Boya mı, duvar kağıdı mı? İşte avantajları

Son güncelleme:

Sıklıkla yapabileceğiniz renk değişikleriyle boya ile gelen dinamik duvarlar mı, yoksa baş döndüren doku ve desenleriyle mekanları dönüştüren duvar kağıdı uygulanmış duvarlar mı? Boya ve duvar kağıdının avantajlarını konunun uzmanı iki firmaya sorduk.

BOYA

Bi’Boya.

Duvar dekorasyonu, yaşam alanlarının görüntüsünü etkileyen, atmosferini değiştiren en önemli detaylardan. Duvarlar için dekorasyondan bahsedildiğinde birden fazla seçenek düşünülebiliyor. Bu seçeneklerde tüketicilerin kafalarında net bir cevap olmamasının temel nedeni her bir uygulamanın kendine özgü; sağlık, çevresel etkiler, kalite, ürün içeriği, kullanım dayanımı, kolay uygulanabilirlik, maliyet gibi birtakım avantajlara ve dezavantajlara sahip olmasından kaynaklanıyor.

Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Dekorasyon tutkunları hangi uygulama türünü tercih edecek olursa olsun en önemli kriterleri her zaman sağlıklı ve kaliteli ürün ve uygulamadan yana olmalı. Yaşam alanları canlı bir yapıya sahiptir. Duvarların nefes alması gerekir. Boya seçiminiz de sağlıklı, gerekli testlerden geçmiş ve soluma yoluyla fiziki rahatsızlık vermeyecek ürünlerden olmalıdır. Solvent içermeyen, çevre ve insan sağlığına uygun boyalar sağlık için önceliklidir. Bununla birlikte kaliteli, silinebilir ve az leke tutan bir boya türü seçilmesi gerekir.

Leke itme ve kolayca temizlenebilme gibi özellikleriyle öne çıkan silinebilir boyalar, silikon katkısı sayesinde pürüzsüz ve homojen yapıdaki duvar boyası çeşididir. Su buharı geçirgenliği özelliği boyanın rutubete ve rutubet kokusuna karşı direnç göstermesini sağlarken, boyama işlemi sırasında rahatsız edici ve uzun süreli bir koku etkisi göstermez. Ayrıca kolay silinebilir boyalar boya badana ihtiyacını ertelemek içinde büyük bir avantaj sağlarken, ışığa karşı dayanıklı boyalar; boya renkleri üzerindeki solmaları en aza indirir.

Örneğin bu noktada biz, çocuklu aileler için “Kolay Temizlenen Comfort”u geliştirdik. Bu ürün yüksek örtme gücü ve kolay temizlenebilir olması sayesinde; çay, kahve, meyve suyu, is, çimen, çamur, ruj, toz, parmak izi vb. lekeleri kolaylıkla temizleyebiliyor. İçeride oluşan nemi, dışarıya atma kabiliyetiyle de duvarların nefes almasını sağlıyor ve düşük VOC değeriyle iç mekan hava kalitesine de katkıda bulunuyor. Özetlemek gerekirse, duvar boyaları günümüzde pek çok açıdan çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Rahat temizlenebilme özelliği, pratik uygulama rahatlığı kullanıcı dostu parametreler yaratıyor. Ayrıca değişen dekorasyon zevklerinize yönelik dilediğinizde kolaylıkla evinizin boya rengini ve değiştirerek arzu ettiğiniz görünümü yaratabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Duvar boyasının daha kalıcı olması için yapılması gerekenler

DUVAR KAĞIDI

Evist.

Günümüzde gelişen baskı teknolojileri iç mekanlarda hayal gücünün sınırlarını zorlayan bir değişim yaratabiliyor. Aklınıza gelebilecek tüm doku ve desenleri kusursuz bir biçimde duvar kağıdı yüzeyine yansıtabilen bu teknolojiler sayesinde dekorasyon da adeta boyut atlıyor diyebiliriz. Duvar kağıtları duvarda boya kaynaklı olabilecek solma, çatlak gibi olası görüntü kirliliklerini kamufle etme konusunda avantajlar sağlıyor. Bir kişinin evini üç yılda bir boyattığını düşünürsek, duvar kağıdında desen, tema ve renkten sıkılınmadığı sürece minimum sekiz sene kullanım süresi var. Bu da 2,5 seferlik boya maliyetine denk düşer, bu da duvar kağıdının evinize kattığı artı değerlerden bir tanesi.

Duvar kağıtları konusunda en çok çekince uygulama zorluğundan ileri geliyor gibi görünüyor. Oysa kolaylıkla yüzeye tutunabilen yapıştırıcılar sayesinde kişiler duvar kağıtlarını kendileri de uygulayabilir. Ancak burada unutulmaması gereken önemli kıstaslardan biri kaliteli bir duvar kağıdı yapıştırıcısı kullanılması gerektiği. Benzer biçimde insan sağlığına zararlı maddeler içerdiği konusunda tereddütleri bulunan herkes için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki doğa dostu pek çok malzeme mevcut. Bu malzemeler gönül rahatlığıyla iç mekanlarda kullanılabilir. Bir diğer konu da duvarların hava alıp almadığı konusu. Aslında tekstil tabanlı pek çok duvar kağıdı hava almaya devam ediyor. Bu sebeple hava geçirgenlikleriyle sirkülasyona katkı sağlamaya devam ediyor.

Malzeme açısından çocuk odalarında non woven yani dokunmamış tekstil duvar kağıtları kullanılmalı. Duvar kağıtları temizlik açısından da avantajlı. Kullanılan tüm duvar kağıtları aynı zamanda silinebilir; kimisi fırça, kimisi nemli süngerle. Bizce duvar kağıtları sadece bir desenden ibaret değil. Duvar kağıtlarında son dönemlerde en çok dikkat çeken şey doku seçenekleri. Doğa ile iç içe olma ihtiyacı bu dokuları biraz daha artı bir noktaya taşıyor. Çünkü dokular dış mekanları iç mekanlara taşıma konusunda adeta çığır açıyor diyebiliriz. Kaldı ki eğer siz sadelikten yanaysanız düz renklerde bir duvar kağıdı da pekala tercih edebilirsiniz. Duvar kağıdı koleksiyonları her sene yenileniyor aynı kıyafetler gibi, o yüzden özellikle pandemi döneminde eve dönüş ile daha fazla değer kazanan yaşam alanlarımızı güzel, keyifli ve çağı yakalamış çözümlerle donatmak, ruhumuzu tatmin açısından manevi haz getirecektir.

İlginizi çekebilir: Duvar kağıdı rehberi: Nasıl kaplanır, nasıl seçilir, gerekli malzemeler

Duvar kağıdını kaplarken, altta kalan anahtarı, nasıl ortaya çıkarırsınız?