yoğurt-çiçeği-papatya
yoğurt-çiçeği-papatya

Papatya (Yoğurt Çiçeği) bakımı nasıl yapılır?

Son güncelleme:

Yoğurt çiçeği bakımı hakkında ne biliyoruz? Papatyanın bir diğer adının yoğurt çiçeği olduğunu biliyor muydunuz? Papatyanın faydaları, bakımı ve dikimi ile ilgili püf noktaları, Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf Evim Dergisi için anlattı.

YOĞURT ÇİÇEĞİ (PAPATYA) NEDİR?

Papatya, 20-50 cm yükseklikte uzayan, baharda çiçek açan, taç yaprakları beyaz, ortası sarı kömeçli, bir yıllık otsu bir bitkidir (Matricaria chamomilla).

PAPATYANIN FAYDALARI

Papatya (Yoğurt Çiçeği) yüksek antioksidan kaynağıdır. Yoğurt çiçeğinde bulunan hayati antioksidanlar, bitkinin güçlü yağlarında bulunur. Sağlık alanında birçok alternatif tıp ürünlerinde kullanılan papatyanın idrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü özellikleri bulunmaktadır.

Papatyalar dünyanın hemen hemen her yerinde yetişmektedir. Sadece Türkiye’de yetişen 50’den fazla papatya türü vardır.

Papatya - Yoğurt Çiçeği

PAPATYA BAKIMI NASIL YAPILIR?

Papatyalar ılıman iklime sahip bölgelerimizde doğal ortamda kendiliğinden çıkar. Fakat bakımını evlerde saksı içerisinde de sağlayabilirsiniz. İç mekan yerine balkonlarınızda bakımını yapmanız gerekiyor.

Toprağı kurudukça sulaması yapılmalıdır. 2 yıllık bir bitki olduğu için saksı değişimine gerek yoktur.

Papatya, ilkbahar mevsiminde ekimi yapılacak bitkiler arasında yer alır.

PAPATYA NEREDE YETİŞİR?

Nemli yahut kuru bölgelerde yetişebilir. Fakat güneşi seven bir bitkidir. Tohum yatağını ince hazırlayarak dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

PAPATYA NASIL DİKİLİR?

Dikim işlemi sırasında üzeri toprakla örtüldükten sonra hafifçe bastırmak yeterli olacaktır. Killi ya da kireçli toprak tercih edebilirsiniz. Ektiğimiz papatyaların boylarının daha uzun olabilmesi yani rahatça büyümeleri için dikim işlemini aralarında belli bir mesafe olacak şekilde yapmalısınız. Aksi taktirde papatyaların gelişimi kısa ve cılız olur.

PAPATYA BAKIMININ PÜF NOKTALARI

  • Geçirgen olduğu sürece her tür toprakta rahatlıkla gelişir. Ilıman iklim bitkisidir. Güneş ışığı alan yerler onun için idealdir.
  • Nemden hoşlanmaz. Toprağının kurumasına izin vermeden ama toprağı çamur yapmadan, düzenli sulama yapın.
  • 60-100 santimetreye kadar boylanabilir. Ilıman iklim bitkisi olduğu için eksi 3˚C’nin altındaki sıcaklıklardan koruyun.
  • Çiçek tarhlarında, kayalık alanlarda, bordür ve saksılarda şık görünür.
  • Nisan-haziran aylarında açar çiçeklerini. Tohumla ya da çelik alma yöntemiyle üretebilirsiniz.
  • Dikim sırasında toprağına kompost ilave edebilirsiniz. Tohumlarını bahar aylarında doğrudan bahçeye ekebilirsiniz.
  • Çelikle üretecekseniz genç çelikleri köklendikten sonra, önce keselere yerleştirin. Soğuklar geçtikten sonra bahçenizin istediğiniz bölümüne alabilirsiniz.

BODRUM PAPATYASI NEDİR?

Bodrum papatyası
Bodrum papatyası

Asteraceae ailesindendir. Mızraksı yapraklarının kenarları bazı türlerinde düz, bazılarında tırtıklıdır. Papatyaya benzeyen çiçekleri genellikle her sap
üzerinde bir adet açar. Çiçeklerinin renkleri, mavi, mor, pembe, sarı ya da krem olabilir.

BODRUM PAPATYASI NE ZAMAN EKİLİR?

Tohumlarını mart ayında ekebilirsiniz. Ekimi kapalı ve ılık bir yerde yapılmalıdır. En sağlıklı gelişimi sıcak iklimlerde gösterir. Geçirgen her tür toprakta yetiştirebilirsiniz. Toprağının nemli kalması gerektiğini unutmayın. Özellikle saksıda yetiştirecekseniz toprağını sık sık kontrol edin.
Kurumasını engelleyin. Kış aylarında köklerini kuru yapraklarla örtün.

Birçok rengi vardır ama ülkemizde en çok mor ve beyazı yetiştirilir. İlkbahar ve yaz aylarında satın aldığınız fideleri bahçe ve balkonlarınıza dikebilirsiniz.

BODRUM PAPATYASI NASIL DİKİLİR?

Dikim yapacaksanız, fidelerin aralarında 30 santimetre mesafe bırakmaya özen gösterin. Açtığınız çukur, fideyi aldığınızda bulunduğu kaptan biraz daha derin olmalıdır. 30-60 santimetreye kadar boylanma yapabilir.

Orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı? Evde orkide nasıl çoğaltılır?