Yeni bir ütü almadan önce

Buharlı, kazanlı veya dikey… Yeni bir ütü almayı planlıyorsanız bunları bilin!

1. Bir ütüden en büyük beklenti, iyi buhar vermesi ve bunun karşılığında kırışıklıkları kolayca açabilmesidir. Ayrıca hafif olmalı ve ütülenen şeyin üzerinde rahat hareket edebilmeli.
2. Eğer ütülenmesi gereken çamaşırınız çok oluyorsa buhar istasyonlu/jenaratörlü bir ütü; az ise normal buharlı ütüleri tercih edebilirsiniz. Çamaşırlarınız çok oluyor ancak haftada birden fazla ütü yapıyor ve her seferinde 5-6 tane giysi ütülüyorsanız buharlı istasyonlu ütünün kullanımı sizin için çok pratik olmayabilir. Ancak haftada bir biriktirerek ütü yapıyorsanız uygun olabilir.
3. Buhar istasyonlu ütü tercih ederseniz ilk bakacağınız özelliği buhar gücü ve Watt cinsinden ısı gücü olmalıdır. 2400 W bir ütü tercih etmek kırışıklıklar için iyi olacaktır. Buhar gücü ise bir püskürtmede uyguladığı buhardır.  Sabit buhar çıkışı en az 35 g/dk şok buhar gücü de yine en az 90g/dk olmalı. Bu değerler buhar istasyonlu  ütülerde sabit buhar çıkışı 150 g/dk civarlarında olacaktır.
4. Temel bir özellik de tabandır. Taban giysilerin üzerinde kolay hareket etme, ısıyı iyi iletme, parlama yapmama gibi önemli niteliklere sahiptir. Bu yüzden safir taban, glissée veya seramik tabanlı ütülerin seçilmesi daha uygun olur. Safir tabanlı ütülerin özelliği tabanının hiçbir şekilde çizilmemesidir.

ÜTÜ YAPARKEN…
1. Yıkadığınız çamaşırları askıya çok düzgün asar ve nemli ütülerseniz bu harcanan enerjiyi de azaltır.
2. Kumaşın türüne göre termostatı en az seviyeye ayarlarsanız daha az enerji harcamış olursunuz.
3. Ütüyü tekrar ısıtmamak için bir seferde işlemi tamamlamaya gayret gösterin.
4. Ütünün bitimine doğru prizden çekin ve son parçaları öyle ütüleyin.
5. Tabanı çizilmeyen ütüleri tercih etmenizde fayda var.
6. Ütüyü prizde unutmamak için önlemlerinizi alın ya da kendi kendine kapanan bir model tercih edin.
7. Ütü yapmaya düşük sıcaklıkta ütülenmesi gereken çamaşırlarla başlayın. Çünkü ütü çabuk ısınır, yavaş soğur.
8. Ütülerin farklı türde kumaşlar için farklı sıcaklık ayarları vardır. İpek, yün ve sentetik kumaşlarda, bu  kumaşlara özel sıcaklık ayarlarını kullanmak özellikle çok önemlidir. Aksi takdirde kumaşı yakarak hasar verme  riski doğar.
9. Kıyafetlerinizi sprey fonksiyonu ile nemlendirdiğiniz takdirde şok buhar seçeneğini daha az kullanırsınız.  Bunu bilerek ütü yapın.
10. Ütüye ara verdiğinizde, ütüyü dik konumda bırakmaya özen gösterin. Böylece ütünüz yatay konumda olduğu gibi buhar üretmeyecektir.

Fotoğraf: Violet Plus, Arnica.