Uyumlu uyumsuzluk: Harajuku

Çarpıcı renklerin, ilginç formların, biraz ondan, biraz bundan esinlenilerek şekillendiği, kendi içinde bütüncül ama oldukça aykırı, özgün ve yenilikçi bir dekorasyon anlayışı ile tanıştıralım!

Tokyo’nun Harajuku bölgesinde yaşayan gençlerin giyim tarzlarının esin kaynağı olduğu moda akımını, uyumsuzluğun içindeki uyum olarak da tanımlayabiliriz. Japon gençliğini peşinden sürükleyen bu moda akımının dekorasyona yansıması ise aslında kalıplaşmış stillere, standart kurallara bir isyan, bir başkaldırı olarak da anlatılabilir. Stilin çıkış noktası abartılı uyumsuzluk olsa da, içinde barındırdığı renkler, figürler ve desenlerin kendine özgü bir ahengi var. Ülkemizde çok bilinmese de dünyada oldukça popüler olan bu moda ve dekorasyon akımı mekanları aykırı ama çarpıcı, kimi detaylarda ise biraz çocuksu ve oldukça da sevimli kılabiliyor.

STİLE DAİR KISA KISA

– Süper minimalist mobilyaları ilginç aksesuarlar ve geleneksel Japon süslemeleriyle harmanlayabilirsiniz.

– Parlak renkleri seviyor ve evinizde denemekten korkmuyorsanız, neon vurgulu renkleri, karmaşık ya da geometrik desenlerle birleştirin.

– Gelenekselci olmak için Japon evlerinin değişmez ögelerinden ilham alın. Mesela kiraz çiçekleri, bambu ve bonsai gibi…

– Çok modern bir kanepeyi chabudai (kısa bacaklı sehpa), rengarenk zabutonlar (yer minderler) ile tamamlayın.

– Ana yaşam alanınızda klasik bir Japon evinin olmazsa olmazı shoji paravanlar, tatami yani hasır dokulu halılar, renkli döküm fenerler ve bir tansu (sandık dolap) mutlaka bulunsun.

– Duvarlara geniş ölçekli suluboya grafik veya soyut tablolar, resimler veya modernist parşömenler asın. Eğer bunu tercih etmiyorsanız, Harajuku bölgesinin bir resmini büyük ölçekte bastırıp çerçeveleterek de asabilirsiniz.

Ikea.

– Zemin renginiz mutlaka beyaz olsun. Çünkü geri kalan her şey pop renkerde ve cıvıl cıvıl olmalı.

– Pastel pembe mobilyalar, çizgi roman desenleri ve ilginç aksesuarlarla mekanlara biraz punkçı bir ruh da kazandırın.

– Japon sokak stili bireyselci ama bir o kadar da paylaşımcı bir yaklaşım sergiler. Bu yüzden benzer formda ama kontrast renklerde objeleri birlikte sergileyin.

– Salonun bir duvarında boyayla ya da bir sehpa üstünde vazo+çiçek kombiniyle renk blokları oluşturun. İdeal renk karışımınız neon sarı, fıstık yeşili ve çingene pembesi olsun.

– Hacimli kırmızı bir kanepe, etrafında pop renkli mobilyalar ve çizgi film karakterleri, grafik desenler… İşte çılgın Japon sokak stilinin çarpıcı birlikteliği.