Bir bahçıvanda olması gereken 4 beceri

0

1. Bitkinize uygun çukur açmak
Genişlik ve derinliği ölçmek başarılı bir çukur açmak için anahtar konudur. Açtığınız deliğin içine bitkiyi koymadan önce gübre koyarak toprağı güçlendirin.
Çiçek için: Bir mala kullanarak, bitkinin kökünün gireceği kadar toprağı oyun. Suyu ve toprağı daha iyi emmesi için çevresindeki toprağı  da gevşetin.
Ağaç ya da çalı için: Sivri uçlu bir kürek kullanarak dikeceğiniz bitkinin en az iki katı kadar genişlikte bir çukur açın. Bitkinin kökünü zemine oturtun ve üzerini kapatın.
Çiçek soğanı: Bir mala kullanarak küçük bir çukur açın. Çukurun dikeceğiniz çiçek soğanın iki üç katı olmasına dikkat edin.

2. Bir profesyonel gibi biçmek
Yemyeşil bir çim ister misiniz? Çimlerinizi doğru uzunlukta ve kuru havada keserseniz bunu elde edebilirsiniz.
Çim biçme makinesinin yüksekliğini ayarlamak: Makinenizi yerden yaklaşık 9 cm yükseğe ayarlayın. Eğer bir süre yağmur yağdıysa ve çimler ıslaksa ayarı 10-12 cm yapabilirsiniz. Eğer çimleriniz uzunsa makinenizin arkasına bir çanta takarak onları biçme sırasında toplamak akıllıca olacaktır. Biçme işlemini haftada bir yapın.
Biçme yönü: Çimleri biçerken kendinize bir yön belirleyin. Ortadan başlayarak dışarıya doğru uzun bir sarmal yapmayı deneyebilirsiniz.

3. Çiçek yatağı oluşturmak
Çiçeklerinizi sıcak, soğuk veya kuraklıktan korumak için etrafında saman ve kuru yapraklardan oluşan bir tabaka ile bir yatak oluşturun.  Bu tabakanın içinde odun yongaları, cam ağacı iğneleri, kurumuş yapraklar ve saman bulunabilir. Bu tabaka bahçenizi bakımlı gösterirken toprağın da nemli kalmasını sağlar. Bu tabakayla ilkbaharda çiçek yatakları oluşturabilirsiniz.
a. Çiçek yatağı boyunca küçük bir kürek ile hazırladığınız karışımı dökün.
b. Çiçeğinizin çok yakınına yaklaştırıp onu boğmamak için birkaç cm ara verecek şekilde yayın. Tırmık ile bastırın.
c. Toprağa iyice yerleşmesi için sprey ile sulayın.

4. Ağaç budamak
Ağaç budamak ağacınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. Bir ağacı üç adımda daha kolay budayabilirsiniz.
a. Bir el testeresi ile dalın ana gövdeye bağlandığı yerde dörtte biri kalacak şekilde aşağıdan doğru kesin.
b. Budamanın ikinci adımında kesiği attığınız yerden bu sefer yukarıdan aşağıya doğru kesin. Bu kesimden sonra dal aşağı düşerken size zarar verebilir, dikkatli olun.
c. Dalın ağırlık taşıyan kısmını kestikten sonra artık ağaca daha yakın olan kısmını rahatlıkla kesebilirsiniz.

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.