bitkileri-sularken-dikkat

Bahçeli evler için bitki sulama önerileri

İklimlerin değiştiği, kuraklığın arttığı günümüzde, su tasarrufu yapmak herkesin görevi. Özellikle bahçemizi, bitkilerimizi sularken çok tutumlu olmalıyız. İşte yaz aylarında sulama yaparken dikkat etmemiz gerekenler…

‘Damlaya damlaya göl olur’ deyişi günümüz koşullarında ‘damlaya damlaya çöl olur’a döndü. Peki nasıl oldu da bu noktaya gelindi? Dünyamız giderek ısınıyor ve su kaynakları da hızla tükeniyor.

Bahçe kurulurken “Şebeke suyu var, azalırsa tankerle getirtirim, bütçem elverirse de kuyu açarım” der, işin çözümlendiğini düşünürüz ama zaman içinde işlerin hiç de düşündüğümüz gibi gitmediğini görürüz. ‘Herkes kapısının önünü süpürürse kent temiz olur’ sözünden yola çıkarak bireysel çözümlere göz atalım.

Bitkileri sularken dikkat edilmesi gerekenler

YENİ BAHÇELİ EV YAPANLARA ÖNERİLER

Kesinlikle yağmur suyu depolamak için olabildiğince büyük sarnıç yapın. Çatılardan su oluklarla boşa gidiyor. Bitkilere yağmur suyundan daha saf ve yararlı bir su bulamazsınız. Mutfakta iki su haznesi kullanın. Temiz ve deterjan kullanmadığınız haznenin suyu ikinci bir depoya gitsin. Bu şekilde sebze-meyve yıkama, ayrıca çalkalama sularını değerlendirirsiniz. Bir kg ıspanak yıkama suyu için en az 30 litre su kullandığınızı hesap edin!

Otomatik damlama sulama sistemini bahçe tesisatını, kuruluş aşamasında planlayın.

BAHÇELİ EVLERE ÖNERİLER

Yaz sıcağında suyun buharlaşmasını önlemek için özellikle yeni dikilmiş ağaç ve çalı türlerinin altına kurumuş yapraklar, eski hasırlar saman gibi gölge yapan malzemeler yayın. Yeni dikilmiş ağaçların altına geniş bir havuz açın ve haftada bir kez ama çok bol su verin. Bu şekilde suyun köklere işlemesine yardım edersiniz.

Bahçe sulama

NASIL SULAMA YAPMALIYIZ?

Gözlemlerime göre bitkileri sulamak yerine ıslatıyoruz. Toprağın yüzeyden ıslanması sulamak değildir. Yüzeysel sulamada su toprağı ıslatacak ve sıcaklık etkisiyle köklere işlemeden buharlaşıp gidecektir.

Sulamada bahçe bitkilerine göre şu sıralamayı yapmalıyız:

Gölge bitkileri: 3-4 günde bir

Güneş bitkileri: 1-2 günde bir

Mevsim bitkileriyle kökleri çok derine gitmeyen çok yıllık otsu bitkiler: İmkan varsa damlama yöntemiyle, yoksa akşam ya da sabah çok erken dip kısımların sulanması.

Çalı türleri ve sarmaşıklar: Ayarlı otomatik sulama sistemi ya da bitkinin su ihtiyacına göre sulama. Örneğin: Yetişkin begonviller haftada bir, hanımeli üç günde bir gibi.

Sebze bahçesi: Damlama ya da ayarlı damlama, sebzenin su ihtiyacı ve kök yapısına uygun ayarlı damlama daha verimli olur. Örneğin domates gibi kökleri derine gittikçe verimli olan bitkiler hava koşullarına bağlı olarak 2-3 günde bir bol sulama ister. Patlıcan az sulanırsa meyvesi acı, salatalık çok sulanırsa kocaman ve çekirdekli olur.

Yeni dikilmiş fideler: Toprakları kurumadan sık sık, köklendikten sonra ise cinsleri gözetilerek sulanır.

Sulama

SULAMADA ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER

  • Güneş altında sulamayın. Bahçeniz gölge bile olsa sıcak saatlerde yapılan sulama yaprak yanıklarına neden olur.
  • Güneş altında yağmurlama sulama yapmayın. (Yapraklar yanar, mantar hastalıklarına davetiye çıkar)
  • Gül ve ortanca gibi çiçek veren çalı türlerinin yapraklarını sulamayın.

SULAMA PÜF NOKTALARI İÇİN ALTIN ÖNERİ

Bir çapa 3 sulamaya eşdeğerdir. Çapalama, bitkinin bulunduğu alanın sıcak ve sulama etkisiyle kabuk bağlayan kısımların ufalanıp hava almasını sağlar. Çapa yaptığınız zaman sulamanıza gerek yok. Sebze ve meyve yıkama sularıyla da saksı bitkilerinizi sulayın.

Bitkiler nasıl sulanmalı? Sulamanın püf noktaları