mutfak-yerleşimi planı
mutfak-yerleşimi planı

5 farklı tip mutfak yerleşimi planı ve özellikleri

Temelde 5 tip mutfak yerleşim planı var. Size en uygununu seçerek mutfağı bu plan üzerinden şekillendirin.

GALERİ TİPİ MUTFAK YERLEŞİM PLANI

Dar ve ince bir yerleşimdir. Bu planda tezgah ve dolaplar Karşılıklı iki duvar boyunca konumlanır. Bu planlamada:

  • Gereğinden çok dolap kullanmaktan kaçının. Bunun yerine açık raflara yönelin. Modern, düz hatlı kapaklar tercih edin. Kulpsuz ya da entegre kulplu üniteler, tam ankastre cihazlar kullanın.
  • Zeminde seramik ya da parkeyi enlemesine döşeyin. Bu, alanın geniş görünmesini sağlar.
  • Çalışma üçgenini göz ardı etmeyin. Böylece ocak ve buzdolabı zıt köşelerde olmaz ve iki kişi aynı anda yemek pişirirken sıkışmaz.
  • Dar mutfaklar dağınıklık kaldırmaz. O yüzden düzeni elden bırakmayın. Dar çekmece ve kiler üniteleri, tekerlekli raflar ve separatör gibi çözümlere yatırım yapın.

L FORMLU MUTFAK YERLEŞİM PLANI

En klasik yerleşimdir. Kullanıcılara maksimum esneklik ve çalışma imkanı sunuyor. Bu yüzden:

  • Mutfağı açık planlıymış gibi algılatın. Yani, sadece iki duvarı dolapla geçin ve orta alanı boş bırakın.
  • Daha verimli ve ferah kılmak için lavabo ve ocağın her iki tarafında da eşit tezgah alını bırakmaya çalışın.
  • Tezgah bitişlerinde eğer yeriniz varsa küçük bir masa veya yükseltilmiş banko ile atıştırma alanı oluşturun.
  • Tel şişelikler, pull-out sistemler, böbrek formlu döner raflar ile her köşeyi değerlendirin.
  • Eğer pencereniz yoksa doğal ışık kaynağı da yok demektir. Böyle bir durumda tezgah üstü ışıkları ile aydınlık kılın. Özellikle noktasal spotlar çalışma ya da pişirme bölümünü direkt aydınlatarak işinizi de kolaylaştırır.

U FORMLU MUTFAK YERLEŞİM PLANI

Üç duvarın da kullanıldığı bu yerleşim oldukça geniş bir çalışma alanı
sunuyor.

  • Bu alandan en iyi şekilde yararlanmak için mutfak çalışma üçgenini dikkate alarak kompakt bir plan kurgulayın.
  • Eğer bir ada ünitesi istiyorsanız lavabo ya da ocağı buraya yerleştirin.
  • Lavabo ve ocak birimleriniz aynı duvarda ise aralarında çok geniş boşluklar bırakmayın. İdeal mesafe: 80 cm.
  • U planda iki köşede duran açılı dolapların içine yine özel raf sistemleri ekleyerek depolama alanınızı maksimize edebilirsiniz.
  • Eğer uzun bir mutfağınız varsa tezgahlardan birinin bitişine entegre yarım ada tasarlayarak yemek alanı kazanabilirsiniz.

ADA ÜNİTELİ MUTFAK YERLEŞİM PLANI

Geniş mutfaklar için konforlu bir çalışma alanı sağlayan ada üniteler ara mesafeleri daraltarak fonksiyonel bir çalışma üçgeni oluşturmaya da yardımcı oluyor.

  • Ada üniteyi yerleştirirken dolap ve cihaz kapaklarının açılması ve ada etrafında rahat hareket etmek için yeterli boşluk bırakmaya dikkat edin. Kullanışlı bir ada ünitesi için 90 cm iyi bir ölçü. 120 cm’de tercih ediliyor ama daha büyük olmamalı.
  • Ada ünitesi planlarken tesisatınız uygunsa yıkama ya da pişirme birimlerinden birini burada planlayın.
  • Adada ocak varsa tencere ve tavalar için ekstra çekmeceler de kullanın.
  • Güvenlik de önemli bir detay. Yeni yürüyen çocukların veya sizin çarpmanızı önlemek için tezgah köşelerini yuvarlatın ya da açılı kullanın.

AÇIK PLANLI MUTFAK YERLEŞİMİ

Yaşam alanı ile entegre açık mutfaklar sosyalleşmek için de olanak sunuyor. Ancak dikkat:

  • Açık planlı mutfak yerleşimi pek de kolay olmayabilir. Özellikle pişirme, yeme, oturma ve hatta çalışma gibi farklı işlevler için alanlar oluştururken. Bunları ayırt etmek için zeminden duvara, dolaplara kadar malzeme ve dokularla farklılaştırın.
  • Açık mutfağın en büyük sıkıntısı yüksek cihaz sesleri. Bu yüzden sessiz çalışanlara yatırım yapın.
  • Aspiratör ya da davlumbazın yemek kokularını ortadan kaldıracak kadar güçlü emiş gücüne sahip olanını tercih edin.
  • Açık planların bir diğer sıkıntısı da ısınma. Eğer yerden ısıtma sistemi kullanıyorsanız zemini seramik, taş veya porselen döşeyip maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Organize bir mutfağın stil sırları nelerdir? İşte püf noktalar

Düzenli ev: Evi daha doğru ve düzenli kullanma rehberi