Ahşap panellerle yaşam alanlarına yeni bir çehre

Son güncelleme:

Son dönemlerin yükselen eğilimlerinden ahşap panel sistemleriyle yaşam alanları yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Boydan boya duvar uygulamalarından bütünsel TV ünitesi çözümlerine, yatak odasından ıslak hacimlere kadar bu yüzeyler evde harikalar yaratmanızı sağlıyor.

AHŞAP PANEL NEDİR?

Dokulu panel uygulaması, AGT.

Ahşap panel ya da ahşap profil olarak adlandırılan panel sistemleri duvarları kaplamak için kullanılan yüzeylerdir. Genellikle etkileyici dokulara ev sahipliği yaparlar. Farklı ağaç yüzeylerinden yapılabilecekleri için renk ve doku skalası çeşitlilik gösterir. Bu özellikleriyle pek çok stile de kolaylıkla uyum sağlarlar.

DAHA SICAK HACİMLER

Ahşap panellerin en büyük avantajlarından birisi kuşkusuz ki nem ve rutubete karşı duvarları koruyor olması. Özellikle kuzey cephe evlerde ya da güneş ışığının rahat dolaşım yapamadığı yaşam alanlarında ahşap paneller tercih etmek ısı izolasyonu anlamında da mucizeler yaratabilir.

SES YALITIMI

TV ünitesi ve boydan boya duvar panel uygulaması, Yıldız Entegre.

Çok gürültülü bir caddede ya da şehir gürültüsünün hiç eksik olmadığı bir semtte oturuyorsanız size güzel bir haberimiz var. Dekoratif olarak tercih ettiğiniz ahşap paneller aslında mükemmel bir ses yalıtım yöntemi de… Evde huzur ve sessizliği önemseyenler evin farklı odalarında rahatlıkla bu panel sistemleri tercih edebilir. Ayrıca konsantrasyonu artıracağı ve verimli çalışma imkanı yaratacağı düşünülürse, ev ofis alanlarında da bu profillerin tercih edilmesi akıllı bir seçim olabilir.

KULLANIM ALANLARI

Ahşap panellerin kullanım alanları aslında tahmin ettiğinizden daha yaygın. Örneğin mutfak ve banyo dolaplarında da aslında bu hazır profiller tercih ediliyor. Bunun yanı sıra ada üniteleri, gömme depolama dolabı içeren bir antre duvarı, klozetin arkası, TV ünitesi, yatak başı gibi pek çok farklı form ve fonksiyonda bu paneller tercih edilebiliyor.

DESEN VE DOKU ÇEŞİTLİLİĞİ

Yeşil, ahşap duvar paneli, Yıldız Trend.

Ahşap profiller çok farklı şekillerde uygulama şansı tanıyor. Böylece duvar alanlarında geometrik hareketlilik ve akışkan görünümler de yaratmak mümkün oluyor. Benzer biçimde farklı ölçülerde ve şekillerde tasarlanan -örneğin; verev, oval, köşeli, dikdörtgen, çukurlu, ters dalgalı- profiller birleştirildiğinde ilham veren duvar çözümleri ortaya çıkabiliyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Panel sistemlerin avantajları nelerdir?

Duvar panelleri, ahşap veya PVC malzemeden yapılan, genellikle düz, nervürlü veya oluklu, iç içe geçen pratik uygulama imkanı olan ürünler. Hazır büyük ebatta olan panellerin yanı sıra yerinde çıtalı uygulamalar da yapılabiliyor. Paneller, geleneksel olarak iç mekânlarda dekoratif amaçlı olarak kullanılıyor. Ahşap panel sistemlerin modern tasarımlarda da kullanımının artması minimalist mekanlarda az mobilya ve eşya kullanımı sonucunda duvarların etkisinin önem kazanmasıyla oldu. Minimalizm ve doğal malzemelerin ön plana çıktığı iç mekân tasarımlarının popüler hale gelmesiyle modern iç mekân tasarımlarında sıkça tercih edilen bir öğe haline geldi. Özellikle son yıllarda, doğal ve sıcak bir görünüm arayışında olanların tercihi olan yeni nesil panel sistemler, iç mekânlara karakter ve sıcaklık katmanın yanı sıra, dokusal bir zenginlik ve estetik sağlıyorlar. Ayrıca kullanmanın da birçok farklı yolu bulunuyor. Duvarları tamamen kaplayarak modern ve gösterişli bir görünüm elde edebileceğiniz gibi, belirli bir duvarı vurgulamak veya odak noktası haline getirmek için de kullanabilirsiniz. Oturma odası TV duvarı, yatak odası yatak başı duvarı veya mutfaklarda raf asılabilecek bir duvarda uygulandığında mekâna derinlik ve karakter kazandırır. Çok farklı özellikte, dokuda ve renkte malzemeler bir araya getirilerek de tasarlanabilir. Banyo gibi ıslak hacimlerde panel sistemleri kullanırken, suya dayanıklı ve nemden etkilenmeyen malzemeler tercih edilmeli. Ayrıca, panel sistemlerinin doğru bir şekilde monte edilmesi ve su geçirmez bir yüzeyde uygulanması da önemli. Bu sayede ıslak alanlarda uzun ömürlü bir kullanım sağlanabilir. Mimar Filiz Cingi Yurdakul, Aura Design Studio Kurucu