Bütçe-dostu-akıllı-öneriler
Bütçe-dostu-akıllı-öneriler

Bütçe dostu öneriler

Bütçe dostu öneriler ve birkaç doğru seçim ile hem cebinizi koruyabilir, hem de evde düzeni sağlayabilirsiniz. Peki hangi alanlarda tasarruf etmeliyiz? Tasarruf için doğru eşya seçimi nasıl olmalı? Evim Dergisi arşivinden…

Enerjiden ev detoksuna, su tüketiminden mobilya dönüştürmeye kadar pek çok alanda tasarruf ederek bütçenizi kontrol altında tutabilir ve paranızı daha doğru harcayabilirsiniz.

NEREDE VE NASIL TASARRUF ETMELİ?

Tüm dünyayı saran ekonomik değişimler ülkeleri ve dolayısıyla o ülkede yaşayan insanları olumsuz yönde etkiliyor. 2019 başından bu yana dolar bazında gerileyen kazançlar bizleri enerji, ulaşım, gıda olmak üzere birçok alanda tasarruf etmeye zorluyor. Peki hangi alanlarda tasarruf etmeli, hangi ürünleri yerinde kullanmalıyız?

Bu sorunun cevabı, her aileye göre değişse de bazı kalemler hep geçerli. Artık lüks sayılabilecek bazı harcamalardan fedakarlık yapmak ya da azaltmak gerekiyor. Çocuk bakımı, eğitim, giyim, benzin, temizlik, yeme-içme, ısınma, elektrik ve iletişim giderleri ise aile bütçesini etkileyen başlıklar arasında yer alıyor.

Bütçe dostu

HER ODADA TASARRUF EDİN!

  • Salonda en önemli tasarrufu ısınma ve elektrikten sağlayabilirsiniz. Oda sıcaklığını 1 derece bile düşürmek tasarruf etmenizi sağlar. TV gibi elektrikli cihazları da alırken özelliklerine dikkat ederek alın.
  • Yatak odası aydınlatmalarında kullanacağınız led ampuller, akıllı termostatlar da bütçeye etki eder. Ayrıca ısıtma için elektrikli radyatör tercih etmek de mantıklı bir seçenek.
  • Mutfakta tasarrufun bir yolu, beyaz eşyaları A+ enerji sınıfı ve üzerinde seçmekten geçiyor. Elbette elde bulaşık yıkamak yerine bulaşık makinesini kullanmak, suyu daha tasarruflu kullandıran su arıtma cihazları da bildiğimiz ve tekrar etmekte fayda gördüğümüz akıllı seçenekler.
  • Banyodaki beyaz eşyaların da enerji tasarruflu olmasına dikkat edin. Ayrıca banyoda su tasarruflu bataryalar kullanabilir, kendi kendini temizleyen akıllı klozetlerle de temizlikten tasarruf edebilirsiniz.

DETOKS ETKİLİ YEŞİL BİR MUTFAK İÇİN

Son dönemlerin trendi her alanda detoks. Organik uygulamalarla bunu mutfağınıza da adapte edebilirsiniz.

  • Yemek malzemelerinizi kendiniz yetiştirin. Böylece şehrin yoğun temposunu da bir süre unutarak ruhsal detoks yapmış olursunuz.
  • Debisini doğru ayarlayarak su ve enerji tasarrufu sağlayan bataryalarla dünyaya faydalı olun.
  • Çöp ayırma kutuları kullanarak geri dönüşüm malzemelerini sınıflandırın.
  • Mutfak gereçlerinin ve baharatların, pişirme alanına yakın olması kullanım kolaylığı sağlar ve alandan tasarruf ettirir.
  • Dolap ve çekmece içinde aydınlatma şeritleri kullanarak hem şık bir görünüm sağlar hem de sadece ihtiyacınız olan bölümleri aydınlatarak enerji tasarrufu sağlarsınız.
  • Kendi küçük iç mekan bahçenizi kurgulayın. Böylece sebze ve bitkilerinizi toplayarak daha sağlıklı yemek yapar ve dışarıda para harcamadan bütçenizi de korursunuz.

Gelişen teknolojiler sayesinde artık tüm ürünler tasarruf odaklı tasarlanıyor. A sınıfı ürünlerde ekonomi devrimi başlatan şirketlerin yanı sıra elektrik tüketimini ölçen uzaktan kumandalı akıllı prizler, su tasarruflu armatür ve vitrifiyeler gibi farklı ürünler de bütçeyi destekliyor. Mesela yeni sistem duş başlıkları % 70 daha az su tüketimi sağlıyor.

İKİ ÖNEMLİ KALEM: ELEKTRİK VE ISINMA

  • Elektrik şirketleri abonelerine tek ve üç zamanlı olarak iki tarife seçeneği sunuyor. Üç zamanlı tarifede gün, elektrik talebinin yoğunluğuna göre, gündüz, puant ve gece olmak üzere üç zaman dilimine bölünüyor. Her zaman diliminde ayrı birim enerji bedeli uygulanıyor. En uygun saatlerse gece 22.00 ile 06.00 arasında.
  • Soğuk günlerde artan ısınma masraflarıysa yoğunlaşmalı kombiler ve düzenli kombi bakımları ile % 20’ye kadar aşağı çekilebilir.
Bütçe dostu kombi

BÜTÇE DOSTU AKILLI TERMOSTATLAR

Bütçe dostu öneriler arasında akıllı termostatlar da var. Isıtma sisteminizi kontrol altında tutan akıllı termostatlar enerji tasarrufu sağlarken para da kazandırıyor. Ancak satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları göz ardı etmeyin:

  • Kolay bağlanma: Merkezi ısıtma sisteminize bağlanan yeni nesil termostatlara özel uygulamaları sayesinde kolayca bağlanabiliyorsunuz. Bu da ısınma çizelgenizi, ısı derecesini hatta gaz tüketimini kontrol etmenizi sağlıyor. Akıllı termostatlar sayesinde ısıtıcınızı sabitleyebiliyorsunuz da.
  • Uzaktan kumanda: Akıllı telefonlara indireceğiniz uygulama sayesinde artık her yerden kolayca kumanda edebiliyor, dilediğiniz ısıya ve istediğiniz zamana ayar yapabiliyorsunuz.
  • Emniyet kontrolü: Bazı modeller radyatörlerinize uazaktan erişimi mümkün kılıyor. Böylece her odayı ayrı kontrol ederek enerji tasarrufu sağlayabiliyor, güven altına alabiliyorsunuz.
Akıllı termostatlar

KISA KISA…

  • Kaloriferlerin verimini artırmak için arkalarını alüminyum folyo ile kaplayın ve oda sıcaklığını çok yükseğe ayarlamayın.
  • Televizyon ve diğer elektronik aletleri kullanmadığınızda fişten çekin.
  • Ampullerinizi enerji tasarruflu olanlar ile değiştirin ve odadan çıkarken kapatmayı unutmayın.
  • Isı kaybını önlemek için pencere kenarlarına sünger çekin.

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL

DAHA FAZLA BÜTÇE DOSTU ÖNERİ İÇİN…

Daha fazla öneri ve fikir araştırıyorsanız “Alışveriş” sayfamızı inceleyebilirsiniz. Evde tasarruf ve doğru eşya seçimi ile ilgili pek çok bilgi Evim Dergisi’nde…

Ev eşyası alırken doğru seçim önemli. Bütçe dostu öneriler yazımızın ardından yeni sorular akıllarda… Kombi alırken nelere dikkat edilmeli? ya da halı seçerken hangi noktalar dikkate alınmalı? Yanıtlar için diğer yazılarımızı incelemelisiniz.