Agave bitkisi bakımı nasıl yapılır? Sabır çiçeği özellikleri

Son güncelleme:

Agave bitkisi bakımı, sulama ve çoğaltma gibi püf noktaları merak konusu oluyor. Son zamanlarda etli bitkiler ve kaktüslere olan ilgi giderek artıyor. Peki görüntüsü aloe vera’ya benzeyen agave bitkisi bakımı nasıl yapılır? Sabır çiçeği olarak da bilinen Agave bitkisinin özellikleri ve bakımına ilişkin detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Evim Dergisi okuyucuları için anlattı.

AGAVE BİTKİSİ ÖZELLİKLERİ

Agave bitkisi, agavaceae familyasından gelmektedir. Anavatanı Orta Amerika olan, Meksika’da çöllerde doğal olarak yetişen bir kaktüs türüdür. Agave bitkisi Unesco tarafından dünya mirası listesine girmiş ve koruma altına alınmıştır ve 300 kadar türe sahiptir.

Türkçe’de sabır otu ya da sabır çiçeği olarak bilinmektedir. Ülkemizde de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişmektedir. Sabırgiller familyasının en bilinen bir diğer üyesi de yucca bitkisidir.

Agave bitkisi kısa gövdeli bir bitkidir. Yapraklarının üstü mumsu dokudadır. Yaprak kenarları dişli görünüme sahiptir. Yine yaprakları sivri uçludur ve uç kısmı diken gibidir. Yaprakları etlidir. Sadece bir defa çiçek açtığı için etli yaprakları içerisinde besin biriktirir. Ve tüm enerjisini bu çiçek için kullanır.

Agave bitkisi bakımı

AGAVE BİTKİSİ ÇİÇEK AÇAR MI?

Agave bitkisi ortalama 60 ila 100 sene arasında değişen ömrü boyunca yalnızca bir kere çiçek açmaktadır. Bu nedenle birçok yetiştirici ne yazık ki çiçek açtığına şahit olamaz. Bu özelliğinden dolayı yüzyıl bitkisi olarak da bilinir. Ömrü boyunca bir defa çiçek verir ve yine bir defa meyvesini verir. Ne yazık ki sonrasında da ölür.

Çiçeklerini yaz sonuna doğru açar. Sarı, beyaz ve yeşil renkte çiçekler açar. Çiçek şekli çana benzer. Meyveleri de kahverengidir. Meyve şekli yumurtayı andırır. Meyve içerisinde siyah yassı tohumlar mevcuttur.

AGAVE BİTKİSİ NE İÇİN KULLANILIR?

Meksika’nın ünlü içkisi Tekila, mavi agave bitkisinin dış yapraklarının budanmasından sonra geriye kalan kökün damıtılması sonucunda elde edilmektedir. Yine bazı agave türleri gıda sektörü ve dokuma sektöründe de kullanılmaktadır.

Yine agave bitkisi çekirdeğinin öz suyundan şurup elde edilmektedir. Özellikle şurup Amerika ve Avrupa kıtasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine tatlandırıcı olarak da kullanımı yaygındır. Şekere oranla içerisinde daha az glikoz barındırır.

Şeker mayalanmayı hızlandırma etkisine sahiptir. Aynı şekilde agave şurubu da mayalanmayı hızlandırmaktadır.

AGAVE BİTKİSİ FAYDALARI

Sağlığa birçok faydası da vardır. Kabızlığa iyi gelir. Özellikle iltihaplanma ve enfeksiyonlara karşı etkisi fazladır. Ayrıca bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Kolestrolü düşürücü etkiye sahiptir. Şurubu bol miktarda lif içerdiği için tokluk hissi verir.

Tüketilmeden önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Agave bitkisi saponin içermektedir. Yapraklarından ve köklerinden elde edilen bu madde sabun yapımında kullanılmaktadır. Yapraklarında çok güçlü lifler vardır. Bu lifler dokuma sektöründe ip ve hasır üretiminde kullanılır.

AGAVE NASIL ORTAMDA YETİŞİR?

Tropik, yarı tropik, sıcağa dayanıklı ve ılıman iklimde yaşamaktadırlar. Eksi 10 derece soğuğa dayanıklıdır. Güneşi ve gün ışığını sever.

AGAVE SUYU SEVER Mİ?

Sukulent türü olduğu için susuzluğa uzun süre dayanabilmektedir. Kayalık, kurak alanlarda yaşayabilmektedir.

Sulaması yazın sıcaklık nedeniyle daha sık kışları ise daha seyrek periyotta yapılır. Kışın fazla su verilmesi köklerine zarar verir.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Toprak olarak killi, kumlu, balçık, killi balçık, kumlu balçık özelliğe sahip topraklarda yetişir. Toprak ph’ı 6-8 aralığında olmalıdır. Mart ve ağustos ayları arasında 2 haftada bir gübre verilebilir.

AGAVE SABIR ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Tohumla ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Tohumlarını meyvelerinden elde edebilirsiniz. Tohumlar ortam sıcaklığı en az 21 derece olan bir konumda uygun toprakta filizlendirilir.

Kökten ayırma yöntemiyle bitki sürgünleri ilkbahar ortalarında ana gövdeden ayrılır ve uygun yere aktarılır.

AGAVE BİTKİSİ HASTALIKLARI

Bitki genelde kurşuni küf hastalığına yakalanır. Yine unlu bit ve bazı kabuklu bitlerin yuvası haline gelebilir.

Yuka bitkisi bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı?