Bahçe

Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?

Bonsai bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Bonsai bitkisi nasıl çoğaltılır? Odunsu salon bitkilerinden bonsai son yıllarda en çok tercih edilen bitkilerden. Görüntüsüyle herkesi kendine hayran bırakan bitki hakkında detayları ve püf noktaları bir araya getirdik.

Bonsai bitkisi odunsu gövdesi ve bodur ağaç görünümüyle son yıllarda iç mekanlarda çokça yer almaya başladı. Peki, evde Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?

Naz Irmak Saf (Bitkili Evim) Bonsai bakımıyla ilgili püf noktalarını paylaştı. Bonsai bitkisinin bakımı, sulaması ve çoğaltılması için dikkat edilmesi gereken bir çok kural var.

BONSAİ BAKIMI VE SULAMASI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR

Bonsai bitkisi ılıman ikilimi seven bir bitkidir. Ne çok sıcak ne de çok soğuk sever. Güneş ışığını dik açıyla sevmez. Aydınlık bir ortamda bakılmalıdır. Sararan ve kuruyan yaprakları temizlenmelidir. Topraktaki minerali hızlı tüketen bitkilerden biridir. Her yıl düzenli vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Ayrıca yeni toprak ekleyerekte bu ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

BONSAİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Zelkova bonsai, iç ve dış mekanda yapılan bakımlarına göre farklılık göstermektedir. Aslında dış mekanda bakılması en uygundur. Fakat son yıllarda ev içerisinde bakımını sağlamak isteyen kişi sayısı daha fazladır.

Bonsai, kışın serin fakat güneş alan yerde (dik açıyla güneş ışığı almayacak şekilde) bakılıp nem miktarı korunursa gelişimi daha sağlıklı ilerler. İç mekanda bakılan bonsailerin mayıs ya da haziran aylarında dışarıda bakımı sağlanabilir.

Eylül sonu ekim başı gibi tekrardan iç mekana alıştırılabilir. Dış mekandan iç mekana geçiş sürecinde yapraklarında dökülmeler gözlemlemeniz normaldir.

BONSAİ BİTKİSİNE İÇ MEKANDA BAKILIRKEN DİKKAT

İç mekanda aydınlık, havadar bir ortamda bakmanız bitkinizin gelişiminde önemli rol oynar. İç mekanda ısıtıcı (kalorifer, soba gibi) ve soğutucu kaynaklardan (klima, soğutucu fan gibi) uzak bir noktada bakımı sağlanmalıdır.

Dış mekanda sürekli olarak bakımı yapılan zelkova bonsailer iç mekandaki bonsailere oranla daha dayanıklı ve sağlıklı gelişir. İç mekanda bakımı için evin en nemli bölümü olan mutfağı tercih edebilirsiniz.

BONSAİ’NİN SULANMASI

Dış mekan bonsaileri sıcak havalarda daha sık sulanmalıdır. İç mekan bonsailerinin toprağı ise nemli tutulmalıdır. Eğer yaprak dökümü çok fazla yaşanıyorsa kesinlikle besin takviyesi yapılmamalıdır.

Sulaması oda sıcaklığında dinlendirilmiş suyla yapılmalıdır. Toprak eşit şekilde ıslanmalıdır. Toprak nemi kontrol edilerek yapılmalıdır.

BONSAİ NASIL BUDANIR?

Bonsai bitkisinin en önemli bakımlarında biri de budanmasıdır. Budama şekillenen ana dalların budanmasıyla gerçekleştirilir.

Yılda bir kere özellikle ilkbaharda düzenli budama yapılmalıdır. Saksısı derin ve büyük olmalıdır.

BONSAİ’NİN ÇOĞALTILMASI

Bonsai bitkisi köklerinden çıkan yeni dalların ayrılıp yeniden dikilmesiyle çoğaltılmaktadır. 

BONSAİ NEDİR?

