bahçe için ağaç önerileri
bahçe için ağaç önerileri

Bahçe için ağaç önerileri! 10 farklı ağaç tavsiyesi

Bahçe için ağaç önerileri mi arıyorsunuz? Sizler için 10 farklı ağaç tavsiyemiz var. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, 10 farklı ağaç ile ilgili kısa bilgiler de verdi. İşte detaylar…

1-IHLAMUR AĞACI (TİLİA)

Bahçe için ağaç önerileri

Ihlamur ağaçları, kirlilik de dahil olmak üzere çok çeşitli olumsuz koşullara tolerans gösterdikleri için kentsel peyzajlarda tercih edilen ağaçlardan biridir. Ihlamur ağaçlarının tek sıkıntısı böcekleri çekmeleridir. Ihlamur ağaçları benekli gölgesinin altında gölgeli otların ve çiçeklerin büyümesi için yeterli güneş ışığına izin verir. Ihlamur ağaçları ılıman iklime sahip bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ihlamur ağacı çelik, dallandırma, tohum ve kalem aşısı gibi farklı yöntemlerle çoğaltılabilmektedir. Humuslu topraklarda sağlıklı yetişir. 

2-İĞDE AĞACI

İğde ağacı ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen bir bitki türüdür. Her tür toprakta yaşamaya adapte olabilir. İğde ağacı bakımı çok kolaydır. Sulama rutini düzenli yapılmak zorunda değildir. Sadece toprağın nemli olması yeterli. Toprak kurudukça sulama yapılabilir. Sulama köklere doğru yapılırsa sudan daha rahat faydalanır. Sadece bitki bodur dönemlerinde sağlıklı gelişebilmesi için sulama rutinine biraz daha dikkat göstermek gerekir. Budama döneminde ağaç budandığında daha verimli ve sağlıklı gelişim gösterir. İğde ağacı yaprakları son derece güzel bir görünüme sahiptir. Ayrıca kokusu ile gönülleri ferahlatır.  Meyve özellikleri dikkate alındığında biraz mayhoş bir tada sahiptir.

3-KİRAZ ÇİÇEĞİ AĞACI (SAKURA)

Bahçe için ağaç önerileri

Sakura ağacı görüntüsüyle kendine hayran bırakan ağaçlardan biridir. Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir. Japonya’nın simgesi olarak da kullanılır. Türkçe’de Kiraz çiçeği ağacı olarak bilinir. 

Japonya’da ocak ayından itibaren ağaçlar çiçeklenmeye başlar. Mart ve nisan aylarında da bu şölen devam eder. Türkiye’de de birçok yerde rastlamanız mümkün. Kiraz çiçeği ağacı meyve vermez. Sadece görsel yönden harika çiçekler sunar. 8 ila 10 metreye kadar uzayabilen ağaçlardır. 

Sakura ağacını sonbahardan ilkbahara kadar dikimi gerçekleştirilebilir. Genel olarak Kasım ayının ilk haftasından itibaren Sakura ağacı dikimine başlanabilmektedir.

4-ORMAN GÜLÜ AĞACI

Bahçe için ağaç önerileri

Orman Gülü ağacı fundagiller familyasının çiçekli bir türüdür. Odunsu çalılardan oluşur. Bodur türleri de mevcuttur. Bu nedenle saksıda da rahatlıkla yetiştirilebilir. Bilimsel adı Rhododendron’dur. Orman gülü ağacı kış aylarında yapraklarını döker. Fakat bazı türleri yazında yeşil kalabilir. 

Çiçekleriyle göz kamaştıran orman gülü ağacı farklı renklerde çiçek açmaktadır. Kırmızı, pembe, mor, sarı gibi renklerde çiçekler açar. Yaz döneminde de çiçeklerini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. 

Orman gülü ağacı çiçeklerinden tohum elde etmeniz mümkündür. Bu tohumları yeniden değerlendirebilirsiniz. Tohumların boyutu küçüktür.

Türkiye’de bol yağış alan dağlık alanlarda orman gülü ağacına rastlayabilirsiniz. Bazı kaynaklarda orman gülü bitkisinin Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olan 700 türü olduğu söylenmektedir.

Serin ortamlarda yaşamayı sever. Gün içerisinde özellikle sabah güneşinden faydalanabileceği bir yere konumlandırmak gerekir. Kireç oranı düşük, oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile sulanmayı sever. Gelişim döneminde bolca sulanmak ister. Nemli ortamlardan hoşlanır.

