. Çorba kaşıklarını ise bıçakların sağına yerleştirin.
- Tatlı çatalı ve/veya kaşığını tabağın üst kısmına, çatal uçları sağa, kaşık kasesi ise sola bakacak biçimde koyun.
UZMAN GÖRÜŞÜ: BİR SOFRA ONLARSIZ OLMAZ
Sofraların en önemli parçalarından biri olan çatal kaşık bıçak takımları, aynı zamanda son dokunuşu ile sunumu süsleyen unsurlardan birisi. Bu yüzden de çatal kaşık bıçak takımı alırken dikkat edilmesi gereken farklı unsurlar var. Bunlardan birisi malzeme. Uzun ömürlü bir kullanım, dayanıklılık için ve bulaşık makinesinde yıkanabildiğinden dolayı paslanmaz çelik olmasını öneriyoruz. Çeliğin 18/10, 18/8 gibi oranlarda farklı kalite seviyeleri bulunur. Estetik bir görünüm için altın ve gümüş kaplama olabilir ama hassas bakım gerektir ve elde yıkanması önerilir. Diğer önemli unsur tasarım. Günlük kullanımda sade ve dayanıklı modeller, özel davetlerde ise gösterişli modeller uygun olur. Ancak her iki koşulda da rahat tutuşlu sap formu, ağırlık ve ergonomi çok önemli. Çatal, kaşık, bıçak takımının parça sayısı kullanım amacı ve ihtiyacına göre değişebilir. Sık misafir ağırlayanlar için 72 parçalık takımlar, günlük kullanım için ise 18-24 parça set yeterli. Murat Aslan, Schafer/Ceo.
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Sevdiğinize hediye paketi seçerken burcuna göre bir paket seçin -
Yazlık kumaşlar için bakım ve ütü önerileri! 8 farklı öneri -
En iyi 5 yuvarlak masa -
Yeni evleneceklere mobilya seçiminde öneriler -
Armut salıncak alırken nelere dikkat edilmeli? -
Klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalar -
Fayans nedir? Fayans ile seramik arasındaki farklar -
Mermer masa kullanırken dikkat edilmesi gerekenler: A’dan Z’ye mermer masalar -
Bella Maison Yoga Koleksiyonunu tanıttı -
Doğru davlumbazı nasıl seçersiniz? En iyisi hangisi? -
Kombi alırken bunlara dikkat! -
YKK nedir? Fermuarların çoğunun üzerinde neden YKK yazıyor?
Yorum Yaz