Bahçe

Selluka çiçeği bakımı, özellikleri, çoğaltma ve tüm ipuçları

Selluka çiçeği bakımı nasıl yapılır, nasıl yetiştirilir? Selluka (İzmir sarmaşığı) özellikleri nelerdir, nasıl çoğaltılır? Sıklıkla merak edilen bu soruların yanıtını sizler için derledik. Siz de bu ilginç görünümlü çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, bakımıyla ilgili bu püf noktalar işinize yarayacaktır.

SELLUKA ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?

Selluka çiçeği ya da diğer adıyla ‘İzmir sarmaşığı’ çiçeği görüntüsü nedeniyle salyangoz çiçeği olarak da bilinmektedir. Adını Portekizce ‘Vigna Caracalla‘dan almaktadır.  Anavatanı Amerika kıtasının orta kısmıdır. Tropikal iklim çiçeğidir.

SELLUKA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Güneşi çok seven bir çiçektir. Sıcak iklimli bölgelerde güzel gelişir. Sıcak iklim seven bir bitki olduğu için soğuk havalara karşı dayanıksızdır.

Hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde ne yazık ki dayanamaz ve ölür. Kışları soğuk iklimli bir yerde bakılacaksa bitkiye uygun ortam koşullarını sağlamanız gerekiyor.

Sulanmayı seven bir bitkidir. Toprak çok kurumadan sulaması yapılmalıdır. Organik, humuslu, geçirgen toprakları çok sever.

SELLUKA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Selluka bitkisi, görünümü nedeniyle salyangoza benzemektedir. Beyaz, mor ve krem renkli çiçekleri vardır. Güzelliği ve kokusuyla dikkat çeker. Bu özellikleri nedeniyle yetiştiricilerinde tercihi haline gelmiştir.

Bitkinin çiçek açma dönemi Temmuz ayından Ekim ayı sonuna kadardır. Aslında çiçekleri fasulye çiçeklerini de andırır. Yaprakları da yine fasulye gibi tutucu özelliğe sahiptir. Hızlı bir şekilde büyümesi de fasulye ile benzerlik göstermektedir. Çok çabuk boylandığı için destek çubuklarına ihtiyacı vardır. Buralara tutunarak gelişim gösterir.

SELLUKA ÇİÇEĞİ KOKUSU NASILDIR?

Çiçeğinin kokusu çok güzeldir. Yasemin, sümbül gibi temiz, mis gibi bir kokuya sahiptir.

Selluka çiçeği, güzel kokusu nedeniyle çeşitli böcekleri ve kelebekleri cezbeder. Fakat polenleşmesi için karıncalara ihtiyacı vardır. Karınca olmayan yerde selluka çiçekleri tohum veremez.

SELLUKA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Çiçeklenme süreçleri yaz ortasından sonra başlar ve sonbaharda devam eder. Bu nedenle tohum oluşumu kış soğuklarına kalabilir.

SELLUKA ÇİÇEĞİ TOHUMU

Birçok özelliği ile fasulyeye benzeyen selluka çiçeği tohumları, yine aynı fasulyede olduğu gibi tohum kılıfı içinde gelişir. Eğer tohum kılıfları hala yeşilken kış soğukları başlarsa tohumlar hemen alınmalıdır. Serin, havadar ve kuru bir yerde kurumaya bırakılmalıdır.

Selluka çiçeğinin sağlıklı büyüyebilmesi için ilkbahar döneminde uzun dalları budanmalıdır. Yarım metre kalacak şekilde budamaları yapılıp kışın bu şekilde saklanabilir.

SELLUKA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Selluka çiçeği tohumdan, çelik yöntemiyle ve basit daldırma yöntemiyle çoğaltılabilir.

Tohumları ilkbahar başında güneş alabileceği bir konumda dikip filizlendirebilirsiniz. Soğuk havalarda selluka çiçeğini korumayı başarabilirseniz bitkinizin ömrünüde bir o kadar uzatmış olursunuz. Kışları güneş alan bir pencere kenarında selluka çiçeği bakımı devam ettirilebilir.

Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?

Hava çiçeği bakımı nasıl yapılır? Tillandsia özellikleri nelerdir? İşte püf noktalar

Harika Pelin Şengül

Yorumları gör

Güncel yazılar

Nar taneli, armutlu roka salatası tarifi (4 kişilik)

İster ana yemek, ister hafif bir atıştırmalık, ister yemeklerinizin yanında garnitür olarak tüketin… Bu salata…

2 saat önce

Profesyonellere göre bilgisayarınızın klavyesi nasıl temizlenir?

Klavyenizi nasıl etkili bir şekilde temizleyeceğiniz ve temiz bir şekilde tutacağınız konusunda temizlik uzmanlarından tavsiyeler.

3 saat önce

Ev turu: Anılarla şekillenmiş sıcacık bir eve konuk oluyoruz

Evim ile Ev Turu’nun 16. bölümünde İç Mimar Nedret Tuncer ile Kübra ve Gökhan Yücel…

4 saat önce

Su şişenizi düzgün bir şekilde temizliyor musunuz? İşte siyah küfleri yok etmek için bilmeniz gerekenler

Su şişenizi düzgün temizlemiyorsanız, içinde gizlenen siyah küfler olabilir. Küfe maruz kalmak, hapşırma ve kırmızı…

2 gün önce

Dış mekan için halı seçmenin ipuçları

Dış mekan için halı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Balkon, teras ve…

2 gün önce

Çok yıllık bitki seçim rehberi

Çok yıllık bitki seçim rehberi ile karşınızdayız. Bahçeniz renklenecek diye her mevsim çiçek dikmekten yoruldunuz…

2 gün önce