Bahçe

Soframızın şifa kaynakları: Mutfak otları

Onlar lezzetli sofraların vazgeçilmezleri. Hem göze hem mideye hitap ediyorlar. Üstelik son derece de yararlılar. Mutfak otlarından bahsediyoruz… İster bahçede ister küçük saksılarda yetiştirin, ama hiçbirini sofranızdan eksik etmeyin.

SARIMSAK

Sarımsak çiğ olarak yoğurtla yiyebilir, salata ve yemeklere sos olarak ilave edebilirsiniz. ilkbaharda sarımsak dişlerin sivri uçları yukarı gelecek şekilde toprağa dikin. 20 santimetre derinlik yeterlidir. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapın. Temmuz sonu hasat için en verimli dönemdir. Tansiyon düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır, antiseptik özelliği vardır. Damar sertliğine karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

DEFNE

Defne Akdeniz ülkelerinde çok kullanılan bir bitkidir. Güneş sever. Rüzgar almayan, korunaklı yerlerde mutlu olur. Sarı çiçekleri vardır. Yapraklarını dökmez, her dem yeşildir. Güzel bir kokuya sahiptir. Kurutulmuş yapraklarını balık ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz. Aromatik kokusu yemeğinize lezzet katar.

Nemli ve bol humuslu topraklarda yetiştirebilirsiniz. Budamayla ağacınıza form verebilirsiniz. Yaz sonunda yarı odunsu dallardan çelik alma yöntemiyle üretilir. Uykusuzluk, romatizma ve sindirim bozukluklarına iyi gelir. İştah açar, aynı zamanda idrar söktürücüdür.

KEKİK

Kekik çok sık kullanılan bir mutfak otudur. Güneşe bayılır. Çok sayıda tür ve melez çeşidine sahiptir. Yaprakları küçük ve karşılıklı; çiçekleri beyaz, pembe ya da kırmızı olan kokulu bir bitkidir. Genellikle sıcak, kuru ve taşlık toprakları sever. Izgara etler, sebzeler, çorbalar ve çeşitli soslarda kullanılır. Öksürüğe, bağırsak iltihaplarına, şeker hastalığına iyi gelir. Ayrıca iştah açıcı özelliği vardır.

FESLEĞEN

Fesleğen Akdeniz mutfağında sık kullanılan bir bitkidir. Tek yıllıktır, çok keskin ve güzel bir kokuya sahiptir. Yemek soslarında ve salatalarda kullanılır. Bahar döneminde tohumlarını ekerseniz yazın yeşil yapraklarını gösterecektir size. Güneş sever. Küçük saksıda ya da bahçede geçirgen ve organik maddece zengin toprakta yetiştirebilirsiniz. Dünyada 35 ana türü vardır. Melezlerini de unutmamak lazım tabii. Mor ve yeşil iri ya da küçük yapraklıları en yaygın türleridir. Öksürüğe, ağız yaralarına iyi gelir.

NANE

Nane Ülkemizde çok sık ve doğal yetişen bir mutfak otudur. İlkbahar-yaz döneminde çiçek açmadan önce toplanır. Dayanıklı bir bitkidir. Her dem yeşil, çok yıllıktır. Yarı gölge toprakları sever. Kanaatkardır, nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Düzenli sulama yapın. Nane yapraklarını, salata ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Mide ve bağırsak gazını giderir, hazmı kolaylaştırır. İştah açar, uykusuzluk ve soğuk algınlığına iyi gelir.

ADAÇAYI

Adaçayı Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. Gümüşi-gri yapraklara sahiptir. Hoş bir kokusu vardır. Doğada yabani olarak da yetişir. Pembe ve beyaz renkte olan çiçekleri haziran, temmuz aylarında açar. Çiçek açtığı zaman toplanıp, kurutulur. Üretimi ve bakımı oldukça kolaydır. Geçirgen toprakta tohumdan yetiştirebilirsiniz. Soğuğa karşı korunması gerekir. Güneşli alanlarda mutlu olur.

Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, astıma iyi geldiği söylenir. İdrar ve ter söktürücü özelliğe sahiptir. Küçük bir hatırlatma: Günde, üç kahve fincanından fazla içilmemelidir.

MAYDANOZ

Maydanoz mutfağın vazgeçilmezlerindendir. Her tür iklimde yetiştirebilirsiniz. Dondan korunması gerekir. Rutubetli alanlar› sever. Geçirgen ve organik maddece zengin toprak ister. Düzenli sulama yapın. Kış döneminde evde yetiştirebilirsiniz. ilkbahar ya da sonbaharda tohumdan üretebilirsiniz. Keskin bir kokuya ve tada sahiptir. Bitki yaşlandıkça kokusu da azalır. Salatalar ve yemeklerde bol bol kullanabilirsiniz. Bir tutam maydanozda bir günlük C vitamini ihtiyacınız mevcuttur. İdrar söktürücüdür. Kan şekerini dengeler.

Yaz mevsimini kavanozda saklayın! Turşu, reçel, marmelat, salça

Suda büyütebileceğiniz 6 bitki

Evim Dergisi

Güncel yazılar

Evde limonata nasıl yapılır? Lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi

Evde limonata nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorsanız, lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi ile karşınızdayız.…

4 saat önce

Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Neden temizlenmeli?

Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Temizlenmezse ne olur? Adım adım temizleme yollarını ve neden temizlenmesi…

4 saat önce

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Kumaştan ya da elden çıkarma yolları

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Ceviz lekesi, inatçı lekelerden biridir. Kumaştan ve elden çıkarma yollarını anlattık.…

5 saat önce

İstanbul Yeniköy’de tarihi bir köşkün içini gezmeye ne dersiniz?

Evim ile Ev Turu'nda bu hafta buram buram tarih kokan bir yapıya konuk oluyoruz. İstanbul…

6 saat önce

Ofis duvar dekorasyonu nasıl olmalı?

Ofis duvar dekorasyonu, çalışma verimliliğini artırmak, çalışanların motivasyonunu yükseltmek ve genel olarak hoş bir çalışma…

8 saat önce

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Neden su ile temizlenmez?

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Kanepe ya da koltuğunuz kadife ise kullanırken ve temizlerken dikkat edilmesi…

2 gün önce