Ruj çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Aeschynanthus sarmaşığı)

Ruj çiçeği bakımı, çoğaltma, sulama, toprak değişimi ve tüm detayları anlatıyoruz. Siz de ruj çiçeği (Aeschynanthus sarmaşığı) yetiştiriyor ya da yetiştirmek istiyorsanız, bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken püf noktalar şu şekilde…

RUJ ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Ruj çiçeğinin ana vatanı Malay yarımadasının güney kesimleri ve ve Java dolaylarıdır. Bu çiçek, Gesneriaceae ailesinin, Aeschynanthus cinsinden Aeschynanthus radicans türüdür. Aeschynanthus türlerinin hemen hemen hepsi süs çiçeği olarak kullanılmaktadır. Görüntüsü nedeniyle ruja benzetildiği için bitkiye bu isim verilmiştir.

RUJ ÇİÇEĞİ BAKIMI KOLAY MI?

Ruj çiçeğinin bakımı çok kolaydır. Ortam koşullarını eksiksiz sağladığınız sürece bakımında zorluk yaşamazsınız.

ruj çiçeği bakımı

RUJ ÇİÇEĞİ BAKIMI

Dalları çok esnek olan ruj çiçeği sukulentler gibi susuzluğa çok iyi dayanır. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havaları sevmez. Filtrelenmiş gün ışığına ve bolca aydınlık bir ortama ihtiyacı vardır. Direk güneşe maruz kalmayacağı ama yarı güneştende faydalanabileceği bir konumda bakılmalıdır. Çünkü çok gölgede bakılırsa bu seferde çiçeklerini açmayacaktır.

Kış mevsiminde güneşten faydalanması için ortam sağlanmalıdır. Mayıs ayından eylül ayına kadar dış mekanda bakım sağlayabilirsiniz. Daha sonra soğuklar başlamadan iç mekana alıştırılmalıdır.

RUJ ÇİÇEĞİ (AESCHYNANTHUS) SULAMA

Ruj çiçeği sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır. Fakat toprak çok uzun süre kuru bırakılmamalıdır. Çiçeğinize bolca su verirseniz ne yazık ki çürüme ve mantar oluşumlarına davetiye çıkarırsınız.

RUJ ÇİÇEĞİ YAPRAKLARI SARARIYORSA DİKKAT

Tropik kökenli olduğundan dolayı nemi çok sever. Yaprakların rengi sarıya dönüşürse ve bitkiden düşmeye başlarsa daha fazla ve düzenli sulanmalıdır. Aydınlığa daha yakın konumlandırılmalıdır. Yaprak yüzeyi veya kenarları kahverengileşirse sebebi fazla güneş ışığına maruz kalıyor anlamına gelir ve az miktarda  yapılan sulamalarda yine aynı etki gözlemlenir.

ruj çiçeği

HASTALIKLARI VAR MI?

Ruj çiçeği çok kolay hastalanan bir bitki değildir. Bitlenme gibi bir durumla karşılaşırsanız özellikle yaz sıcaklarında daha havadar alanlarda bakımı sağlanmalı, gerekirse arada bir bitkiye duş aldırılmalıdır.

Toprak karışımı olarak bol perlit kullanmanız ve saksı tabanına pomza taşı ile destek vermeniz iyi bir drenaj sağlayacaktır. Böylece bitki gelişimi daha sağlıklı olacaktır. Yine humuslu toprak, kuvars kumu gibi destekleyici malzemeler kullanılabilir.

RUJ ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Ruj çiçeği (Aeschynanthus) çoğaltılması için soğuk havaların bitmiş olması gerekir. Sıcak ortamda yaşamayı seven bir bitki olmasından dolayı eğer soğuk havalarda çoğaltma işlemi yapmaya çalışırsanız ne yazık ki bitkinizden olumlu sonuç elde edemezsiniz.

Basit daldırma ve yaprak çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir. Ayrıca yaklaşık 10 cm kesilen dallar direkt toprağa dikilerek de çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Sıcak bir ortamda kökleri gelişmeye başlar. Hava sıcaklığı çok yükseldiği dönemde direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Sarmaşık çeşitleri: Sarıp sarmalayan bitkiler

Selluka çiçeği bakımı, özellikleri, çoğaltma ve tüm ipuçları