2020-TREND
2020-TREND

2020 yılının ev dekorasyonu ve tasarım trendleri nedir? Mimardan öneriler

2020 yılında hangi tasarım trendleri olacak? Yüksek Mimar Feza Ökten Koca, ev ve ofis iç mekanlarında 2020 yılında ön plana çıkacak olan tasarım trendlerini değerlendirdi. Koca’ya göre günlük hayatta tercih edilen rahat ve konforlu tasarımların yanında doğadan ilham alan ürünler renk, doku ve form değişikliğine uğrayarak yeni yılda da karşımıza çıkacak.

2020 YILI TASARIM TRENDLERİ NELER OLACAK?

Konut ve çalışma mekanları göz önüne alınırsa 2020 yılında tasarım alanında konuşulacak yenilikler ve gelecekte karşımıza çıkacak trendler neler olacak? İşte yanıtı…

Yüksek Mimar Koca’ya göre, bir süredir devam eden minimalist, sade ve fonksiyonel tasarım fikirleri ön plana çıkmaya devam edecek. Yaşam tarzları ve ihtiyaçlar değiştikçe yeni trendler de beraberinde gelmek zorunda. Konu ile ilgili Koca şu ifadeleri kullandı:

TEKNOLOJİ HER ZAMAN ÖN PLANDA OLMAYA DEVAM EDECEK

“2010-2019 yılları arasında teknoloji ve kullanıcı alışkanlıklarındaki değişimlerle birlikte mimari ve iç mimaride farklı dillere geçişler oldu. 2020 ile birlikte yeni bir 10 yıllık döneme daha giriyoruz. Önümüzdeki yıllarda dijital dünyada teknoloji her zaman ön planda olmaya devam edecek; bu yüzden de mimari ve iç mimari tasarım trendleri de teknolojiden maksimum oranda faydalanacak. Konforun yanı sıra sosyal medya etkisi ile fotoğraf kareleri yaratacak alanlar yaratılmaya devam edilecek.”

İŞ EVE TAŞINDI, EV DEKORASYONU VE BEKLENTİLER DEĞİŞTİ

Y kuşağının iş hayatına atılıp kendi evlerinde yaşamaya başladığını, ofis ve konutlarda onların yaşam şeklini destekleyici yeni mimari tarzlar ortaya çıktığını vurgulayan Y. Mimar Feza Ökten Koca, Y ve Z kuşaklarının farklı isteklerle mekanlarda konfor arar olduklarını, eski katı kuralların da yavaş yavaş kırılmaya başladığını belirtiyor.

OFİS VE KONUT TASARIMLARININ FERAH OLMASI İSTENİYOR

Her geçen sene şehirler büyüdü ancak yeni jenerasyonların konfor anlayışı ile yaşadığımız ve çalıştığımız mekanlar küçüldü. Hem ofis hem de konut tasarımlarında açık mekanın ferah olması ve istenildiği zaman farklı fonksiyonlarda kullanılabilmesini sağlayan doğal malzemeler tercih edilecek.

2020’DE AHŞAP, HASIR, RATTAN, JÜT MALZEMELERİ ÖNE ÇIKACAK

Koca şu ifadeleri kullanıyor: “Ahşabın yanı sıra bu alanlarda hasır, rattan ve jüt gibi malzemeler de karşımıza çıkacak. Bu tarz lifli malzemelerin kullanılması mekâna daha fazla doku katarak ortamın daha sıcak karşılanmasını sağlayacak. Ahşap yüzeyler farklı desenlerde boyanarak tanımlı mekanlar oluşturacak.”

ETNİK OBJELER KULLANILACAK

Kadife döşemelerin, iç mekan tasarımlarında kullanılmaya devam edeceğinden söz eden Feza Ökten Koca, etnik objeler kullanılarak farklı kültürlerin havası yaşatılabileceğini ve metalin parlaklık özelliğiyle; lambalar, ayna çerçeveleri, mobilyalar ve aksesuarlarda metalin tüm varyasyonları kullanılacağını aktarıyor.

TERRAZZO KAPLAMA KULLANILACAK

Terrazzo kaplama, gelenekselden farklı olarak daha büyük boyutlarda, daha az yoğunluğa sahip ve daha çarpıcı olarak mimaride ve tasarımda kullanılacak. 2020’nin trend rengi ise klasik mavi.

2020 YILININ RENKLERİ

Yeni yılda iç mekanlarda klasik mavi dışında alev kırmızısı, safran, biskay yeşili, frenk soğanı yeşili, soluk denim, portakal kabuğu, mozaik mavisi, mercan pembe, çubuk tarçın ve gün ışığı renklerini de göreceğiz.

2020’nin dekorasyon şifreleri ve renkten malzemeye ipuçları

SANAT 2020’DE İÇ MEKANLARDA

Mimar Koca, ayrıca 2020’de dekorasyonun en büyük destekçisi olarak sanatın iç mekanlarda daha fazla yer bulacağını, iç mimari tarzı ne olursa olsun, konut mekanlarının resimler ve heykellerle kişiselleştirileceğini de sözlerine ekliyor.