U şeklinde mutfak tasarımlarında dekorasyon

U şeklinde mutfak tasarımlarında dekorasyon püf noktalarını biliyor musunuz? Mutfakta sahip olduğunuz her bir metrekarenin değerini bilen bir planlama var: U mutfaklar. Alanı maksimum verimlilikte kullanmayı sağlayan bu tasarım, mutfağınızı dönüştürme konusunda iddialı.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: U şeklinde mutfak tasarımları: Küçük alanlar için güzel fikirler

U şeklinde mutfak
Fotoğraf: Etna U mutfak planı, Lineadecor.

Mutfak planlaması yaparken göreceksiniz ki bazı planlar diğerlerinden daha iyi çalışır. Bunlardan biri de kuşkusuz ki U planlı mutfaklar. Neredeyse tüm mekanlara kolaylıkla uyum sağlayabilen bu plan işlevsellikte sınır tanımıyor. Benzer şekilde koridor ya da L şeklindeki mutfak planlarına oranla çok daha fazla depolama alanı sağlaması ile de öne çıkıyor.

U MUTFAĞIN GENİŞLİĞI NE OLMALI?

U mutfaklar aslında hemen hemen tüm mutfak tiplerine ve boyutlarına uyum sağlar. Ancak yine de minimum önerilen ölçü 10 metrekaredir. Eğer dikdörtgen bir mutfağınız varsa karşılıklı iki mutfak dolabı arasında trafiği engellememek adına minimum 2 metre mesafe olmalıdır.

ALAN NASIL PLANLANMALIDIR?

U mutfakların kalbinde “altın üçgen” tasarım anlayışı vardır. Yani yıkama, buzdolabı ve pişirme alanları arasında mükemmel bir mesafe ayarı sağlanır. Bu mesafe 120 cm-270 cm arası olacak şekilde yapılmalıdır. Bu üçgeni U mutfaklarda sağlamak son derece kolayken L mutfaklarda çok daha zorludur. Altın üçgen zaman anlamında mutfakta çok daha hızlı, pratik hareket etmenizi sağlar.

ADA ÜNİTELERİ ENTEGRE EDİLİR Mİ?

U şeklinde mutfak
U planlı mutfaklarda aydınlatma kilit bir rol üstlenir. Dolaplar alanı çepeçevre saracağı için mutlaka tezgah arası, dolap içi, yönlendirilmiş tavan modülleri ile alan desteklenmelidir. Fotoğraf: Ultradecor ada üniteli U mutfak plan örneği, Albox.

Eğer orta büyüklükte ve açık planlı bir mutfağınız varsa ada ünitesini U yapının sol ya da sağ kolu gibi düşünebilirsiniz. Eğer alan anlamında hiçbir sıkıntınız yoksa o zaman U planın tam ortasında bağımsız bir ada ünitesi de tercih etmemeniz için hiçbir engel yok demektir.

YEMEK MASASI NEREDE OLMALI?

U mutfaklarda yemek masası için en iyi konumlandırma U’nun kollarından birinin en ucunda olmasıdır. Alanın büyüklüğüne göre bir form tercih edebilirsiniz. Benzer biçimde açılır kapanır ya da kayar tablalı ve gizli masa modülleri de bir seçenek.

PENCERENİN KONUMU NE OLMALI?

U planlama yapılırken gün ışığını bloke etmemek için pencereler iyi düşünülmeli. İdeal olanı yıkama alanını pencere önüne konumlandırmaktır. Tesisat izin vermiyorsa bu durumda dolap modüllerini alçak tutarak, pencere kenarında ise kapaklı dolaplar yerine açık raf sistemleri tercih ederek ışık salınımını garantilemiş olursunuz.

U MUTFAĞIN TARİHÇESİ

“19. yüzyıl sonu – 20. yüzyıl başından itibaren, mutfağın konut içindeki işlevi ve kültürel değeri değişti. 19. yüzyıl sonlarında elektr ikli yemek pişirme aletleri, gazlı ocaklar devreye girerken, 20. yüzyılın ilk yarısında buzdolabının kullanılmaya başlanmasıyla mutfak bugünkü haline g eldi. 1980’lerde Frankfurt Mutfağı yani U tasarımıyla mutfak; çalışma laboratuvarı gibi düşünülmüş. Frankfurt Mutfağı’nda, tesisat ve sabit eşyalarıyla detaylı bir şekilde tasarlanan mutfak, çalışma sıra lamasına göre optimum mesafeleriyle konumlandırılmış. Kadının sosyal yaş ama dahil olmasıyla birlikte, mutfakta geçirdiği zamanı kısaltabilm ek ve işlerini kolaylaştırabilmek amacıyla tasarlanan Frankfurt Mutfağı, 1930‘ lu yıllarda standartlarını oturtarak dünyaya sunulmuş. Böylece bugünkü mutf ak tasarım ilkelerinin de temeli atılmış. Mutfakta optimum mesafe esas alı narak çalışma üçgenini belirleyen, eviye, buzdolabı, fırına göre, U plan çok avantajlıydı. 1980‘lerde mutfak üreticisi Bulthaup, tasarımcı Olt Aicher’e ye ni bir tasarım siparişi verir. Çözüm, yine ortasında ada olan U mutfak modeli olarak gelir. Mutfak planlamasında eylem sırası önemlidir. İyi planlanmış bir mutfakta, esas eylem yemek yapma olarak kabul edilirse, eylem dışı trafiğ in çalışma üçgeni dışında akması gerekir. Günümüzde teknolojinin sağladığı olanaklar ile mutfak, hijyenik ve fonksiyonel olarak kullanıcısının sosyal bü tünleşme ve esneklik gereksinimlerini karşılayacak şekilde planlanmalıdır. U mutfak bu anlamda pratik ve fonksiyonel kullanım senaryoları üretir.” Mimar Beysun Mert, Beysun Mert Mimarlık

Mutfak düzenleme ipuçları ve mutfak düzeni için pratik fikirler