5-JAKARANDA AĞACI

JAKARANDA AĞACI Jacaranda mimosifolia

Jakaranda ağacı görüntüsüyle dikkatleri üstüne çeken ağaçlardan biridir. Odunu genellikle mobilya yapımında kullanılır. Mor renkli, üzümü andıran salkım şeklinde çiçeklere sahiptir. Ilıman iklime sahip bölgelerde mutlu gelişir. Ağacın boyu yaklaşık 10-25 metreye kadar uzayabilir. Jakaranda ağacı sık sulanmayı sevmez. Gün boyu güneşten faydalanmayı sever. Gösterişli çiçeklerini genellikle ilkbahar ve yaz mevsimi boyunca açmaktadır. Nemli ve verimli topraklarda yaşamayı sever.

 6-ÇİN MOR SALKIMI

Bahçe için ağaç önerileri

Çin mor salkımı, mor çiçekleriyle dikkatler, üstüne çeker. Baklagiller familyasına ait bir sarmaşık türü. Bitkinin ana yurdu Çin’dir. Ağacın boyu 20-30 metreye kadar varabilir. Uzun ömürlü bir ağaçtır. Yaklaşık 80 yıl kadar yaşayabilmektedir. Çiçekleri salkım şeklindedir. Görünümü üzümü andırır. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte özellikle Nisan sonu Mayıs ayı başında yapraklanmadan önce çiçeklerini açmaya başlar.

7-MANOLYA

Hoş kokusuyla bilinen Manolya ağacı, çiçekleriyle bahçenizi süsleyen güzel ağaç türlerinden biridir. Kireç oranı düşük topraklarda mutlu yaşar. Yine sulama yapılan suyun dinlendirilmiş olması ve kireç içermemesi gelişiminde önemli rol oynar. Ilıman iklimi çok seven manolya gün boyu güneşten faydalanmayı ister. Böylelikle daha sağlıklı gelişim gösterecektir. Çok soğuk ortamları sevmediği için ilkbaharda fidesini dikmeden önce yerini iyi tayin etmenizde fayda var. kışın soğuğa maruz kalırsa bitki ne yazık ki hayata tutunamayabilir.

8-ATEŞ AĞACI

Bahçe için ağaç önerileri arasında en dikkat çekicilerden biri de ateş ağacı. Ateş ağacı ismini görüntüsünden dolayı almıştır. Ateş ağacı, baklagiller familyasına aittir. Subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen çiçekli bir ağaç türüdür. Sıcak iklimleri çok sever. Fakat soğuk iklimli bölgelerde mutlu ve sağlıklı gelişim gösteremez. Dikkat çeken çiçeklerini yaz başında açmaya başlar. Çiçekleri oldukça iri yapılıdır. Susuzluğa dayanabilir.

9-MİMOZA AĞACI

Bahçe için ağaç önerileri

Mimoza ağacı sarı ponponu andıran çiçekleriyle bahar mevsiminde dikkatleri üzerine çeken ağaç türlerinden biridir. Ilıman iklim seven mimoza ağacının anavatanı Avustralya’dır. Güneşten faydalandıkça daha da güzel gelişim gösterir. Yine suyu çok sever. Kireçli toprakları ve kireçli suları sevmez. Bitki zayıf gelişim gösterir. Çiçeklerini kış sonuna doğru açmaya başlar. Ülkemizde Karadeniz, Marmara, Ege kıyılarında sıkça rastlanır. Akdeniz bölgesinde toprak içeriği kireçli olduğu için rastlamak biraz zordur.

10-KIBRIS AKASYASI

Kıbrıs akasyası ılıman iklimlerde yaşamayı çok sever. Bitkinin ana vatanı Avustralya’dır. Sarı çiçekleriyle dikkatleri çeker. Ülkemizde park ve bahçelerde sıkça rastlamak mümkündür. Genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesinde sıkça görünen bir ağaç türüdür.  Meyvelerinin görünümü baklayı andırır. Baklagiller familyasındandır. Tuzlu toprakları sevmez. Kireçli topraklarda gelişim gösterebilir. Hızlı büyüyen bir bitkidir. Birçok alanda çit olarak tercih edilir. 

Bahçe için ağaç önerileri bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Ağaç altına dikilen çiçekler: 15 muhteşem bitki

Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma

Balkonda yetişen ağaçlar! Bu ağaçları balkonda yetiştirebilirsiniz