Rustik stilde dekore edilen, doğa ile iç içe bir evdeyiz

Şen kahkahalar ve çocuk seslerinin sizi sarıp sarmaladığı Ömerli’de konumlanan bu evde, enerjinin hiç düşmediği bir yaşam hüküm sürüyor. Geniş bir alana yayılan bahçeden başlayarak evin her köşesini keşfettik.

Yeşil alan ve deck bölümleriyle yaklaşık 2000 metrekareye yayılan bahçede keyfi maksimumda yaşatacak birçok dinlenme ve oturma köşesi yaratılmış.

Kumkuat ve mandalina gibi narenciye ağaçları, kış gelince veranda da saklanabilmesi için tekerlekli saksılar içerisine dikilmiş. Palmiyeler sert hava koşullarına dayanıklı, tüylü palmiye. Bahçedeki tüm dış mekan mobilyaları, İca’dan seçilmiş.

ÇOCUKLARININ APARTMAN DAİRESİNDE BÜYÜMESİNİ İSTEMEDİLER

Kasım 2013. Bilişim sektöründe çalışan ev sahibi ve Göztepe’de ünlü bir kuaförün sahibi olan eşi ikizleri olduktan sonra iki erkek çocuğu İstanbul’da bir apartman dairesinde büyütmek istemeyip, onlara da kendi küçüklükleri gibi bir hayat sunabilmek adına şehirden uzaklaşmaya karar vermişler. Tek amaçları çocukları elmayı dalından koparsın, domatesi bahçeden toplasın olmuş.

Kasaba Evleri’nden burada yaşayan arkadaşları vesilesiyle haberdar olan aile, ilk gördükleri anda burada yaşamaya karar vermişler. Gelin görün ki, hayal ettikleri, işte budur dedikleri o ev maalesef satılık değilmiş.

Aradan geçen üç ayda sırf çocukları bu ortamda büyüsün diye, önerilen bir eve sonunda razı olmuşlar. Ancak nasipleri o ev değil, en baştan beri istedikleri ev olmuş. Ocak ayının ilk haftası ev sahibi, evi satın aldığından habersiz olan eşini, “o zaman biz de kiralarız” diyerek buraya getirmiş ve eşine burada büyük bir sürpriz yaparak evin tapusunu ona vermiş. Bir sonraki hafta evde hemen tadilata başlayan çift, ilk başta mimar bir arkadaşlarından destek almışlar. Ancak sonrasında, evin her detayı ile kendileri ilgilenmiş.

ORTAK KARAR: RUSTİK

Genç çiftimiz, önce evin stiline karar vermiş. Biri dağ evi tarzında hayaller kurarken, diğerinin modernizmden hoşlanması rustik stilde hemfikir olmalarını sağlamış. Herkes isteklerini sıraladıktan sonra proje şekillenmiş. Evde pencereler ve dış kapı haricinde her yer elden geçmiş. Mutfak, yatak odası, giyinme odası Reel Ahşap tarafından projelendirilmiş ve uygulanmış. Evin tüm kapıları da Reel Ahşap tarafından yapılmış. Zemin döşemeleri Arf Parke’den tedarik edilmiş.

Dekorasyonda mobilyalardan ziyade evin tadilatına çok masraf yapılmış; en çok da mutfağa… Salon mobilyaları, Kastamonu’da 100 yıllık ahşap bir evin dış cephesi sökülerek İstanbul’da imal edilmiş. Sadece salondaki yemek masası, sehpa ve büfe kapakları değil; giriş holündeki dolap kapakları, banyo tezgahı da… Oturma grubu ve çoğu aksesuar Mudo Concept’ten satın alınmış. Bir demir atölyesine yaptırılan tüm aydınlatmaların tasarımı ev sahibesine ait. Ocak ayında başlayan tadilat, birkaç eksik olsa da temmuzda tamamlanarak çiftin evlilik yıldönümüne yetiştirilmiş.

Evin güney tarafında havuz alanına hakim bir barbekü terası, bir meyve bahçesi ve devamında da iki katlı bir ağaç ev konumlanıyor. Barbekü terasındaki açık mutfak tamamen yenilenmiş ve işlevi artırılmış. Ağaç evin inşası peyzajla eşzamanlı bitirilmiş.

BAHÇE

Ev tadilata girdiğinde, ev sahipleri bakımsız haldeki bahçe için de bir firmayla anlaşmışlar. Gelin görün ki, bahçe öncekinden daha kötü bir durumda onlara teslim edilmiş. Kasaba Evleri’nde yazın tadilata izin verilmediği için de, ev sahipleri 2014 yazını bu bahçede geçirmek zorunda kalmış. Mevsim dönerken bahçenin görünümünden çok mutsuz olan ev sahibesi hemen araştırmalara başlamış. Babası da ona yardımcı olmuş ve belirledikleri peyzaj firmaları arasından Babil Peyzaj’da karar kılmışlar; “Instagram’da yaptıkları projeleri gördükten sonra en çok içime sinen Babil Peyzaj oldu. Telefonda bir görevli ile görüşeceğimi düşünürken, direkt firmanın sahibi Peyzaj Mimarı Sanem Özparpucu çıktı karşıma. Benden bahçenin bir fotoğrafını istedi ve ertesi gün, Ömerli’ye saatinde geldiğini gördüğüm ilk misafirlerim oldular. Hemen kanımız uyuştu ve kasımda projeye başlanmıştı.”

