şömine-ateşi

Şöminede harlı bir ateş nasıl yakılır?

Şöminede harlı bir ateş yakmak sandığınız kadar zor değil. Bu yöntemde sadece odun ve kibrit kullanarak büyük bir ateş yakabilirsiniz. Odunların kuru olduğundan emin olun. Dışarıda, yerden yüksekte ve boşluklu olarak depolayarak en az altı ay bekledikten sonra odunları yakın. İşte adım adım şöminede ateş nasıl yakılır sorusunun yanıtı…

BÜYÜK ODUNLAR ŞÖMİNENİN TABANINA

1. Adım: En büyük odunlardan bir sırayı şöminenin tabanında, ızgaranın üzerine dizin ve odunların aralarında 3-5 cm boşluk bırakın. (Izgaranın üzerine dizmek zorunda değilsiniz, doğrudan odunları şömine zeminine de dizebilirsiniz.)

İKİNCİ SIRAYA DİK OLARAK YERLEŞTİRİN

2. Adım: Bir üst sıraya daha küçük odunları dizin, fakat bunları ilk sırayla dik olarak kesişecek şekilde yerleştirin.

şömine ve radyatör seçimi

ÇIRALAR

3. Adım: Sonraki iki sıraya çıra ekleyin (ince dal ve tahta parçaları). Her sıra bir önceki sıraya dikine yerleştirilmeli ve her sıra (üste çıktıkça) bir önceki sıradan daha küçük odunlardan oluşmalı, böylelikle odun yığınımız üçgen şeklinde yukarı doğru yükselecek.

SIRAYLA YANACAKLAR

4. Adım: Son sıraya talaş (çok minik tahta parçaları) ekleyin. (Yığının en üstü noktası şöminenin yanma odasının yarı yüksekliğine kadar gelmiş olmalı.) En üst sıra, gazete kağıdına ihtiyacınız olmadan, kibritle kolayca yanacaktır. Ateş yandıktan sonra, altındaki sırayı yakacaktır, böylelikle dayanıklı bir ateşiniz olacak.

ŞÖMİNE NEDİR?

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki, şömineler ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Fransızca’da (cheminée) mekânları ısıtmak, ve bazen yöresel olarak yemek pişirmek vb. amaçlarla içinde ateş yakılan bir bölmeye sahip olan mimari yapı ögesidir.

 Şöminelerin insanoğlunun yaşamında ateşin kullanılmaya başladığı çok eski çağlardan bu yana var olduğu sanılmaktadır. Bu dönemlerde yerlere kazılan çukurlar biçiminde kullanılan şöminelerde yakılan ateşin dumanları yapının tavanına delikler açmak suretiyle oluşturulan ilkel bacalardan atılırdı. İki katlı evlerin ilk yapıldığı dönemlerde bile bu teknolojinin kullanıldığı şömineler aynı dönemde yapıların dış kesimlerim de yer almaya başladı. 1678 yılında İngiltere Kralı II. Charles’ın yeğeni Prens Ruppert’ın şöminelerde hava akımı ve bugünkü baca sistemini geliştirmesi ile şöminenin tarihinde iki büyük devrim gerçeklemiş oldu.

Yakılan ateşten çıkan duman düz bir baca sisteminin kurulması ile doğrudan dışarı atılmaktadır. Modern kültürde yapıların içlerinde yer alan şömineler en çok vakit geçirilen alanlarda karşımıza çıksa da pek çok yerde ev dışında ya da avlularda dekoratif amaçlarla kullanıldığı görülmektedir.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ŞÖMİNE

Şömineler geçmişte özellikle odunun fazlasıyla bol bulunduğu ormanlık ve soğuk iklim bölgelerinde evlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş. Türkiye daha ılıman iklim kuşağında bulunduğu için bu topraklarda daha çok daha küçük ve pratik odun sobası kullanımı yaygın olduğundan, ülkemiz için geçmişte şömine bir lüks ve varlık göstergesiydi. Şöminenin o görkemli varlığından, salonu dolduran ve ona hava katan estetik güzelliğinden ve keyfinden faydalanmak için büyük ve müstakil villalarda yer alan ve çoğunlukla ısınma için değil dekoratif olarak kullanılan bir mobilya niteliğindeydi. Şöminelerin ülkemizde çoğunlukla dekoratif olarak kullanılmasının en büyük nedeni yakılmasının da bakımının da zorluğuydu elbette, bir de tabii şömineye uygun baca sistemleri inşaat yapıldığı sırada tasarlanmadığı sürece her zaman sıkıntılı bir sorun oluyordu.

Şömine yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahiptir. Doğalgazın ülkemize 2000 – 2003 yılları arasında gelmesinden dolayı insanları katı yakıtlı ısınma gereçlerine ihtiyaç duymuşlardır. İhtiyaçların karşılanmasında soba, yerini iç kısmı ateş tuğla ile örülü şöminelere bırakmıştır. Eski tip şöminelerin çalışma şekli harman tuğla veya yığma tuğla ile yapılmış içerisi ateş tuğlalı şöminelerdir. 1970 yıllarında hazneli şömineler eski tip şöminelerin yerini almış ve ısınma anlamında eski tip şöminelere oranla % 70, 80 daha verimli bir hal almıştır. Bunun sebebi ise, yeni tip şöminelerin içerisinde bulunan döküm hazne ve şöminenin üst kısmına yapılan yeni nesil ısı odalarıdır. Yeni tip hazneli şöminelerin camı seramiktir 900 derece ısıya kadar dayanıklıdır. Eski tip şömineler artık günümüzde insanlar tarafından kullanılmamakla beraber, bulunduğu alana ısı vermesi veya yakılarak ısınma sağlanması pek mümkün değildir. Bunun sebebi ise şöminenin bağlı bulunduğu bacanın alt kısmında yeni nesil hazneli şöminelerde yapılan ısı odası ( ısınan haznenin ve çelik borunun sıcaklığının muhafaza edilerek bulunan mekana soğuk hava girişleri verilerek geri alınması işlemi ) bulunmamaktadır. Bu sebeple eski tip şömineler yanmadığı zaman ev, villa içerisindeki ısıyı bacadan emilim sağlayarak evdeki ısı kaybına neden olacaktır.

Günümüzde şömine üretim ve yakıt teknolojisi o kadar gelişti ki artık soba bacası dahi bulunmayan apartman dairelerinde bile modern tasarımlı teknolojik şöminelere sahip olmak mümkün. Yakıt ve bakım durumunda şömine kullanmak da daha pratik ve kolay hale gelince şömineler de sadece dekoratif amaçla kullanılmaktan çıktı ve artık düzenli olarak ısınma amaçlı kullanılabiliyor.

Şömine stilleri nelerdir? Şömine almadan önce stile karar verin