Mutfağı planlarken

Mutfak planını oluştururken kaç çeşit yerleşim olduğunu biliyor musunuz?

Düz sıralı yerleşim:
Uzun ve dar bir mutfak için en uygun yerleşim. Minimum 150/160 cm’lik bir uzunluk yeterli. 60 cm alt dolap derinliği ve kapak/çekme açılımını da hesaplarsak minimum 150/160 cm genişliğinizin olması gerekiyor. Yan yana konumlanacak olan eviye ve ocak arasında tezgah alanı en az 30/40 cm kalmalı. Bu yerleşimde buzdolabının pencere yerine kapıya yakın konumlanması en doğrusu. En işlevsel kompozisyon uzunluğu 240 cm’den başlar. 60 cm buzdolabı, 80 cm eviye, 60 cm  ocak+fırın ve 40 cm çekmece ünitesine ayrılır. Duvarınız 210/220 cm ölçüdeyse çok daha akılcı bir plan çalışılmalı.  Genişlik yeterliyse dolapları karşılıklı iki duvarda planlanabilir. Bu durumda çalışma bölümünü bir duvarda, depolamayı karşı duvarda planlayın.
Stosa Cucine.

“L” yerleşim:
Bu planda en büyük problem köşe açıların doğru değerlendirilememesinden çıkar. Bunun için de birkaç seçenek var:
1. Eviye veya ocak ünitesi köşede konumlanabilir. Köşe eviye veya köşe davlumbaz modelleri bulabilirsiniz. Fırını da buraya yerleştirecekseniz köşe ünite standarttan daha derin ve 45 derece açılı olmalı.
2. Köşe alt dolap veya boy kiler dolabı. Bu seçenekler özel döner sepetler ve raf sistemleri ile çok daha pratik bir kullanım alanı yaratır.
3. Yıkama ve pişirme birimlerini tek duvar üzerinde de çözümleyebilirsiniz. İki duvara yerleştirecekseniz birbirine yakın köşelerde olmasına dikkat edin.

Ada yerleşim:
Hemen herkesin hayal ettiği mutfak yerleşimi olan ada mutfak planını her zaman uygulamak mümkün değil. Ada ünitesini depolama veya çalışma tezgahı olarak kullanacaksanız etrafında en az 90 cm alan olan 120×60 cm’lik bir ünite yeterli. Ancak yemek alanı da organize ediyorsanız o zaman minimum 60/100 cm derinlikte (60 cm+30/40 cm tezgah taşması) bir ünite kullanın. Pişirme alanını da dahil ediyorsanız 180 cm’lik bir alan (60 cm ocak+60 cm tezgah) hesaplayın. Sadece eviye (damlalıkla beraber 80 cm) bulunuyorsa 20 cm daha ilave edin. Her ikisi de bulunuyorsa: 60 cm tezgah+ 60 cm ocak+30/40 cm tezgah+80 cm eviye+ 60 cm tezgah olarak toplam 290/300 cm gerekir. Pişirme ve yıkamayı karşılıklı yerleştirerek tam kare bir ada da oluşturabilirsiniz. Yeterince alan varsa depolama için kolon ünitelerini tek bir duvarda yan yana planlayabilirsiniz.