Son güncelleme:

Boş bir odayı baştan sona her detayı ile dekore ederken gözünüz korkmasın. Birkaç pratik uygulama ve dekoratif hile, 1 dakika gibi kısa bir sürede stili tazelemeye yeter.

Birbirini tamamlayan tonlar ana renk paletinizi güçlendirirken, saksıda dekoratif bitki ve çiçekler stilinizi pekiştirir.

4 KİLİT İPUCU

  1. İşe kanepe, sehpa ve kilim gibi mekandaki hacimli ve dekorasyonunun kilit parçaları ile başlayın. Almadan önce beğendiğiniz modellerin odaya sığacağından emin olmak için alanınızı ve mobilyaları ölçün. Ve eğer hangi tarza yöneleceğinizden henüz emin değilseniz ya da aklınızda soru işaretleri varsa nötr renkler ve klasik, zamansız formlar tercih edin.
  2. Ardından, odaya doku kazandıran aksesuar seçimlerine başlayabilirsiniz. Bu noktada her şeyin eşleşmesi gerekmediğini unutmayın. Farklı kumaş, malzeme ve dokular seçin, değişik boyutları harmanlayın ve dekoratif yastıkları 3, 5, 7 gibi tek sayılarda gruplayarak yerleştirin, Sadece seçtiğiniz tüm aksesuarların benzer renk skalasında ya da birbirine yakın tonlarda olmasına dikkat edin.
  3. Aydınlatmalar, kurguladığınız ambiyansı ve dekorasyonu canlandıran, derinlik kazandıran en önemli unsurlardan. Davetkar bir his yaratmak için, aplik, lambader ve orta sehpanın üzerinden asacağınız sarkıtlar ile ışıkları farklı açılardan gelecek biçimde konumlandırın. Genel görünümü pekiştirmek için odada değer verdiğiniz bir parçayı mücevher gibi parlayacak biçimde özel olarak aydınlatarak stile vurgu yapın.
  4. Son olarak çiçekler, yeşil bitkiler ve dekoratif mumlar gibi her odaya farklı bir kimlik kazandıran, mekanları hareketlendiren aksesuarları dokular ile harmanlayıp eşleştirin. Ancak her ayrıntıda ortak bir diliniz olsun. Yani yine eve hakim olan ana renk paletine ve tarza sadık kalın, bunu tamamlayıcı renklerle bütünleştirin.

Fotoğraf: vanessaarbuthnott.co.uk

1 DAKİKADA PRATİK STİL HAMLELERİ

  • Küçük ölçekli vazo, tasarım objeleri ve abajurları daha dikkat çekici kılmak için altlarına küçük kitap kümeleri yerleştirerek kademelendirip yükseklik kazandırın.
  • İç mekan bitki ve çiçeklerine dekoratif ve şık bir görünüm kazandırmak için saksıya ektikten sonra diplerine beyaz taş, yosun veya hindistancevizi lifleri serpiştirerek süsleyin.
  • Sehpa, konsol ve raflarda sergilediğiniz irili, ufaklı bolca çerçeve, biblo ve aksesuarınız mı var? Bunların etrafta dağınık, kopuk görünmemesi ve dekoratif etkilerini pekiştirmek için stil, renk veya formlarına göre bir tepsi içinde veya aynı rafta ve birkaç kitap kümesi üzerinde gruplayarak kademeli biçimde yerleştirin.
  • Yaşanmışlık hissi mekanlarda stil sahibi, şık ve sofistike bir izlenim yaratır. Mesela mumların fitillerini hafifçe yakın. Evet en sevdiğiniz mum bitmesin istiyorsunuz ama mutlaka kullanın.
  • Küçük ölçekli tablo, sanat eserleri veya resim ve posterleri duvara asmak yerine konsol üstüne, raflara farklı objeler, vazolar, mumlar ve diğer aksesuarlar ile kombinleyerek kullanın.
  • Abajur, lambader, avize… Farklı biçimde aydınlatmaları harmanlarken vintage ya da retro gibi ortak bir stil diliniz olsun.
  • Meyveleri ayaklı kaseler, geniş dekoratif çanaklar ve ilginç tepsilere yapraklarını, saplarını koparmadan ham halde yerleştirerek mutfak tezgahı veya yemek masasında sergileyin.

STİL İPUÇLARI

Koltuk, kanepe ve halı gibi büyük parçaları seçerken stilinizi hatta tarzınızı değiştirdikçe veya her ev değiştirdiğinizde baştan yenilememek için her dönem kullanılabilecek, zamansız modellere yatırım yapın.

Desenli halınız, bol renkli kiliminiz yaşam alanını boğar diye endişelenerek kullanmaktan vazgeçmek yerine; odanın zeminine en altta geniş, düz ve nötr renkte bir halı serip desenli olanı üstüne yayarak görsel bir denge oluşturun.

Şık ve işlevsel yemek odası için 6 adım