Mutfak için doğru aydınlatma nasıl olmalı?

Son güncelleme:

Mutfak aydınlatma planı yapıyorsanız sizler için adım adım nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Doğru aydınlatma için ipuçları Evim Dergisi arşivinden…

Aydınlatma ile küçük bir mutfağı daha büyük gösterebilir, mimari bir hatayı gizleyebilir, zayıf doğal ışığı telafi edebilirsiniz. Yeter ki akıllı ve doğru ışık kaynaklarını seçin.

Harika bir mutfak aydınlatması sıradan bir mutfağı muhteşem hale getirme gücüne sahiptir. Artık mutfaklarımızı yemek yapmanın yanı sıra yemek yeme, rahatlama, arkadaşlarla vakit geçirme, hatta ofis olarak bile kullandığımız için bu alanda kullanacağımız aydınlatmalar da büyük önem taşıyor.

Eğer bu alanda aydınlatmaları akıllıca kullanırsanız kusurları da saklayabilirsiniz. Aydınlatma ile küçük bir mutfağı daha büyük gösterebilir, mimari bir hatayı gizleyebilir, zayıf doğal ışığı telafi edebilirsiniz.

MUTFAKTA AYDINLATMAYI PLANLAMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN

Uzmanlar mutfakta aydınlatmayı planlamak için en doğru zamanın mutfağınızı yaptırırken olduğunu söylüyorlar. Mutfağınızı planlarken aydınlatmanızı da düşünürseniz daha doğru ve kolay çözümler yaratabilirsiniz.

Bu durumda ilk önce mutfak planınıza bakın. Plandaki alanlarda gerçekleşecek etkinlikleri düşünün. Yemek hazırlama, eviye üstü, tezgah gibi alanlar bölgesel aydınlatma isterken, yemek yeme alanında genel aydınlatma kullanmanız gerekir.

Aydınlatma planınızı yaparken mevcut aydınlatma türlerini araştırın, mutfağın boyut ve düzenini, aldığı doğal ışık miktarını göz önünde bulundurun.

AYDINLATMAYI NASIL KONTROL EDEBİLİRSİNİZ?

Basit açma/kapama düğmelerinin yanı sıra, dimmerlı anahtarlar kullanabilirsiniz. Böylece ışık kaynağına giden gücü azaltıp artırarak istediğiniz zaman güçlü, istediğiniz zaman yumuşak bir ortam yaratabilirsiniz. Akıllı ışık sistemleri kullanarak mutfağınızın ışığını akıllı telefon ve tablet üzerinden de kontrol edebilirsiniz

MÜKEMMEL UYUM İÇİN

Mutfak için doğru aydınlatma seçeneklerinde, mağazalarını dolaşıp nerede hangi ürünü kullanabileceğinize bakın. Örneğin eğer İstanbul’daysanız aydınlatma mağazalarının çoğunlukta olduğu Şişhane, Libadiye gibi semtlere gidip farklı seçeneklere göz atabilirsiniz.

Mutfak aydınlatmalarınızda iyi bir kurulum sağlamak için mutlaka iyi bir elektrik teknisyeniyle çalışın. Mutfağınızı yaptırdığınız firma da aydınlatma konusunda size destek olabilir.

Mutfak aydınlatma
Fotoğraf: Lineadecor.

AYDINLATMA TÜRLERİ

Bölgesel aydınlatma:

Bölgesel aydınlatma tezgah, ocak ve lavabo gibi ana çalışma alanlarını hedefler. Ocağın, lavabonun ya da tezgahın hemen üzerinden aydınlatmanız gerekir. Eğer üzerlerinde dolap varsa alt kısmına spot aydınlatmalar yerleştirebilirsiniz.

Ancak aydınlatmaları mümkün olduğunca dolabın ön kenarına yakın yerleştirin, çünkü aksi takdirde yalnızca tezgahın arka kısmını aydınlatırsınız. Bölgesel aydınlatmada minik floresanlar, LED aydınlatmalar, şerit aydınlatmalar, yönlendirmeli ya da gömme spotları tercih edebilirsiniz.

