Barbekü nasıl temizlenir? İşte püf noktalar ve gerekli ipuçları

0

İster yaz olsun, ister kış, açıkhavada barbekü yapmanın keyfi bir başkadır, ama barbekünüzü uzun süredir kullanmıyorsanız da önce sıkı bir temizlik ve bakım yapmanız gerekir. Peki barbekü nasıl temizlenir? İşte yanıtı…

KALINTILARI YOK EDİN *

Bunu kabul edin, geçen yaz kullandığınızdan beri mangalınıza dokunmadınız, bu yüzden kaçınılmaz olarak yıllık yağ damlaları ve yemek artıkları üzerinde duruyor. Neyse ki, bunlar kolayca ve nispeten hızlı bir şekilde temizlenebilir. Mangalızı yakın ve tam ısındığında, kapağı kapatın. Kalıntıların yanması için yaklaşık 15-20 dakika bekletin.

ŞİMDİ TEMİZLİK ZAMANI *

Tamamen soğuduğunda, kalan külü ve kömürü tabandan temizleyin. Çelik kıllı bir fırçayla fırçalayın. Izgara çubuklarının temizlendiğinden emin olun. Ardından, bir ovma teli ve sıcak sabunlu su dolu bir kova alıp bununla da temizleyin. Temiz su ile durulayın, ardından ızgara çubuklarına hafifçe ayçiçek yağı sürün. Son olarak, ızgaranın altına düşmüş olabilecek yanmış yiyecekleri kontrol edin ve onları da temizleyin.

DIŞINI SİLİN *

Mangalızın dış kısmını yumuşak bir bezle (sert tel yünü kullanmayın veya yüzeyi çizebilirsiniz) ve gerekirse sabunlu su kullanarak temiz bir temizleyin. Barbekünüz paslanmaz çelikten ise özel bir parlatma spreyi kullanın. Ayrıca paslanmasını engellemek için bir kat mineralli bir yağ veya bebek yağı sürün. Eğer barbekünüzü genellikle evin içinde değil de dışarda saklıyorsanız, bir kapak ya da örtü ile üzerini güzelce sarmayı unutmayın.

IZGARALARIN ARASINI UNUTMAYIN *

Neyse ki, yaz aylarında her kullandığınızda barbekünüzü iyice temizlemeniz gerekmeyecek. Her kullanım öncesinde tel fırça ile ızgara üzerini hızlıca fırçalayarak temizlemeniz yeterli olacaktır.

Barbekü nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını aldık. Peki barbekünün püf noktaları nelerdir?

Barbekü nasıl temizlenir

BARBEKÜNÜN PÜF NOKTALARI *

Barbekünün keyfini çıkarmanın yolu doğru kullanım ve doğru pişirmeden geçiyor. Weber Genel Müdürü Cem Yılmaz sağlıklı barbekünün kurallarını şöyle anlatıyor:

Kömürün pişirmeye en uygun kıvamı: Uzun süre yandığı için önerilen briket kömürler, barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dakika sonra uygun kıvama gelir.

İdeal et pişirme ısısı: Yaklaşık 40 dakika sonra uygun kıvama gelir. Etin az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki ısıya değil pişirme yöntemine bağlıdır.

Az pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi.

Orta pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme yöntemi.

İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme yöntemi.

Sosun önemi: İstenildiğinde pişmeden önce marine sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir. Marine edilmemiş et için en ideal baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.

İdeal et pişirme süresi: Mükemmel bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılmalıdır.

Orta boy bir bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3 dakikadır.

Barbekü

İYİ BARBEKÜ YAPMANIN 4 ÖNEMLİ NOKTASI *

Sıcak yaz günlerinde bahçelere ve teraslara taşınarak açık hava keyfini tamamlayan en güzel aktivitelerden biri de barbekü yapmak. Kalabalık toplantılarla tam bir şenliğe dönüşen bu lezzet molasının keyfini çıkarmanın en önemli yolu ise doğru kullanım ve doğru pişirmeden geçiyor. Weber Stephen, iyi barbekü yapmanın püf noktalarını bizimle paylaştı.

1.Kömür pişirmeye hazır hale gelmeli

Öncelikle barbeküyü pişirmeye hazırlamak için kömürlerin gri bir külle kaplanana kadar kor hale gelmesini bekleyin.

2.Etlerin yağsız olması önemli!

Et pişirmenin ve barbekü yapmanın sağlık üzerindeki önemi büyük. Lezzetli bir barbekü keyfi için eti doğru seçmek gerekiyor. Dumanın sağlığa olan olumsuz etkisini, besinin yağının ve suyunun ateşe düşmesini, dolayısıyla duman oluşmasını önlemek için barbeküde yağsız et kullanımı önemli.

3.Etler önce terbiye edilmeli

Eti pişirmeden önce terbiye etmeniz etin daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Terbiye işlemini kuru soğan, sarımsak, kekik veya defne yaprağı, yoğurt ve zeytinyağı karışımı ile yapabilirsiniz.

4. Tuz et piştikten sonra ilave edilmeli

Tuz etin sertleşmesine neden olur. Tuzu eti pişirdikten sonra ilave etmek etinizin yumuşacık ve daha lezzetli olmasına olanak sağlar.

Barbekü

Yaz evleri için aydınlatma önerileri: Bahçe nasıl aydınlatılır?

Yorum yazın

E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.