Bonsai bir bitki türü değildir. Odunsu gövdesi olan birçok bitki türünden yapışan bir sanat dalıdır. Japonca bon ‘tabak’, sai ‘ağaç’ demektir. Yani kısacası ‘tabak ağacı’ demektir. Birçok türden bonsai yapılabilir. Örneğin yasemin, elma, armut, oya ağacı gibi.

BONSAİ TOHUMDAN YETİŞTİRİLİR Mİ?

Soru: Hollanda’dan bonsai tohumu hediye geldi, üzerindeki tariflerden bir
şey anlamadık. Yardımcı olur musunuz?

Cevap: Bonsai bir tür bitki yetiştirme tekniğidir. Yani bitkileri zorlayarak bitkiye belli başlı formlarının verilmesi, budama ve bitki besleme tekniğidir. Bitkiler sıkı bir eğitimden geçirilir. Dalları telleme tekniğiyle tellenerek yönlendirilir. Budama tekniğiyle gereksiz dalları temizlenir ve aşırı besin vermeyerek bitki bodurlaştırılır.

Yani genetik bir bitki olmadığından tohumundan ekilerek yetiştirilemeyeceğini düşünüyorum. Muhtemelen satılan tohumlar bonsai yapımında kullanılan bitkilerin tohumları olmalı.

BONSAİ YAPRAKLARI NEDEN AZALDI?

Soru: Ben yaz sonunda bir bonsai aldım. İlk başlarda çiçek açıyordu ve bol filiz veriyordu. Şimdi yaprakları azaldı. Vitamin vermiş olmama rağmen bir türlü iyileştiremedim. Bonsai bakımı nasıl olmalı?

Cevap: Yapraklarda azalma varsa ve siz besin vermenize rağmen herhangi bir değişim olmuyorsa kök sistemi çalışmıyor demektir. Bitkinizi saksısından çıkarın ve kök sistemini kontrol edin. Köklerde kararma ve ölüm varsa sorun var demektir. Bitkinize aşırı su vermiş olabilirsiniz ya da kullandığınız su kalitesinden kökler zarar görmüş olabilir. Aşırı vitamin kullanmak da köklere zarar verir.

Bonsai bakımı ve sulaması ile ilgili detaylar bu şekilde… Peki diğer çiçeklerimizin bakımını nasıl yapabiliriz? içeriklerimize göz atın…

Ficus Ginseng Bonsai bakımı nasıl yapılır? Ne kadar büyür?

Nandina bonsai bakımı püf noktaları nelerdir?

Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları

AŞKIN GÖZYAŞI ÇİÇEĞİ BAKIMI

Harika Pelin Şengül

Yorumları gör

  • Teşekkürler gerçekten faydalı bir yazı olmuş gereken herşey açık ve akıcı bir şekilde anlatılmış severek okuyup aklımdaki sorulara cevap buldum 😍👍

  • Geçen yıl aldığım bonsai büyümedi yaorakları artmadı ne yapmam gerekiyor

  • Geçen yıl aldığım bonsai büyümedi yaorakları artmadı ne yapmam gerekiyor

Güncel yazılar

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

12 saat önce

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları

Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…

13 saat önce

Çok yıllık bitki seçim rehberi

Çok yıllık bitki seçim rehberi ile karşınızdayız. Bahçeniz renklenecek diye her mevsim çiçek dikmekten yoruldunuz…

14 saat önce

65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz: Mavi beyaz dekorasyon

Bodrum Yalıkavak'ta 65 metrekarelik bahçe katı dairedeyiz. Mavi beyaz dekorasyonun hakimiyet sürdüğü bu evi gelin…

15 saat önce

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? İşte 13 örnek

Yatak odasında yetiştirilebilen bitkiler nelerdir? Bitkilerle yatak odanızda huzurlu atmosfer oluşturun. Bu 13 örnek sizi…

1 gün önce

Musluklardan sert su lekelerini hiçbir temizleyici kullanmadan çıkarmak mümkün! İşte pratik yöntemler

Musluklardaki su lekeleri, zamanla sert su ve mineral birikintilerinden oluşur. Bu lekeler, muslukların estetik görünümünü…

1 gün önce