nolina-bitkisi-bakımı

Nolina bitkisi bakımı nasıl olmalı? Çoğaltma ve püf noktalar

Nolina bitkisi bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Çoğaltma nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir ve tohumu nasıl ne zaman ekilir? gibi soruların yanıtlarını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı.

NOLİNA BİTKİSİ ÖZELLİKLERİ

At kuyruğu palmiyesi olarak da bilinen Nolina bitkisinin latince ismi Beaucarnea recurvata’dır. Nolina bitkisi açık havada yetiştirildiğinde evlerin üzerinde yükselen tam boy bir ağaç olabileceği gibi masaüstü bitkisi olarak da yetiştirilebilmektedir. İsminin palmiye olması rağmen bir palmiye türü değildir. Yenilebilir kuşkonmaz içeren Asparagaceae ailesinin bir üyesidir .

NOLİNA BİTKİSİ BAKIMI

Nolina bitkisi bakımı
  • İç mekanlarda bakımı sağlanan Nolina bitkisi ağaçları genellikle sığ saksılarda yetiştirilir. Topraktan fırlıyormuş gibi görünen soğanlı bir gövdeden çıkan bir demet yeşil yaprak demeti görünümüne sahiptir. Soğanlı gövdesi nedeniyle yaygın adlarından biride “fil ayağı“dır. 
  • Doğru bakım koşulları sağlandığında, küçük bir masaüstü bitkisi halindeki nolina, epey gelişerek büyüyebilmektedir.
  • At kuyruğu palmiyesi yani nolina, Orta Amerika’nın kurak bölgelerine özgüdür ve iç mekanlarda yetiştirilmesi en kolay küçük ağaçlar arasındadır.
  • At kuyruğu palmiyesi, yalnızca tam güneş alan bir yerde, kum oranı yüksek topraklarda dış mekan bitkisi olarak yetiştirilebilir. Açık havada yetiştirildiğinde, en iyi kaktüs/sukulentler için uygun toprak karışımına dikilebilir.
  • Nolina bitkisini bulabileceğiniz en güneşli yere yerleştirin. Güneşi çok sever. Doğru yerde, düzenli aralıklarla az miktarda su alması koşuluyla büyük ölçüde sorunsuz gelişim gösterecektir.
  • Nolina bitkisini bir iç mekan bitkisi olarak yetiştirecekseniz, büyüme mevsimi boyunca gelişmek için yeterli ışığa ve biraz sabit suya sahip olmasını sağlamalısınız. Aslında bakımını sloganlaştırmak gerekirse, “bitki ek ve unut” türünden bir bitkidir. Yine de nolina bitkisinin son derece yavaş büyüyen bir bitki olduğunu unutmayın! 
  • Tam güneş veya parlak dolaylı ışık almayı çok sever. Nolina bitkisi iç mekan bitkisi olarak yetiştirildiğinde, bulabileceğiniz en parlak yere yerleştirin. Doğrudan güneş veya bol miktarda dolaylı ışık alan bir pencere kenarına yerleştirilmelidir.
  • Büyüme mevsimi boyunca haftalık olarak sıvı gübre ile beslenmeyi sever. İlkbaharda yavaş salınan bir gübrede kullanabilirsiniz. Kış aylarında beslenmeyi azaltabilirsiniz.

TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Nolina bitkisi Orta Amerika’nın yarı çöl bölgelerine özgüdür ve açık havada ekildiğinde nispeten kumlu fakat organik olarak zengin topraklarda en iyi sonucu verir. İç mekan bitkisinde olduğu gibi, zenginliğini artırmak için turba ile zenginleştirilmiş bir kaktüs/sukulentler için uygun toprak karışımında sağlıklı gelişim gösterir.

SULAMA NASIL OLMALI?

Saksıdaki iç mekan bitkileri için, büyüme mevsimi boyunca her 7 ila 14 günde bir nolina bitkisi az miktarda sulayın. Soğanlı sap suyu depolar. Bu yüzden fazla su vermemeye dikkat edin. Kış mevsiminde, sulamayı aylık olarak azaltın. Sulamanın sık yapılması nedeeniyle gövde ve kök çürümesi meydana gelebilir.

Bahçeye dikilen nolina bitkisini herhangi bir düzenli yağmur yağması durumunda nadiren sulanması gerekir. Kuru iklimlerde veya kuraklık dönemlerinde iki haftada bir ılımlı sulama yeterlidir.

SAKSI DEĞİŞİMİ

Nolina bitkisi bakımı

Nolina bitkisini iç mekanda yetiştirmek için, biraz turba ile karıştırılmış kaktüs/sukulent toprak karışımı ile doldurulmuş ufacık ve sığ bir saksıya dikebilirsiniz. İlkbaharda toprak değişimi yapabilirsiniz. Amacınız büyük bir Nolina bitkisi yetiştirmekse her yıl saksıyı değiştirmenizi öneririm. Ancak daha küçük tutmak istiyorsanız iki veya üç yılda bir saksı değişimi yapabilirsiniz. Nolina bitkisi, kökleri sınırlayan bir kapta hafifçe saklandığında gelişir.

NOLİNA ÇOĞALTMA

Anaolins bitkisi bazen tabandan ayrı ayrı çıkarılabilen ve saklanabilen ofsetler (yavrular) geliştirir. Denemek istiyorsanız, ofset üzerinde yeni kök büyümesini teşvik etmek için bir köklendirme hormonu kullanabilirsiniz. Nolina bitkisinden canlı tohumlar üretmek için nadiren açan çiçeklerinden faydalanabilirsiniz. Genelde iç mekanda yetiştirilen nolinalar çiçek açar.

Nolina bitkisi tohumdan yetiştirilebilir. Fakat bu uzun bir süreçtir. Tohumdan yetiştirilen nolina bitkisi çok küçük olduğu dönemlerde yuvarlak kodeksler oluşturur.

Hasarlı yaprakların uçları, sağlıklı dokuya doğru temizlenebilir. Ofsetler (yavrular) ikincil sürgünler gönderirse, merkezi bir gövde ve klasik ağaç benzeri bir görünüm elde etmek için bunları budayabilirsiniz. Bununla birlikte, çok gövdeli bir ağaç genellikle arzu edilir ve birçok insan bu ikincil sürgünleri memnuniyetle karşılar.

Çoğu ev bitkisi gibi, nolina bitkiside bazı hastalık ve zararlılara maruz kalabilir. Örümcek akarlarına, et böceğine ve pullara karşı hassas olabilir. Doğal yöntemlerle olabileceği gibi zirai ilaçlar kullanarak bu zararlıları kontrol altına alabilirsiniz.

Nolina bitkisinde nadir görülen hastalık sorunları arasında yaprak lekeleri, gövde çürükleri ve bakteriyel yaprak izleri bulunur. Çok fazla sulama, mantar sorunlarının ve kök çürüklüğünün en yaygın nedenidir.

Nolina bitkisi insanlar ve evcil hayvanlar için toksik değildir.

Nolina bitkisi bakımı ile ilgili detaylar bu şekilde. Merak ettiğiniz soruları yorum alanından sorabilirsiniz.

Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki

İç mekan ağaçları ile salonunuzu süsleyin! İşte en iyi 15 iç mekan ağacı

Nandina bonsai bakımı püf noktaları nelerdir?