Evde Düzen

Mutfak derz dolgusu nasıl yapılır? Adım adım kolay tarif

Mutfak derz dolgusu nasıl yapılır? Mutfak dekorasyonunu tamamlayıcı niteliğe sahip olan fayanslar, temiz derzler ile çok daha güzel bir görünüme sahip olur. Zaman içerisinde bakıma ihtiyaç duyan derzler, birtakım işlemler doğrultusunda oldukça pratik bir şekilde yenilenebilir. Mutfak derz dolgusu yapma adımları şu şekildedir.. 

DERZ DOLGUSU NASIL YAPILIR?

  • Mutfak derz dolgusu yapma işlemine başlamadan önce ilk olarak uygun derz rengini seçmeniz gerekir. Bu noktada fayanslarınızın rengine uygun bir derz rengi seçmeniz tavsiye edilir. Derz rengini seçtikten sonra derz hazırlama işlemine geçebilirsiniz. 
  • İkinci adım derz karışımını hazırlamaktır. Derz karışımını hazırlamak için seçtiğiniz derzi uygun bir kovaya ve dökmeli, ardından yavaş bir şekilde su dökerek karıştırmalısınız. Karıştırma işlemi için bir maladan yardım alabilirsiniz. Karıştırma işlemi sonrasında derzin suyu iyice emerek çamur kıvamına gelmesini sağlamalı ve kovada kuru derz kalmadığından emin olmalısınız. Bahsedilen adımları gerçekleştirdikten sonra yaklaşık 10 dakika beklemeli ve derzin sertleşmesi için zaman tanımalısınız. Böylelikle sağlam ve çatlamayan derz dolgusu elde edebilirsiniz. 
  • Üçüncü adım ise derzi fayans yüzeyine uygulamaktır. Mutfak fayanslarınızın üzerine bir litre derz döktükten sonra malayı 45 derece açı ile tutarak fayansların üzerine geniş bir şekilde yaymanız gerekir. Bu noktada derzi bastırarak uygulamanız; derzin fayansların arasına iyi bir şekilde girebilmesi açısından önem arz eder. Derzler dolmaya başladıktan sonra tüm alana fazla miktarda derz yaymanıza gerek yoktur. Her alanın eşit bir şekilde dolmasını sağlayacak şekilde çalışmanız yeterlidir. 
  • Mutfak derz dolgusu yenileme işlemini gerçekleştirirken dördüncü adım fazla derzi temizlemektir. Fayansların üzerindeki fazla derzi almak için geniş bir süngerden yardım alabilirsiniz. Sünger ile derz fazlalıklarını temizleyerek fayansların arasına derzlerin dolup dolmadığını net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Bu adımda dikkat etmeniz gereken nokta; kullandığınız süngerin kuru olmasıdır. Islak sünger kullandığınız takdirde karışımın içerisinde nem olmasına sebebiyet verebilirsiniz. 
  • Sünger ile fazla derzleri temizledikten sonra derzin sertleşmesini beklemeniz gerekir. Derzlerin sertleşmesi için birkaç dakika bekleyebilirsiniz. Bu süre uyguladığınız derz miktarına göre farklılık gösterebilir.
  • Derzler kuruduktan sonra nemli bir sünger yardımıyla fayansları dairesel hareketlerle silebilir, temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Temizleme işlemini gerçekleştirirken nazik bir şekilde hareket etmeli ve fayans köşelerinde yer alan derzlerin çıkmasını önlemelisiniz. Temizleme işlemini fayanslar ortaya çıkana kadar tekrarlayabilirsiniz. 
  • Derzler yeterince kuruduktan sonra mühürleme işlemine geçebilirsiniz. Derz mühürleyiciyi bir boya fırçasından yardım alarak dikkatli bir şekilde yaymanız gerekir. Derz mühürleme işlemi sırasında lekelenme görülebilir. Eğer lekelenme sorunu ile karşı karşıya kalırsanız ilk 5 dakika içerisinde oluşan lekeleri temizlemeye özen göstermelisiniz.
  • Mühürleme işlemini gerçekleştirdikten sonra derzleri yaklaşık olarak 24 saat boyunca kurumaya bırakmanız önem arz eder.
  • Derz mühürleme işlemi, her derz çeşidi için geçerli olmayabilir. Örneğin; toz halinde üretilen standart derzlerden tercih ettiyseniz mühürleme işlemini gerçekleştirmeniz gerekirken, diğer derz türlerinin mühürleme işlemine tabi tutmanıza gerek yoktur. 
  • Mutfak derz dolgusu yaparken izlemeniz gereken son adım silikon kalafat işlemidir. Silikon kalafat işlemi, kaplamalar arasında oluşan boşluğu doldurarak bu alanları esnek bir yapıya kavuşturmak için kullanılır. Aynı zamanda boşlukların su geçirmez bir yapıya sahip olması açısından da silikon kalafat işlemi oldukça önemlidir.
  • Derz dolguların zaman içerisinde çatlamasını da önleyen silikon kalafatı çatlayan alanları doldurmak için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Silikon kalafat işleminin bir diğer avantajı ise; derzlerde oluşan çatlaklara hava, toz ve böcek girişini de önlemesidir. Silikon kalafat ile mutfak derz dolgusu yapma işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Banyo ve mutfak zeminlerinde son hamleler

Doğru seramiği nasıl seçersiniz? Seramik çeşitleri ve 14 püf nokta

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Evde limonata nasıl yapılır? Lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi

Evde limonata nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorsanız, lezzetli bir serinletici: Çilekli limonata tarifi ile karşınızdayız.…

9 saat önce

Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Neden temizlenmeli?

Çamaşır makinesi lastiği nasıl temizlenir? Temizlenmezse ne olur? Adım adım temizleme yollarını ve neden temizlenmesi…

9 saat önce

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Kumaştan ya da elden çıkarma yolları

Ceviz lekesi nasıl çıkar? Ceviz lekesi, inatçı lekelerden biridir. Kumaştan ve elden çıkarma yollarını anlattık.…

11 saat önce

İstanbul Yeniköy’de tarihi bir köşkün içini gezmeye ne dersiniz?

Evim ile Ev Turu'nda bu hafta buram buram tarih kokan bir yapıya konuk oluyoruz. İstanbul…

11 saat önce

Ofis duvar dekorasyonu nasıl olmalı?

Ofis duvar dekorasyonu, çalışma verimliliğini artırmak, çalışanların motivasyonunu yükseltmek ve genel olarak hoş bir çalışma…

13 saat önce

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Neden su ile temizlenmez?

Kadife mobilyalar nasıl temizlenir? Kanepe ya da koltuğunuz kadife ise kullanırken ve temizlerken dikkat edilmesi…

2 gün önce