Obrizya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Obrizya tohumu nasıl ekilir?

Obrizya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Tohumu nasıl ekilir? Renkleri nelerdir? İşte Aubrieta deltoidea ve merak edilen tüm bakım sırları…
Obrizya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Tohumu nasıl ekilir? Budama işleminden çiçek açma dönemine kadar tüm detayları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.
Obrizya çiçeğinin bilimsel adı “Aubrieta deltoidea”dır. Genellikle bir kaya bahçesinin parçası olan Aubretia, sahte kaya teresi olarak da bilinir. Küçük mor çiçekleri ve zarif yaprakları ile Aubrieta, kayaların ve diğer inorganik öğelerin üstünden geçerek yüzeyi kaplar ve harika bir görüntü oluşturur. Aubrieta, yer örtüsü hayata tutunduktan sonra kuraklığa oldukça toleranslıdır ve tam güneş altındaki kayalıkların sert sıcağına bile dayanabilir.
OBRİZYA NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Obrizya, ilkbaharda çiçeklerini açan ilk bitkilerdendir. Renkleri kırmızı, leylak ve pembe olan çeşitlere sahiptir. Bu sevimli bitkiler, bir duvarın hatta bir kabın üzerinden güzel bir şekilde akıyormuş gibi görüntü oluşturur.
OBRİZYA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Obrizya çiçeği bakımı kolaydır. Sahte kaya teresi olarak bilinen obrizya çiçeği, tam güneşi ve iyi drene edilmiş toprağı tercih eder. Kireç bakımından zengin kayaları çok sever.
Kısmi gölge gören yerlere adapte olabilirler. Ancak bazı çiçekleri sağlıklı gelişim gösteremeyebilir.
Bu küçük bitkilere bakım sağlamak çok kolaydır. Bitkilerin çiçek açtıktan sonra tekrar kesilmesi, tohumlanmayı engelleyebilir ve bitkileri kompakt ve sıkı tutabilir. Her 1 ila 3 yılda bir bitkiyi kazın.
Obrizya çiçeğinin toprağını özellikle büyüme mevsimi boyunca orta derecede nemli tutun.
Sahte kaya teresi çok az hastalık veya böcek zararlısı sorununa sahiptir. En yaygın sorunlar, toprağın kil olduğu veya drenajın zayıf olduğu durumlarda ortaya çıkar.
Toprağı değiştirdiğinizden ve ekmeden önce süzülmeyi kontrol ettiğinizden emin olun.
OBRİZYA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ
Obrizya (Aubrieta), meşhur sert bir bitki grubu olan hardal ailesinin bir üyesidir. Yazın tam sıcak olduğu dönemlerde bitki olumsuz etkilenebilir. Sonbaharda yani serin havalarda yeşilliklerin çoğu kaybolur.
OBRİZYA ÇİÇEĞİ SAKSIDA YETİŞİR Mİ?

Obrizya çiçeği saksıda yetiştirilebilir. Ayrıca kaya bahçelerinde, düz duvar girintilerinde, ağaç altlarında da yetiştirilebilir.
OBRİZYA NE ZAMAN BUDANIR?
Obrizya çiçeği, çiçek açtıktan sonra veya sonbaharda havaların serinlemesiyle birlikte budanmaya iyi yanıt verir.
OBRİZYA TOHUMU NASIL EKİLİR?

Obrizya çiçeği tohumdan yetiştirilebilir. Filizlenmesi kolaydır ve fideler büyüdükçe minimum su gerektirir. Erken ilkbaharda, iyi drene olan toprakla bahçede güneşli bir yer seçin veya dışarıda ekimden 6 ila 8 hafta önce iç mekanlarda tohumu filizlendirip sonra dış mekana taşıyın.
Tohumları toprak yüzeyine yakın olacak şekilde ekin. Tohumları sulamak için fısfıs şişe kullanmanızı öneririz. Böylelikle tohumların toprak içinde hareket etmesini önlemiş olursunuz. İlkbaharda, obrizya çiçeği, bulunduğu alanı kaplamak için yavaş yavaş yayılacaktır. Genç bitkiler birkaç benekli çiçek geliştirebilir, ancak bir sonraki yıla kadar tam bir çiçek açması beklenmemelidir.
Glayöl çiçeği bakımı püf noktaları: Glayöl ne zaman çiçek açar?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları -
Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? -
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? -
Az ışık alan ya da ışık almayan banyolarda yetiştirilebilecek bitkiler -
Sinerelya çiçeği bakımının püf noktaları: Hikayesi ve özellikleri -
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı? -
Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi -
Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar -
Atatürk çiçeği neden solar? -
Keiki nedir? Orkide keiki oluşumu ve ayırma yöntemi -
Yuka bitkisi bakımı nasıl yapılır? Yuka çiçek açar mı? -
Fener çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte fener çiçeği özellikleri
Yorum Yaz