Ortam aydınlatması:

Daha geniş bir ortam aydınlatması için ilk başta mutfağınıza ne kadar doğal ışık girdiğine ve pencere sayısına bakın. Mutfağınız çok işlevli ve büyük ise ışığı ayarlanabilir duvar lambaları ve hareket ettirilebilir spotlar tercih edebilirsiniz. Masa üzerinde ise alçalıp yükselen aydınlatmalar ile hoş bir ambiyans yaratabilirsiniz.

Genel aydınlatma:

Mutfak için doğru aydınlatma seçeneklerinden biri de sarkıtlar. Yemek masasının üzerindeki bir dizi sarkıt aydınlatma ya da tek bir büyük sarkıt bu alanın, mutfağın çalışma alanlarından farklılaşmasına yardımcı olacaktır.

Mutfağınızın tarzına göre bakırdan cama kadar istediğiniz malzemeden aydınlatma seçebilirsiniz. Samimi bir ortam yaratmak için sarkıtı masanın ya da ada ünitenin tam üstüne ortalayarak asın.

AYDINLATMA İPUÇLARI

Geniş mutfaklarda tavan ışıklandırması genel aydınlatma için önemli. Yönlendirilebilir spotlar mutfakta güvenli ve konforlu bir ambiyans yaratır. Ayarlanabilir plafonyer ve tavan spotları ışığı yönlendirmek açısından ideal. – Fotoğraf: Ritmo mutfak, Lineadecor.

Yıkama, hazırlama, pişirme gibi pek çok fonksiyonu üstlenen mutfaklarda aydınlatma konusunda güvenli, konforlu ve şık seçenekler tercih etmek önemli.

Aydınlatma kurgusu başlı başına dekorasyonda önemli maddelerden biri. Mutfağınızın trafiğinin ne kadar çok olduğu, pişirme dışında sosyalleşme, ofis, yemek yeme gibi fonksiyonları üstlenip üstlenmediği aydınlatma tercihlerinizde birincil rol üstlenir. Stiller, kişisel beklentiler değişse de kimi evrensel doğrular değişmiyor. Mutfakta konforlu ve güvenli bir çalışma alanı için aydınlatma konusunda izlememiz gereken bazı rotalar var.

NASIL PLANLAMALI?

Mutfakta görev alanlarına göre bir aydınlatma tasarımı izlenmeli. Burada değişik seviyelerde aydınlatma modülleri tercih etmek de önemli. Farklı işlevleri olan alanlarda farklı aydınlatmalar tercih etmelisiniz. Örneğin mutfakta bir yemek alanınız varsa burada tavandan aydınlatma kullanabilirsiniz. Tezgah alanında yeterli ışık miktarı hayati önem taşıdığı için mutlaka ekstra ve güçlü ışık kaynakları olmalı. LED şeritler bunun için ideal aydınlatma çeşitleri.

NEREDE KONUMLANDIRILMALI?

Mutfağınızın planı aydınlatmaların yerleştirilmesinde anahtar rol üstlenir. Örneğin tezgah üzerinde derinliği fazla olan üst dolap modülleri varsa tezgah karanlık olacaktır. Bu yüzden dolap altlarında gömme spotlar tercih etmeniz gerekir. Büyükçe bir ada üniteniz varsa tüm odayı aydınlatmaya yarayan genel aydınlatma yetersiz olacağı için üzerinde sarkıt tercih etmelisiniz. Ayrıca mutfağın büyüklüğü, tavanın yüksekliği gibi etmenleri de değerlendirmeniz gerekir.

PARLAKLIĞI NE OLMALI?

Çalışılan alanın güvenlik açısından parlak bir ışık ile aydınlatılması gerekir. Metrekare başına ortalama 12 Watt homojen bir ışık dağılımı sağlar. LED alternatifler ise akılcı bir seçim olabilir. LED aydınlatmalar sadece az enerji harcamakla kalmıyor aynı zamanda uzun ömürlü oluşlarıyla da dikkat çekici. Yalnızca tavan, tezgah arası gibi alanlarda değil, dolap içlerinde de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

BANYO VE MUTFAK İÇİN PRATİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Mutfak ve banyo için dekorasyon önerileri, pratik fikirler, son moda trendler ve daha pek çok detaya “Mutfak&Banyo” sayfamızdan ulaşabilirsiniz.