Ana girişin sol tarafında Babil Peyzaj tarafından bir kaya bahçesi yaratılmış. Bahçenin merkezine Japon akçaağacı yerleştirilmiş, etrafına da bolca ibreli ağaç… Verandadaki mobilyalar İca, halı Step ve aksesuarlar Mudo Concept’ten alınmış.

Projenin detaylarını ise projeyi yürüten, firma ortağı Jeoloji Mühendisi Mert Özparpucu’ndan dinledik: “Yaptığımız keşifte bahçedeki düz alan yoksunluğunu çözmemiz gerektiğine karar verdik. Evin sadece güney tarafında dar bir düzlük vardı ve geri kalan tüm alanlar eğimliydi. Bahçede ihtiyaç olan yerlere teraslama yaptık. Eğimleri sıfırlayıp fazlaca kullanım alanı yaratmaya çalıştık. Çalıştığımız 800 metrekarelik yeşil alandan yaklaşık 32 kamyon hafriyat çıkarıldı. Bu bahsettiğim dikim yapılan alana pek tabii garaj, ağaç ev ile havuz ve çevresi dahil değil.” Bahçede tüm altyapı iptal edilip elektrik ve aydınlatma tesisatından drenaj ve sulama sistemine kadar tüm altyapı yeniden kurulmuş. Çimler orman toprağıyla yeteri kadar beslenemeyeceği için bu toprak yerine zemine yeni ve besleyici bir toprak atılmış.

Yemek masası, orta sehpa ve evdeki benzer dokudaki tüm ahşaplar, Kastamonu’daki yıkık bir evden çıkarılarak mobilyaya dönüştürülmüş. Müzik dolabı, bir antikacıdan. Tüm halılar Step Halı’dan seçilmiş. Parkeler ise Arf Parke Şerifoğlu Exclusive’den alınmış.

GÜZELLEŞTİREN DETAYLAR

Bahçe gibi havuz çevresi ve barbekü terasındaki deck alan, ahşap üniteler ve merdivenler de yeniden yapılmış. Tümünde ahşap olarak ipe ağacı (Brezilya cevizi) kullanılmış. “Yurt dışından gelen egzotik bir ağaç olan ipe ağacı çok sert, sağlam ve kaliteli bir ağaç. Tik kadar pahalı olmamasına karşı ondan daha sağlam ve kullanışlı.” Tüm projede birçok firmayla işbirliği yapılmış. Ahşap uygulamalarda, Alpay Mobilya ile çalışılmış. Su dengesi bozuk olan havuzun ise Endam Havuz ile yapılan ortak çalışmayla üst kısım kırılıp yeniden yapılmış. Bahçe için, Ömerli Barajı ve orman kaynaklı oldukça nemli bir havaya sahip, karasal iklim özelliği gösteren bölgeye uygun bitkiler tercih edilmiş:

Tüylü palmiyeler, bolca ibreli ağaç, ayrıca kamelya, orman gülü, manolya ve alacalı defne gibi orman nemini seven bitkiler… Bahçede görülebilecek diğer bitkiler ise; oya ağacı, yasemin, kısa tijli zakkum ağaçları… Bahçeye armuttan hünnaba, elmadan şeftaliye, badem, kayısı, vişne, dut, erik ve kiraz ağaçlarına varıncaya kadar 40 ayrı meyve ağacı dikilmiş. Çocukların dallara yetişebilmeleri için bodur meyve ağaçları tercih edilmiş. Ayrıca evin güney tarafında ağaç evin altındaki yamaçta yayılıcı olmaları sebebiyle çilek tarlası oluşturulmuş. Evin ön tarafında ise; sağ ve sol kanat olarak dalyan taşlarından ark şeklinde teraslama yapılmış.

Sağ bölüm öncesinde eğimliymiş. Burası tıraşlanırken açığa çıkan manolya ağacının kökleri etrafına saksılık örülmüş. Şimdi Japon kaya bahçesinin olduğu sol terasta ise önceden evin giriş merdiveni bulunuyormuş. Kaya bahçesinin merkezine bir Japon akçaağacı dikilmiş. Ayrıca burada dağ çamı, ardıç, sedir, mavi bodur ladin gibi farklı ibreliler kullanılmış.

Kaya grupları Taş Dünyası’ndan temin edilmiş. Bahçenin zemini çam kabuklarıyla örtülmüş. Girişteki simetrik zeytin ağaçları ise dekoratif amaçla kullanılmış. Girişin solunda, en çok güneş alan yüksek terasa da, iki metrekarelik sekiz ekim yatağından oluşan bir sebze bahçesi için çalışmalar devam ediyor.

Evin rustik dokusuyla uyumlu sarkıt aydınlatmalar ve aplikler, tasarımları ev sahipleri tarafından çizilerek bir demir atölyesine yaptırılmış. Mutfak ise Reel Ahşap tarafından projelendirilmiş.
Evin üst katında yatak odaları yer alıyor. Ebeveyn yatak odası içerisinde bir banyo ve bir de giyinme odası bulunuyor. İkiz erkek çocuklar için ortak banyolu birer yatak odası yaptırılmış. Şimdilik yaşları küçük olduğu için çocuklar birlikte uyuyorlar.

EvBahçe 2015YAZI: BESRAY KÖKER • FOTOĞRAFLAR: TUNÇSEL ÜLKÜ

310 metrekarelik bu evde başrolde rahatlık var